Η ανάδειξη των υποψηφίων ευρωβουλευτών

του Φωκίωνα Ζαΐμη, Αντιπεριφερειάρχη Επιχειρηματικότητας

 

Μετά το ρεσιτάλ σκανδάλων ορισμένων ελλήνων ευρωβουλευτών θα πρέπει να μας προβληματίσει ο τρόπος κατάρτισης των ευρω-ψηφοδελτίων και κυρίως η ανάδειξη των υποψηφίων ευρωβουλευτών.

Η αντιμετώπιση του υπαρκτού προβλήματος της υπέρμετρης αναγνωρισιμότητας και εκλογικής υπεροπλίας κάποιων υποψηφίων τηλε-αστέρων δεν είναι η επιστροφή σε λύσεις της απόφασης του ενός ανδρός ήτοι με λίστα αλλά η περισσότερη δημοκρατία, η έγκαιρη προβολή των υποψηφίων σε κάθε κόμμα που έχουν ουσιαστικό λόγο, εμπειρία και προοπτική έργου στις Βρυξέλλες.

Όλα τα κόμματα μπορούν αν θέλουν να το πράξουν και να μην στέκονται πίσω από δικαιολογίες της δήθεν μεγάλης αναγνωρισιμότητας των τηλεαστέρων, ποδοσφαιριστών κλπ.

Η επιλογή από τον λαό είναι κατοχυρωμένο δικαίωμα των πολιτών και η καλύτερη κρίση του πολίτη πριν την επιλογή του σταυρού είναι υποχρέωση και δικαίωμά του.

Ότι ισχύει για τις εθνικές εκλογές άλλωστε πρέπει να ισχύει και για τις ευρωπαϊκές εκλογές.

Η κατάτμηση επίσης της χώρας σε μικρότερες περιφέρειες και όχι σε μια ως επικράτεια επίσης θα βοηθήσει την ουσιαστική συμμετοχή των πολιτών και την αντιμετώπιση ουσιαστικών περιφερειακών προβλημάτων και την ανάδειξη και λύση τους και μέσα από τα ευρωπαϊκά όργανα.

Ο ρόλος των ευρωβουλευτών είναι πολιτικός και ουσιαστικός τόσο στα ευρωπαϊκά δρώμενα όσο και σε σχέση με τα προβλήματα της κάθε χώρας.

Η επιστροφή στην απόφαση του ενός ανδρός (ο πρόεδρος κάθε κόμματος) είναι μια τεράστια οπισθοδρόμηση που δεν θα πρέπει να δεχτεί κατά την ταπεινή άποψή μου κανένα δημοκρατικό κόμμα.

Θέλουμε περισσότερη δημοκρατία, περισσότερη Ευρώπη, μεγαλύτερη συμμετοχή των πολιτών όχι κλειστές διαδικασίες.

Ο κάθε πολίτης έχει ευθύνες και δικαιώματα, όπως άλλωστε και στις εθνικές εκλογές και η κρίση του είναι βασικό συστατικό της δημοκρατίας. Δεν εκχωρείται.

Διαβάστε επίσης