ΑΑΔΕ: Ηλεκτρονικός κλοιός για «μαύρα» εισοδήματα σε Ελλάδα και εξωτερικό

 

Οι φορολογούμενοι θα κληθούν από την Εφορία να υποβάλουν δηλώσεις για τα «ξεχασμένα» εισοδήματα και να πληρώσουν τους φόρους και τα πρόστιμα

Αδήλωτα εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις, ακίνητα, τόκους, μερίσματα, αναδρομικές αποδοχές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό αναζητά ο φοροελεγκτικός μηχανισμός εντείνοντας τις διασταυρώσεις στα στοιχεία και τις πληροφορίες που λαμβάνει από άλλους φορείς και από περισσότερες από 100 χώρες.

Στο ραντάρ των ελεγκτών της ΑΑΔΕ βρίσκονται κυρίως φορολογούμενοι που εισπράττουν συντάξεις, τόκους, μερίσματα και εισοδήματα από ακίνητα από το εξωτερικό τα οποία «ξεχνούν» να εμφανίσουν στη φορολογική δήλωση που υποβάλλουν στην Ελλάδα. Από ελεγκτικό «κόσκινο» θα περάσουν και φορολογούμενοι που κρύβουν από την  Εφορία αναδρομικά ποσά αποδοχών αλλά και όσοι υποβάλλουν μηδενικές δηλώσεις ΦΠΑ ενώ έχουν δραστηριότητα.

Οι φορολογούμενοι που θα εντοπιστούν να κρύβουν εισοδήματα θα κληθούν από την Εφορία να υποβάλουν δηλώσεις για τα «ξεχασμένα» εισοδήματα και να πληρώσουν τους φόρους και τα προβλεπόμενα πρόστιμα.

Διασταυρώσεις

Με βάση τα στοιχεία που συλλέγει η ΑΑΔΕ από τα πληροφοριακά συστήματά της καθώς και από φορείς εκτός της Αρχής και από άλλα κράτη στα πλαίσια της Διεθνούς Διοικητικής Συνεργασίας διενεργεί διασταυρώσεις που φέρνουν στο φως εστίες φοροδιαφυγής και αδήλωτα εισοδήματα.

Οι διασταυρώσεις που «έτρεξε» το 2022 η ΑΑΔΕ αποκάλυψαν αδήλωτα εισοδήματα εκατομμυρίων ευρώ. Ειδικότερα:

1.       Διασταύρωση των εισερχομένων πληροφοριών από αλλοδαπές αρχές μέσω της Διεθνούς Διοικητικής Συνεργασίας (DAC1) για μισθούς, συντάξεις, διοικητικές αμοιβές και εισόδημα από Ακίνητα , με τις υποβληθείσες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος:

–        Για το 2017 από 131.828 ενεργούς ΑΦΜ, διασταυρώθηκαν οι 117.092, δηλαδή το ποσοστό ταυτοποίησης ανήλθε σε 89%. Μετά την πραγματοποίηση σχετικών επικοινωνιακών δράσεων συμμόρφωσης για την παρότρυνση υποβολής των απαιτούμενων Δηλώσεων Φορολογίας Εισοδήματος φορολογικού έτους 2017 υποβλήθηκαν 4.109 φορολογικές δηλώσεις, με τα βεβαιωθέντα ποσά φόρου να ανέρχονται σε 7,1 εκατ. ευρώ.

2.      Διασταύρωση των εισερχομένων πληροφοριών από αλλοδαπές αρχές μέσω της Διεθνούς Διοικητικής Συνεργασίας (FATCA) για τόκους και μερίσματα αλλοδαπής με τις υποβληθείσες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος:

–        Για το 2016 από 8.252 εγγραφές, διασταυρώθηκαν οι 1.668, δηλαδή το ποσοστό ταυτοποίησης ανήλθε σε 20%. Μετά την πραγματοποίηση σχετικών επικοινωνιακών δράσεων συμμόρφωσης για την παρότρυνση υποβολής των απαιτούμενων Δηλώσεων Φορολογίας Εισοδήματος φορολογικού έτους 2016 υποβλήθηκαν 302 φορολογικές δηλώσεις, με τα βεβαιωθέντα ποσά φόρου να ανέρχονται σε 258.000 ευρώ.

