Αϋπνία: Πώς θέτει σε κίνδυνο την καρδιά;

Νέα μελέτη προειδοποιεί

Τα άτομα που αντιμετωπίζουν αϋπνία μπορεί να έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να υποστούν έμφραγμα, σε σύγκριση με εκείνα που δεν έχουν αυτήν τη διαταραχή ύπνου, δείχνει νέα έρευνα.

Οι γυναίκες με αϋπνία φαίνεται δε, να διατρέχουν ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο, όπως και τα άτομα με διαβήτη.

Η μελέτη και τα ανησυχητικά ευρήματα

Τα ευρήματα προέρχονται από μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Clinical Cardiology τον Φεβρουάριο.

«Η αϋπνία είναι η πιο κοινή διαταραχή ύπνου, αλλά από πολλές απόψεις δεν είναι πλέον απλώς μια ασθένεια, είναι περισσότερο μια επιλογή ζωής. Απλώς δεν δίνουμε προτεραιότητα στον ύπνο όσο θα έπρεπε», δήλωσε σε δελτίο τύπου η συγγραφέας της πρώτης μελέτης Yomna E. Dean, φοιτήτρια ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Alexandria στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. «Η μελέτη μας έδειξε ότι τα άτομα με αϋπνία είναι πιο πιθανό να υποστούν καρδιακή προσβολή ανεξαρτήτως ηλικίας και τα καρδιακά επεισόδια εμφανίστηκαν πιο συχνά σε γυναίκες με αϋπνία».

Υπολογίζεται ότι περίπου το 30% των ενηλίκων εμφανίζει αϋπνία ή προβλήματα με τον ύπνο και αυτό επηρεάζει πιο πολύ τις γυναίκες από ό,τι τους άνδρες. Προηγούμενες έρευνες έχουν επίσης συνδέσει την αϋπνία με άλλες καταστάσεις όπως καρδιαγγειακές και μεταβολικές παθήσεις , και τα νέα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η αϋπνία πρέπει να θεωρείται ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για καρδιακή προσβολή.

«Με βάση τα συγκεντρωτικά μας δεδομένα, η αϋπνία θα πρέπει να θεωρείται παράγοντας κινδύνου για την εμφάνιση καρδιακής προσβολής», είπε η Dean στο δελτίο τύπου και συνέχισε: «πρέπει να κάνουμε καλύτερη δουλειά ως προς την εκπαίδευση των ανθρώπων για το πόσο επικίνδυνη η στέρηση ύπνου μπορεί να είναι».

Αϋπνία και κίνδυνος καρδιακής προσβολής

Για τη μελέτη, η Dean και η ερευνητική της ομάδα προσπάθησαν να αξιολογήσουν την πιθανότητα η αϋπνία να αποτελεί παράγοντα κινδύνου για έμφραγμα του μυοκαρδίου (ΕΜ), πιο συχνά γνωστό ως καρδιακή προσβολή. Για να γίνει αυτό, συγκέντρωσαν δεδομένα από εννέα μελέτες -που προέρχονται από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Νορβηγία, τη Γερμανία, την Ταϊβάν και την Κίνα- οι οποίες περιελάμβαναν δεδομένα από περισσότερους από ένα εκατομμύριο ενήλικες.

Από αυτούς τους ανθρώπους – με μέση ηλικία 52 ετών – σχεδόν 154.000 άτομα είχαν αϋπνία, η οποία χαρακτηριζόταν από οποιοδήποτε από τα τρία ακόλουθα συμπτώματα:

Δυσκολία στο να αποκοιμηθούν.
Δυσκολία στο να παραμείνουν στον ύπνο τους τη νύχτα.
Διακοπή ύπνου με μη ικανότητα να επιστρέψουν σε αυτόν.

Τελικά, τα άτομα με αϋπνία είχαν 69% περισσότερες πιθανότητες να υποστούν καρδιακή προσβολή, σε σύγκριση με εκείνους που δεν είχαν αϋπνία.

«Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι τα άτομα με αϋπνία που είχαν επίσης υψηλή αρτηριακή πίεση, χοληστερόλη ή διαβήτη είχαν ακόμη υψηλότερο κίνδυνο να υποστούν καρδιακή προσβολή από εκείνους που δεν είχαν», είπε η Dean στο δελτίο τύπου. «Τα άτομα με διαβήτη που είχαν επίσης αϋπνία είχαν διπλή πιθανότητα να υποστούν καρδιακή προσβολή».

Η ποσότητα του ύπνου που ανέφεραν οι άνθρωποι είχε επίσης σημασία: Τα άτομα που είπαν ότι συνήθως κοιμόντουσαν πέντε ή λιγότερες ώρες κάθε βράδυ είχαν περισσότερες πιθανότητες να υποστούν καρδιακή προσβολή, σε σύγκριση με άτομα που κοιμόντουσαν έξι έως οκτώ ώρες. Ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής ήταν επίσης αυξημένος για άτομα που κοιμόντουσαν εννέα ή περισσότερες ώρες, υποδηλώνοντας ότι τόσο ο πολύ λίγος όσο και ο πολύς ύπνος μπορεί να είναι επιζήμιοι για την υγεία της καρδιάς.

