Πως οι χάκερς είχαν απλώσει τα ...πλοκάμια τους σε Αχαΐα και Ηλεία

 

 

Μια απίστευτη απάτη σε ολόκληρη την Ελλάδα είχαν στήσει 57 άτομα που εξαπάτησαν πολίτες ανά τη χώρα με συνολικό όφελος 1.964.865,53 ευρώ… Με βάση το Ζευγολατιό Κορινθίας οι 14  Ρομά είχαν επιστρατεύσει από χάκερς μέχρι και τηλεφωνητές για να αρπάζουν μέσω τραπεζικών λογαριασμών χρηματικά ποσά από ανυποψίαστους πολίτες.

Η εγκληματική οργάνωση δρούσε πανελλαδικά και σχεδόν σε καθημερινή βάση, επιδεικνύοντας ιδιαίτερη επιμονή και υπομονή και χαρακτηρίζεται από μεγάλη εξοικείωση τόσο στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και το διαδίκτυο όσο και στη λειτουργία των τραπεζικών συστημάτων, καταφέροντας αφενός να πείθουν τους παθόντες με διάφορα προσχήματα να τους γνωστοποιούν σημαντικά στοιχεία όπως usernames, passwords, OTPs και αφετέρου να ξεπερνούν τα διάφορα επίπεδα ασφαλείας των τραπεζικών συστημάτων ενώ καθημερινά πραγματοποιούσαν εκατοντάδες τηλεφωνικές κλήσεις σε υποψήφια θύματα, κυρίως εταιρείες, επιχειρήσεις, ξενοδοχείο, πρατήρια υγρών καυσίμων κ.α μέχρι να επιτύχουν το σκοπό τους, έχοντας δημιουργήσει εκ των προτέρων λίστα με υποψήφια θύματα.

Στους περισσότερους πολίτες χρησιμοποιούσαν το όνομα… Παπαδόπουλος, ενώ γυναίκα από την Ηλεία φέρεται να είναι ανάμεσα στους κατηγορούμενους, είχαν ενδιάμεσο ρόλο, διαθέτοντας τον τραπεζικό της λογαριασμό για να μην δίνουν στόχο οι εγκέφαλοι αυτής της υπόθεσης.

Η ΑΠΑΤΗ ΣΕ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΗΛΕΙΑ

Η λογίστρια μεγάλης εταιρείας με έδρα τον Πύργο ήταν ένα από τα θύματα της εγκληματικής οργάνωσης. Της απέσπασαν 7.860 ευρώ στις 28 Σεπτεμβρίου 2022 τα οποία οι δράστες μετέφεραν σε 10 εμβάσματα σε άλλους λογαριασμούς.

Σύμφωνα με το διαβιβαστικό της υπόθεσης επικοινώνησαν μαζί της από το επιχειρησιακό κέντρο  στο Ζευγολατιό χρησιμοποιώντας την τηλεφωνική σύνδεση  694……. Ο δράστης της συστήθηκε ως Παπαδόπουλος Νίκος και προσποιήθηκε ότι ήθελε να εξοφλήσει οφειλή προς την γνωστή εταιρεία. Στην πραγματικότητα “ψάρευαν” τα στοιχεία της τράπεζας της εταιρείας. Οι δράστες απέστειλαν αρχικά ηλεκτρονικό μήνυμα από την ηλεκτρονική διεύθυνση t…[email protected] με περιεχόμενο τον υπερσύνδεσμο που μετέφερε σε διαδικτυακό περιβάλλον παρόμοιο με αυτό μεγάλης τράπεζας στην οποία διατηρούσε λογαριασμό η εταιρεία. Για την υπόθεση είχε σχηματιστεί ήδη δικογραφία μετά από καταγγελία που είχε γίνει στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ηλείας.

