Μυστηριώδης λάμψη στον ουρανό του Κιέβου – H NASA διαψεύδει ότι προήλθε από συντρίμμια δορυφόρου

Μυστήριο καλύπτει την λάμψη που φώτισε τον ουρανό του Κιέβου το βράδυ της Τετάρτης και προκάλεσε πολλές θεωρίες, ακόμη και περί... εξωγήινων. Αξιωματούχοι στο Κίεβο υποπτεύονταν πως ήταν δορυφόρος της NASA που έπεσε στη Γη, αλλά η αμερικανική διαστημική υπηρεσία το διαψεύδει.

Η ουκρανική πολεμική αεροπορία εκτίμησε, πως η λάμψη μπορεί να ήταν μετεωρίτης. Η λάμψη φώτισε για λίγα δευτερόλεπτα τον νυχτερινό ουρανό του Κιέβου, προκαλώντας ποικίλα σχόλια σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης.

 

 

Ο επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης του Κιέβου, Σερχίι Πόπκο, εμφανίστηκε καθησυχαστικός σε ανάρτησή του στο Telegram, αποδίδοντας τη λάμψη σε συντρίμμια δορυφόρου της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας (NASA) που κάηκαν κατά την είσοδό τους στην ατμόσφαιρα.

«Γύρω στις 22:00, παρατηρήθηκε η λάμψη αντικειμένου στον ουρανό του Κιέβου», έγραψε ο Πόπκο σε ανάρτησή του στο Telegram. «Σύμφωνα με τις αρχικές πληροφορίες, το φαινόμενο αυτό ήταν αποτέλεσμα της πτώσης δορυφόρου της NASA στη Γη», συμπλήρωσε.

Ενεργοποιήθηκε συναγερμός αεροπορικής επιδρομής, αλλά «η αεράμυνα δεν ήταν σε λειτουργία», δήλωσε στο Telegram ο επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης του Κιέβου, Σέρχι Πόπκο.

Διαψεύδει η NASA

Ωστόσο, ένας εκπρόσωπος της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας διέψευσε την εν λόγω εκτίμηση, λέγοντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο εν λόγω δορυφόρος βρίσκεται «ακόμα σε τροχιά».

Υπενθυμίζεται ότι η NASA είχε ανακοινώσει νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι ένας δορυφόρος βάρους 300 κιλών θα εισερχόταν ξανά στην ατμόσφαιρα κάποια στιγμή την Τετάρτη. 

«Παρ’ όλα αυτά αυτό δεν έχει συμβεί ακόμα… Κανένας άλλος δορυφόρος της NASA δεν εισήλθε ξανά στην ατμόσφαιρα νωρίτερα σήμερα», είπε στο AFP ο εκπρόσωπος της NASA.

Τα ουκρανικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατακλύστηκαν από θεωρίες και memes σχετικά με το τι θα μπορούσε να ήταν η λάμψη, με ένα δημοφιλές θέμα να είναι -φυσικά- ότι προκλήθηκε από εξωγήινους.