Υγεία: Πόσο επικίνδυνη είναι η μοναξιά;

Η μοναξιά μπορεί να προκαλέσει ποικιλία σωματικών και ψυχικών προβλημάτων

Η μοναξιά δεν είναι κάτι πρωτοφανές στη σύγχρονη, γρήγορη ζωή μας. Παρά το γεγονός ότι μπορεί να μας περιβάλλουν οι φίλοι και η οικογένειά μας, το αίσθημα αυτό είναι συχνά δύσκολο να αποφευχθεί.

Έρευνες έχουν συνδέσει αυτή την αίσθηση κενού που η μοναξιά μπορεί να προκαλέσει με υψηλό κίνδυνο για μια ποικιλία σωματικών και ψυχικών προβλημάτων.

Ποια είναι τα πιο κοινά;

Οι επιπτώσεις της μοναξιάς στην υγεία

Οι άνθρωποι που νιώθουν μόνοι έχει αποδειχθεί ότι έχουν εξασθενημένα ανοσοποιητικά κύτταρα και δυσκολεύονται να καταπολεμήσουν τυχόν ιούς. Αν και είναι δύσκολο να προσδιοριστεί ακριβώς ποσοτικά, υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι είναι πολλοί οι ενήλικες που είναι μοναχικοί με τρόπους που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία τους. Αυτοί οι κίνδυνοι μπορεί να είναι:

Κατάθλιψη

Η μοναξιά είναι επώδυνη και μπορεί να προκαλέσει συναισθήματα θλίψης και απελπισίας. Το παρατεταμένο αίσθημα μοναξιάς είναι συχνά προγνωστικός παράγοντας κατάθλιψης η οποία μπορεί να εμφανιστεί μέσα σε ένα ή δύο χρόνια αργότερα. Τα άτομα που είναι μοναχικά μπορεί να δυσκολεύονται να κοιμηθούν, να φάνε και να συμμετέχουν σε δραστηριότητες που κάποτε απολάμβαναν και να βιώσουν μειωμένη αυτοεκτίμηση.

Άγχος- Κρίσεις πανικού

Η μοναξιά μπορεί επίσης να προκαλέσει άγχος σε μερικούς ανθρώπους, με αποτέλεσμα συμπτώματα όπως εφίδρωση, τρέμουλο και ταχυπαλμία. Οι άνθρωποι που είναι μόνοι μπορεί να βιώσουν κρίσεις πανικού, οι οποίες μπορεί να είναι επώδυνες.

Καρδιαγγειακή νόσος

Τα στοιχεία ερευνών αποδεικνύουν τη σχέση μεταξύ μοναξιάς και καρδιακών παθήσεων. Η κοινωνική απομόνωση και η μοναξιά ενέχει 29% μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή/και θανάτου από καρδιακή νόσο και 32% αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι η χρόνια μοναξιά μπορεί να οδηγήσει όπως είπαμε σε χρόνιο στρες, το οποίο μπορεί να συμβάλει στη φλεγμονή και σε άλλους παράγοντες κινδύνου εμφάνισης καρδιακών παθήσεων.

Γνωστική εξασθένηση

Η παρατεταμένη μοναξιά σχετίζεται επίσης με αυξημένο κίνδυνο γνωστικής έκπτωσης και άνοιας στους ηλικιωμένους. Αυτή η γνωστική επιδείνωση θα μπορούσε να οφείλεται σε διάφορους μηχανισμούς, όπως η σωματική αδράνεια, τα καταθλιπτικά συμπτώματα, ο κακός ύπνος, η αυξημένη αρτηριακή πίεση και η φλεγμονή.

Κατάχρηση ουσιών

Η μοναξιά μπορεί να υποκινήσει την κατάχρηση ουσιών. Οι μοναχικοί άνθρωποι μπορεί να στραφούν σε εθιστικές ουσίες, όπως η νικοτίνη, το αλκοόλ και τα ναρκωτικά για να αντιμετωπίσουν τα συναισθήματα της απομόνωσης και της αποσύνδεσης. Αυτό μπορεί να οδηγήσει, μεταξύ πολλών άλλων κακών συνεπειών, σε έναν κύκλο εθισμού που μπορεί να τους απομονώσει περαιτέρω από τους ανθρώπους που βρίσκονται στη ζωή τους.

Εξασθενημένη ανοσία

Μια νέα μελέτη κατέδειξε ότι η παρατεταμένη μοναξιά μπορεί να οδηγήσει σε αλλοιώσεις των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος. Σύμφωνα με τα ευρήματα των ειδικών, το ανοσοποιητικό σύστημα διαταράσσεται και οι άνθρωποι είναι πιο ευάλωτοι σε ασθένειες και λοιμώξεις. Αυτό θα μπορούσε να οφείλεται στο γεγονός ότι το χρόνιο στρες βλάπτει την ικανότητα του σώματος να καταπολεμά τα παθογόνα και άλλους επιβλαβείς παράγοντες.

Μεγαλύτερος κίνδυνος παχυσαρκίας

Οι ενήλικες που είναι μόνοι ή κοινωνικά απομονωμένοι είναι πιο επιρρεπείς στην παχυσαρκία, καθώς είναι πιο πιθανό να υιοθετήσουν ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες και ανθυγιεινές συμπεριφορές όπως μηδενική άσκηση, υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ κτλ.

*Τελικές σκέψεις

Η αντιμετώπιση της μοναξιάς απαιτεί μια πολύπλευρη προσέγγιση που περιλαμβάνει την οικοδόμηση και την ενίσχυση κοινωνικών δεσμών, την αντιμετώπιση θεμάτων ψυχικής υγείας, την προώθηση της σωματικής υγείας και ευεξίας και την αντιμετώπιση κοινωνικών παραγόντων που συμβάλλουν σε αυτό το αίσθημα.

Συνολικά, η χρόνια μοναξιά είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα. Εάν εσείς ή κάποιος που γνωρίζετε παλεύει με αισθήματα απομόνωσης και μοναξιάς, είναι σημαντικό να αναζητήσετε άμεσα βοήθεια και υποστήριξη, είτε πρόκειται για θεραπεία, ομάδες υποστήριξης ή απλά για την επικοινωνία με φίλους.

 

ΠΗΓΗ

Διαβάστε επίσης