3.       Διασταύρωση των εισερχομένων πληροφοριών από αλλοδαπές αρχές μέσω της Διεθνούς Διοικητικής Συνεργασίας (CRS/DAC2) για τόκους φυσικών προσώπων αλλοδαπής με τις υποβληθείσες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος:

–        Για το 2016 από 27.508 ταυτοποιημένες εγγραφές, διασταυρώθηκαν οι 6.275, δηλαδή το ποσοστό ταυτοποίησης ανήλθε σε 23%. Μετά την πραγματοποίηση σχετικών επικοινωνιακών δράσεων συμμόρφωσης για την παρότρυνση υποβολής των απαιτούμενων Δηλώσεων Φορολογίας Εισοδήματος φορολογικού έτους 2016 υποβλήθηκαν 265 φορολογικές δηλώσεις, με τα βεβαιωθέντα ποσά φόρου να ανέρχονται σε 79 χιλ. ευρώ.

4.       Διασταύρωση για τον εντοπισμό φορολογούμενων που υπέβαλαν μηδενικές δηλώσεις ΦΠΑ ενώ είχαν δραστηριότητα τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο 2021 (περίοδος θέρους 2021).

–        Μετά την απαιτούμενη επεξεργασία των αρχείων (διασταύρωση δεδομένων από τα πληροφοριακά συστήματα της ΑΑΔΕ και δεδομένων που λαμβάνονται από τον ΕΦΚΑ) και μετά την εφαρμογή αφαιρετικών κριτηρίων, εντοπίστηκαν 3.254 υπόχρεοι προς συμμόρφωση. Μετά την πραγματοποίηση σχετικών επικοινωνιακών δράσεων συμμόρφωσης για την παρότρυνση υποβολής των απαιτούμενων Δηλώσεων ΦΠΑ συμμορφώθηκαν 1.251 υπόχρεοι (ποσοστό συμμόρφωσης 38%) με συνολικό ποσό δηλωθέντων φορολογητέων εκροών 324 εκατ. ευρώ  και συνολικό ποσό βεβαίωσης φόρου 9 εκατ. ευρώ.

5.      Διασταύρωση για τη συμμόρφωση φορολογουμένων στην υποβολή δηλώσεων ΦΕΦΠ για πρόσθετες αποδοχές (αναδρομικές αποδοχές):

–        Για το φορολογικό έτος 2016 έγιναν επικοινωνιακές δράσεις (αποστολή σχετικών μηνυμάτων στις ηλεκτρονικές θυρίδες στην προσωποποιημένη πληροφόρηση του Taxisnet, τηλεφωνικές επικοινωνίες καθώς και αποστολή ταχυδρομικών επιστολών) σε 6.730 φορολογούμενους με αναδρομικές αποδοχές, με αποτέλεσμα την υποβολή 4.264 τροποποιητικών ή/και αρχικών δηλώσεων ΦΕΦΠ διαφόρων ετών και την βεβαίωση φόρου 2 εκατ. ευρώ.

6.      Διασταύρωση για τη συμμόρφωση φορολογουμένων με προσυμπληρωμένους κωδικούς αποδοχών-συντάξεων (σύμφωνα με τις καταστάσεις βεβαιώσεων αποδοχών-συντάξεων):

–        Για το φορολογικό έτος 2016 πραγματοποιήθηκαν επικοινωνίες με 2.627 φορολογούμενους, με αποτέλεσμα την υποβολή 681 τροποποιητικών ή/και αρχικών δηλώσεων ΦΕΦΠ, λόγω τρεχουσών αποδοχών, διαφόρων ετών, και την βεβαίωση φόρου 310 χιλ. ευρώ.

https://www.in.gr/

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