Ξενάγηση στην έκθεση ‘‘Περιήγηση στην Αθωνική Πολιτεία’’ με την Κοινο_Τοπία

Τη Μ. Δευτέρα

Η Εταιρεία Κοινωνικής Δράσης και Πολιτισμού Κοινο_Τοπία https://www.koinotopia.gr στα πλαίσια της προαγωγής του Πολιτισμού και της γνωριμίας με την πολιτισμική κληρονομιά μας τη Μ. Δευτέρα 10 Απριλίου στις 6.30μμ θα επισκεφθεί την έκθεση Περιήγηση στην Αθωνική Πολιτεία του Μιχάλη Βασιλόπουλου όπου παρουσιάζονται 20 μινιατούρες των μονών του Αγίου Όρους στην αίθουσα περιοδικών εκθέσεων του Αρχαιολογικού Μουσείου της Πάτρας. 

Η γνωριμία με τις δημιουργίες του καλλιτέχνη αλλά και της υπερχιλιετούς ιστορίας της Αθωνικής Πολιτείας θα γίνει με τη βοήθεια του Λευτέρη Σπετσιέρη, εκπαιδευτικού και Αντιπροέδρου του Συνδέσμου Φίλων του Αγίου Όρους Πάτρας ‘‘Η Πλατυτέρα’’.

Στην επίσκεψη-ξενάγηση μπορούν να μετάσχουν άτομα από 12 ετών αφού προηγουμένως κάνουν την απαραίτητη κράτηση στη γραμματεία του συλλόγου στο 2610.622250 Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη 11-2μμ και Πέμπτη, Παρασκευή 7-9μμ στο 2610.277171 τις υπόλοιπες ώρες καθώς και στο [email protected] Λόγω του περιορισμένου αριθμού θα ισχύσει σειρά προτεραιότητας στις δηλώσεις.

Με το πιο ελαφρύ ξύλο στον κόσμο (μπάλσα), ο Μιχάλης Βασιλόπουλος «έχτισε» τα πιο βαριά μνημεία της ορθόδοξης χριστιανικής παράδοσης και οι δημιουργίες του αποτυπώνουν με κάθε λεπτομέρεια την αγιορείτικη αρχιτεκτονική κληρονομιά όπως αυτή μας σώζεται σήμερα. Οι μακέτες των είκοσι Μονών, τοποθετημένες πάνω στο τρίτο πόδι της Χαλκιδικής, σπάνε το «Άβατον» και προσφέρουν μια νοερή περιήγηση στα απρόσιτα για πολλούς μοναστήρια.

Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών, του Υπουργείου Εξωτερικών (στο οποίο υπάγεται το Άγιον Όρος), του Πανεπιστημίου Πατρών καθώς και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Το μπάλσα (ochroma pyramidale) είναι το πιο ελαφρύ ξύλο στον κόσμο. Προέρχεται από ένα φυλλοβόλο δένδρο που φύεται στα τροπικά δάση του Αμαζονίου, στα βόρεια του Νότιου Μεξικού. Είναι ευλύγιστο, κατατάσσεται στα σκληρά ξύλα και με μία έννοια συμβολίζει μια ισορροπία φυσικών ιδιοτήτων, η οποία αξιοποιείται για τις ανθρώπινες ανάγκες. Οι κάτοικοι της Νότιας Αμερικής το χρησιμοποιούσαν για να φτιάχνουν σχεδίες. Στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου οι Βρετανοί κατασκεύασαν απ' αυτό το de Havilland Mosquito, ένα ελαφρύ και γρήγορο ανιχνευτικό αεροπλάνο, ενώ οι αρχιτέκτονες το χρησιμοποιούν ακόμη για να κατασκευάζουν μακέτες.

Το Άγιο Όρος είναι μια ‘‘Αυτόνομη Μοναστική Πολιτεία’’ εντός της Ελλάδος, στη χερσόνησο του Άθω Χαλκιδικής που θεωρείται κέντρο του Ορθόδοξου μοναχισμού. Κατοικείτε μόνο από άνδρες μοναχούς και είναι ‘‘άβατον’’ για τις γυναίκες προσκυνήτριες αλλά και μοναχές. Το ‘‘άβατον’’ καθιερώθηκε επί Ιωάννου Τσιμισκή τον 10ο αι. Από το 1988 αποτελεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Στο χώρο της έκθεσης ακούγεται ο ‘‘Υμνος στην Ορθοδοξία’’ που συνέθεσε ο Τσαικόφσκι μετά από παραγγελία της μονής Χιλανδαρίου.

 

Διαβάστε επίσης