Πώς μπορεί ο ύπνος να επηρεάσει την υγεία της καρδιάς

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι για πολλά χρόνια ως καρδιολόγοι έχουμε αναγνωρίσει τη σχέση μεταξύ διαταραχών ύπνου και καρδιαγγειακών παθήσεων», δήλωσε ο Finkielstein, MD, αναπληρωτής πρόεδρος καρδιολογίας στο νοσοκομείο Lenox Hill, ο οποίος δεν συμμετείχε στην εν λόγω μελέτη. «Ο ύπνος είναι μια περίοδος αποκατάστασης για το σώμα και αν κάποιος τον στερείται, δημιουργείται μια κατάσταση μάχης ή φυγής στο σώμα όλη τη νύχτα. Η στέρηση ύπνου, συνέπεια της αϋπνίας, βάζει το σώμα σε κατάσταση στρες, πυροδοτώντας την απελευθέρωση κορτιζόλης που θα μπορούσε να επιταχύνει την αθηροσκλήρωση», είπε η Dean. Η αθηροσκλήρωση, η συσσώρευση δηλαδή πλάκας στις αρτηρίες, μπορεί να οδηγήσει σε μπλοκαρίσματα που μπορεί να προκαλέσουν καρδιακή προσβολή μεταξύ άλλων καρδιαγγειακών επιπλοκών.

Ανάγκη για περαιτέρω έρευνα

Ωστόσο, ορισμένοι περιορισμοί στη μελέτη υποδηλώνουν ότι απαιτείται περισσότερη έρευνα για να αποδειχθεί πλήρως η σχέση μεταξύ αϋπνίας και καρδιάς.

«Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τον ύπνο και τη σχέση του με τις καρδιαγγειακές παθήσεις», δήλωσε η Anais Hausvater, MD, καρδιολόγος στο NYU Langone Health. «Η μελέτη δημιουργεί υποθέσεις, αλλά νομίζω ότι πρέπει να γίνουν περισσότερες μελέτες για να δούμε πόσο ο κίνδυνος αποδίδεται στην αϋπνία , και πόσο σε άλλους μηχανισμούς».

H Δρ Hausvater επεσήμανε ότι μετρήθηκε η αϋπνία μέσω ερευνών, ή αυτοαναφερόμενων δεδομένων, τα οποία είναι λιγότερο αξιόπιστα λόγω ανθρώπινου λάθους. «Υπάρχει μια έλλειψη σε αυτή τη μέτρηση, επειδή βασίζεται στο να θυμούνται οι άνθρωποι πόσο έχουν κοιμηθεί, κάτι που μπορεί είναι αρκετά δύσκολο», είπε η Δρ Hausvater. «Θα ήταν πολύτιμο να έχουμε μελέτες που χρησιμοποιούν τεχνολογία για τη μέτρηση του ύπνου για να μετρήσουν αντικειμενικά τα επίπεδα αϋπνίας σε σχέση με ένα έμφραγμα».

Πώς να έχετε έναν ποιοτικό και επαρκή ύπνο

Σύμφωνα με την Dean, οι άνθρωποι πρέπει να δίνουν προτεραιότητα στον ύπνο τους. Συνίστανται επτά έως οκτώ ώρες ποιοτικού ύπνου κάθε βράδυ.

Ο σωστός ύπνος εξαρτάται από πολλά, όπως είναι το περιβάλλον και οι καθημερινές σας εργασίες. «Το δωμάτιο σας θα πρέπει να είναι σκοτεινό, ήσυχο, δροσερό και χωρίς συσκευές», είπε η Dean στο δελτίο τύπου. «Κάντε κάτι που σας ηρεμεί και αν έχετε δοκιμάσει “τα πάντα” και ακόμα δεν μπορείτε να κοιμηθείτε ή κοιμάστε λιγότερο από πέντε ώρες, μιλήστε με το γιατρό σας», συνεχίζει.

Επιπλέον, ο Δρ Finkielstein συνέστησε να μην κοιμόμαστε κατά τη διάρκεια της ημέρας, διότι αυτό μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο τη νύχτα, και να χρησιμοποιούμε το κρεβάτι μόνο για ύπνο καθώς αυτό μπορεί να σηματοδοτήσει στον εγκέφαλο ότι όταν είμαστε στο κρεβάτι είναι ώρα για ύπνο. «Μην τρώτε ή πίνετε αλκοόλ αργά το βράδυ», πρόσθεσε ο Δρ Finkielstein, «[και] βεβαιωθείτε ότι είστε σωματικά δραστήριοι κατά τη διάρκεια της ημέρας».

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι μόνο και μόνο επειδή κάποιος μπορεί να εμφανίσει αϋπνία δε σημαίνει ότι θα υποστεί καρδιακή προσβολή—πολλοί άλλοι παράγοντες μπορεί να παίζουν ρόλο.

«Αν ο υπόλοιπος τρόπος ζωής σας είναι υγιεινός, που σημαίνει ότι είστε δραστήριοι και αφιερώνετε χρόνο για να καταπολεμήσετε το άγχος αλλά έχετε αϋπνία, θα τα πάτε καλύτερα από κάποιον που έχει κι άλλες κακές συνήθειες, όπως: το κάπνισμα, ο καθιστικός τρόπος ζωής, η κακή διατροφή και το στρες», είπε ο Δρ Finkielstein.

 

ΠΗΓΗ

Διαβάστε επίσης