«Θα τα αποκαλύψω όλα»: «Κόλαφος» ο σταθμάρχης Παλαιοφαρσάλων για τον επιθεωρητή του ΟΣΕ μετά τις κατηγορίες

 

Την προφυλάκιση του επιθεωρητή κυκλοφορίας του ΟΣΕ αποφάσισαν ανακριτής και εισαγγελέας που ερευνούν το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών. 

Ένα συνονθύλευμα λανθασμένων χειρισμών και παραλείψεων οδήγησε στο δυστύχημα στα Τέμπη και μέσα σε αυτό το συνονθύλευμα λαθών, που επισημαίνει ο επιθεωρητής, δεν βρισκόταν πουθενά η δική του ευθύνη παρά το γεγονός πως ήταν ο άνθρωπος που επέβλεπε ως προϊστάμενος την ομαλή κυκλοφορία των αμαξοστοιχιών.

O επιθεωρητής, ο οποίος πήρε αναρρωτική άδεια μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα με τους 57 νεκρούς, κατέθεσε ένα απολογητικό υπόμνημα 100 σελίδων. Με αυτή την απολογία έκλεισε ο πρώτος κύκλος των ερευνών και των διώξεων για το δυστύχημα, και από την ερχόμενη εβδομάδα, νέα πρόσωπα, μπαίνουν στο «κάδρο».

 «Μπαλάκι» ευθυνών 

Ο 63χρονος επιθεωρητής του ΟΣΕ επιρρίπτει τις ευθύνες για τη σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη στον προφυλακισμένο σταθμάρχη Λάρισας αλλά καταλογίζει ευθύνες και στους άλλους δύο σταθμάρχες που έφυγαν από το σταθμαρχείο πριν τη λήξη της βάρδιάς τους. Ακόμα βάζει στο κάδρο και τον σταθμάρχη Παλαιοφαρσάλων με το επιχείρημα ότι όφειλε να ενημερώσει για την καθυστέρηση του μοιραίου Intercity 62.

Ο επιθεωρητής του ΟΣΕ στο υπόμνημά του επισημαίνει, όπως αναφέρει η ΕΡΤ, ότι μετά την τοποθέτηση των νεποροσληφθέντων σταθμαρχών – ανάμεσα στους οποίους και ο μοιραίος σταθμάρχης της Λάρισας – είχε ζητήσει στις 25 Ιανουαρίου, μεταξύ άλλων, την τήρηση του κανονισμού κυκλοφορίας, την ορθή επικοινωνία με τους μηχανοδηγούς και το πώς θα γίνεται η παράδοση και ανάληψη καθηκόντων ενώ σημειώνει ότι κανείς από τους κεντρικούς σταθμάρχες δεν του είπε κάτι για τους νεοπροσληφθέντες, ούτε και οι δεύτεροι ανέφεραν κάποιο κώλυμα. Κανείς, επίσης, δεν είπε κάτι όταν ενημέρωσε ότι ο μοιραίος σταθμάρχης θα αναλάμβανε νυχτερινές υπηρεσίες.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο επιθεωρητής του ΟΣΕ ανέφερε ότι ο μοιραίος σταθμάρχης δεν έκανε ποτέ χάραξη πορείας για να φέρει το Intercity 62 και ούτε γνώριζε ότι οι άλλοι δύο σταθμάρχες είχαν φύγει νωρίτερα.

Συμπερασματικά, ο επιθεωρητής καταλήγει ότι ο χειρισμός του μοιραίου σταθμάρχη, η μη τήρηση του ωραρίου από τους έτερους δύο σταθμάρχες και η παράλειψη του πρώτου μηχανοδηγού, του δεύτερου μηχανοδηγού που βρισκόταν εκεί αλλά και του προϊστάμενου του τρένου να επικοινωνήσουν με τον σταθμάρχη της Λάρισας άμα την είσοδο τους στη γραμμή καθόδου, ως όφειλαν, σκιαγραφούν το σκηνικό της σύγκρουσης των δύο αμαξοστοιχιών.

Το σκεπτικό της απόφασης για την προφυλάκιση του επιθεωρητή

Την ερχόμενη Τετάρτη θα απολογηθεί ο σταθμάρχης των Παλαιοφαρσάλων, ο οποίος υποστηρίζει ότι ο επιθεωρητής είχε ενημερωθεί από τον ρυθμιστή κυκλοφορίας της Αθήνας. 

Ο δικηγόρος του επιθεωρητή, Γιάννης Γλύκας μιλώντας στο Open, αμφισβήτησε το σκεπτικό της απόφασης, τονίζοντας ότι ο πελάτης του δεν θα μπορούσε να έχει καταστρέψει κρίσιμα αρχεία για την υπόθεση, επειδή βρίσκεται σε αργία.

«Προφυλακίστηκε επειδή έχει πρόσβαση σε αρχεία λόγω της ιδιότητας του. Ο άνθρωπος αυτός είναι σε αργία εδώ και ένα μήνα. Άρα ποια πρόσβαση έχει;» αναρωτήθηκε.

Παράλληλα, απέδωσε την προφυλάκισή του σε σκοπιμότητες, σημειώνοντας πως για τον επιθεωρητή δεν αποφάσισε ο εισαγγελικός λειτουργός που αποφάσισε για τους δύο σταθμάρχες. «Έχουμε μια απόφαση σκοπιμότητας από άλλο εισαγγελικό λειτουργού. Γιατί ήταν άλλος που είχε αποφασίσει για την τύχη των άλλων δύο σταθμαρχών και χθες εμφανίστηκε ο κος προϊστάμενος της Εισαγγελίας;» είπε.

Eπιπλέον, συμπλήρωσε πως πρόκειται για έναν άνθρωπο «που βαλλόταν κάθε μέρα από όλα τα ΜΜΕ. Έχουν ήδη προκηρυχθεί εκλογές. Θυμίζω ότι δεν ήταν και πολύ αρεστό ότι δύο σταθμάρχες δεν κρίθηκαν προσωρινά κρατούμενοι».

«Είναι όλα ψέματα» λέει ο σταθμάρχης Παλαιοφαρσάλων

«Είναι όλα ψέματα. Βεβαίως, και ήξερε από τις 20.30 για την καθυστέρηση του Συρμού. Τον ενημέρωσε ο ρυθμιστής  κυκλοφορίας της Αθήνας. Το Iintercity 63 είχε καθυστέρηση όχι το 62, όπως λέει ο επιθεωρητής. Ο άνθρωπος δεν ξέρει τα βασικά. Δεν ξέρει τι του γίνεται. Δεν θυμάται πιο τρένο είχε καθυστέρηση», ανέφερε από την πλευρά του ο σταθμάρχης Παλαιοφαρσάλων.

«Όλα έγιναν σε συνεννόηση με τον σταθμό της Λάρισας. Προφανώς, και γνώριζε ο επιθεωρητής για την καθυστέρηση. Υπάρχει ρυθμιστής κυκλοφορίας στην Αθήνα που ενημερώνει για τυχόν καθυστερήσεις», συμπλήρωσε.

Τέλος, κατηγόρησε τον επιθεωρητή για διάχυση ευθυνών και σημείωσε ότι θα προχωρήσει σε αποκαλύψεις. «Τα λάθη του επιθεωρητή ήταν πολλά και προσπαθεί να ρίξει τις ευθύνες σε όλους εκτός από τον εαυτό του. Την Τετάρτη θα καταθέσω και θα τα αποκαλύψω όλα».

https://www.real.gr/

Διαβάστε επίσης