Οι χάκερς εξαπάτησαν και εκδοτική εταιρεία με έδρα τον Πύργο Ηλείας από την οποία απέσπασαν 2.710 ευρώ τα οποία μετέφεραν από τον εταιρικό λογαριασμό. Ο δράστης προσποιήθηκε ότι θα κατατεθούν χρήματα στον λογαριασμό της εταιρείας και στη συνέχεια απέστειλαν ηλεκτρονικό μήνυμα με περιεχόμενο έναν  fake υπερσύνδεσμο. Η απάτη διαπράχθηκε στις 4 Ιανουαρίου 2023 και τα χρήματα μπήκαν σε λογαριασμό του μεσάζοντα που είχαν ορίσει. Αμέσως μετά τη μεταφορά πραγματοποιήθηκε η ανάληψη από ΑΤΜ του ποσού.

ΟΙ ΑΠΑΤΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ

Οι Ρομά χάκερς στοχοποίησαν και πολίτες στη Πάτρα αρπάζοντας από τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς χιλιάδες ευρώ.

Μόνο από ένα πολίτη κατάφεραν να αποσπάσουν 23.600 ευρώ κάνοντας τρεις μεταφορές από τον τραπεζικό του λογαριασμό σε άλλους λογαριασμούς ενώ μόλις έγιναν οι μεταφορές άρχισαν να κάνουν αναλήψεις από ATM στο Μενίδι.

Στις 8 Μαρτίου απέσπασαν το ποσό των 15.593 ευρώ από πολίτη κάνοντας πέντε μεταφορές από το λογαριασμό του.
Στις 15 Σεπτεμβρίου 2022 οι δράστες στοχοποίησαν μια  γυναίκα στην Πάτρα και όπως αναφέρεται με ψευδή προσχήματα  την έπεισαν να τους γνωστοποιήσει τα στοιχεία του λογαριασμού της και απέσπασαν συνολικά το χρηματικό ποσό των 670 ευρώ. Ο δράστης της συστήθηκε ως Παπαδόπουλος Γεώργιος και η μεταφορά των χρημάτων από τον λογαριασμό της γυναίκας έγινε σε λογαριασμό του.

ΟΙ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ

Οι αρχές έχουν εντοπίσει 235 πολίτες που έπεσαν θύματά τους. Επιχειρηματίας στην Αθήνα περιγράφει πως έχασε 125.000 ευρώ.

“Στις 16-09-2022 και περίπου στις 14:30 ενώ βρισκόμουν στον χώρο της εταιρίας, με ενημέρωσε η υπάλληλος μου ότι κάποιος την κάλεσε και ζήτησε να καταθέσει κάποια χρήματα στην εταιρία μας αλλά όλο αυτό της φάνηκε ύποπτο. Αμέσως μπήκαμε στο σύστημα της τράπεζας όπου διαθέτει λογαριασμό η εταιρία και διαπίστωσα ότι άγνωστος δράστης εν αγνοία μας και χωρίς τη συγκατάθεση μας μετέφερε σε διάφορους λογαριασμούς Ελληνικών τραπεζών οχτώ εμβάσματα ύψους 125.000 ευρώ περίπου. Συγκεκριμένα έχοντας αποκτήσει ο δράστης τον πλήρη έλεγχο της ηλεκτρονικής τραπεζικής του εταιρικού τραπεζικού λογαριασμού μας της τράπεζας προέβησαν μέσα σε μισή ώρα στις μεταφορές των χρημάτων . Για να μάθω περισσότερα στοιχεία για τον δράστη της σε βάρος μας απάτης μετέφερα εκ των υστέρων με πρόθεση το χρηματικό ποσό του ενός ευρώ στον ανωτέρω αναφερόμενο λογαριασμό της τράπεζας Αττικής και προέκυψε το όνομα «Σ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ». Επίσης έψαξα και βρήκα από ανοιχτές πηγές του διαδικτύου ο προαναφερόμενος λογαριασμός της  τράπεζας ανοίχτηκε στο υποκατάστημα της ίδιας τράπεζας στην Ηλιούπολη . Σας ζήτησα να μου απαντήσετε από το αρχείο σας πόσοι Έλληνες πολίτες με στοιχεία που σας έδωσα , καθώς το επίθετο δεν είναι συνηθισμένο και από αστυνομικούς της υπηρεσίας σας έμαθα ότι ένας από αυτούς κατοικεί στην Ηλιούπολη Αττικής. Είμαι σίγουρος ότι ο δράστης της απάτης σε βάρος μας είναι αυτό το άτομο. Σας προσκομίζω αντίγραφα των οχτώ επίμαχων εμβασμάτων που έγιναν παρά τη θέληση μας και αντίγραφο του ηλεκτρονικού μηνύματος με τον περιεχόμενο υπερσύνδεσμο”.

Θύμα τους και ένας συνταξιούχος από την Πάρο ο οποίος κατέθεσε στις αρχές…
“Την 30/07/2022 ημέρα Σάββατο περί ώρα 13:15 με κάλεσε ο αριθμός 694… ο οποίος μου δήλωσε ότι ήταν γυναίκα με όνομα Μαίρη από φαρμακείο στην Σύρο υποκρινόμενη ότι ήταν πολύ γνωστή μου, εγώ το πίστεψα καθόσον συνεργαζόμουν με την Σύρο χρόνια τώρα από την προηγούμενη επιχείρηση μου. Η ανωτέρω μου είπε ότι θα έστελνε τη κόρη της να πάρει αρώματα από το κατάστημα του γιου μου στην Σύρο και θα ήθελε να μου καταθέσει το ποσό των εκατόν πενήντα ευρώ. Εν συνεχεία μου ζήτησε αριθμό της τράπεζας …..όπου της είπα δεν έχω επαγγελματικό λογαριασμό στην ανωτέρω τράπεζα και της έδωσα έναν λογαριασμό της …….προκειμένου κάνει την κατάθεση. Στην συνέχεια μου δήλωνε ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα κατά την διάρκεια της κατάθεσης των χρημάτων και μου ζητούσε επίμονα κάποιον λογαριασμό της πρώτης τράπεζας και της είπα ότι έχω έναν ιδιωτικό τον οποίο δεν πολύ χρησιμοποιώ οπότε προσπαθώντας να βρω από το E-BANKING τον προσωπικό λογαριασμό μου κατάφερε να μου εκμαιεύσει το όνομα χρήστη και να μεταφέρει το ποσό των 2.750 ευρώ στον λογαριασμό.

Μόλις κατάλαβα τη είχα πάθει πήρα  άμεσα τηλέφωνο την δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος όπου με ενημέρωσε να καλέσω την τράπεζα για αμφισβήτηση κίνησης και αντιλογισμό και εν συνεχεία να καταθέσω στην υπηρεσία σας. Θέλω επίσης να σας αναφέρω ότι κάλεσα πίσω των ανωτέρω αριθμό που με κάλεσε και απάντησε ανδρική φωνή όπου με ενημέρωσε ότι κάλεσα σε οικία και ότι δεν ήταν αυτή που με κάλεσε την 30/07/2022 αλλά με κάλεσε την 29/07/2022 ψευδώς. Επίσης με κάλεσε ένας αριθμός 6934…..την 17:45  της ιδίας ημέρας   όπου μου είπαν ότι ήταν από την υπηρεσία δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος, με ρώτησαν αν είμαι ο ο κύριος Δημήτρης και αν έχω προβεί σε κάποια καταγγελία απάτης, τους είπα ότι δεν γνωρίζω  .και ζήτησα έναν αριθμό να καλέσω πίσω για να εξακριβώσω τι Υπηρεσία ήταν αυτή και εάν με εξαπατούσε κάποιος πάλι. Μου έδωσε ένα σταθερό 2102208805 όπου κάλεσε η σύζυγος μου και δεν ευσταθούσαν τα λεγόμενα της προηγούμενης κλήσης. Έπειτα κάλεσα την δίωξη του ηλεκτρονικού εγκλήματος ξανά, τους είπα ότι με κάλεσε αριθμός κινητού τηλέφωνου και μου ανέφεραν ότι είναι από την Υπηρεσία τους, όπου μου είπαν ότι κανένας από την δίωξη δεν με κάλεσε από τέτοιο αριθμό”.

https://www.patrisnews.com/

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