Υπόθεση Πάτρας: Κόβει την ανάσα η παιδίατρος που βρήκε νεκρή τη Τζωρτζίνα-«Περίμενα να ουρλιάζει, να φωνάζει" είπε για την μητέρα

ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ TEMPO24.NEWS

Με την κατάθεση της παιδιάτρου που βρήκε νεκρή τη μικρή τζωρτζινα στο κρεβάτι της στο Καραμανδάνειο συνεχίζεται σήμερα η δίκη με κατηγορούμενη την 34χρονη μητέρα από την Πάτρα.

Με γλαφυρό τρόπο, η γιατρός περιέγραψε όλα όσα συνέβησαν το απόγευμα της 11ης Απριλίου 2021, αναβιώνοντας για ακόμη μια ημέρα τις τραγικές στιγμές που έζησε το παιδί.

«Δεν έχω ξαναδεί παιδί να πεθαίνει έτσι, να είναι καλά και να πεθαίνει αιφνίδια», τόνισε η γιατρός.

Η Διονυσία Δημητροπούλου αναφέρθηκε και στη στιγμή που η μητέρα ειδοποίησε τους γιατρούς να πάνε στον θάλαμο του παιδιού.

«Περίμενα να ουρλιάζει, να φωνάζει. Άλλοι γονείς φωνάζουν για πιο απλά. Εκείνη μας είπε απλά να πάμε στο δωμάτιο γιατί σφυρίζει το οξυμετρο»

Η κατάθεση της γιατρού:

Η ενασχόληση μου με την Τζωρτζίνα ήταν κατά τη διάρκεια των εφημεριών μου στις 9 και 11/4. Την πρώτη μέρα, στις 2 το μεσημέρι, επειδή η μητέρα ανέφερε ότι παρουσίασε βηχα τάση εμετού και δυσκολία στην αναπνοή, πήγε η ειδικευομενη στο δωμάτιο και εξέτασε την Τζωρτζινα. Από την εξέταση μου είπε ότι ήταν λίγο ωχρη, ειχε βηχα και κοιλιακό άλγος.

Πήγα στο δωμάτιο και εξέτασα και εγω το παιδί και τα συμπτώματα είχαν υποχωρησει. Διαπίστωσα ότι ήταν χωρίς παθολογικά ευρηματα. Ειπα το παιδακι να συνεχίσει να έχει όρο και να μην φάει και να γίνει εκ νέου εργαστηριακός έλεγχος και να τοποθετηθεί στο παιδακι ένα οξυμετρο. Μετά από αυτήν την εξέταση η τζωρτζινα έμεινε σταθερή σε καλή κατάσταση, μέχρι τις 6 το απόγευμα που η μητέρα μας είπε ότι το παιδί παρουσίασε βηχα και πόνο στην κοιλιά.

Εγω η ίδια εξετασα το παιδί αμέσως και τα συμπτώματα είχαν υποχωρήσει και από την εξέταση δεν εντόπισα κάτι.
Στις 8 το βράδυ εξετασα πάλι το παιδί και δεν βρήκα κάτι, ήταν καλά.
Στις 9 το βράδυ αποχώρησα και ειπα στους συναδέλφους αν προκύψει κάτι να με καλέσουν, ωστόσο δεν προέκυψε κάτι.

Στις 8 το πρωί του Σαββάτου μίλησα με συνάδελφο τηλεφωνικά και με ενημέρωσε ότι η τζωρτζινα το βράδυ στις 3, έκανε εμετό και παρουσίασε ήπια ευαισθησία στην κοιλιά.
Στις 11/4 είδα τι παιδί λίγο μετά τις 5 το απόγευμα. Μπήκα στο δωμάτιο και το παιδί ήταν σταθερά καλά, είδα το οξυμετρο και όλες οι τιμές ήταν σταθερές.

Περίπου στις 7 ενώ βρισκόμουν στο γραφείο των γιατρών μαζί με τους ειδικευόμενους. Η μητέρα χτύπησε την πόρτα του γραφείου την οποία άνοιξε μια ειδικευομενη. Απάντησε «ελάτε στο δωμάτιο γιατί σφυρίζει το οξυμετρο» εγω μαζί με την ειδικευομενη βασίζαμε στο δωμάτιο, με κανονικό βηματισμό.
Κάνοντας τα πρώτα μετρα από την πόρτα του δωματίου η νοσηλεύτρια μας άρχισε να φωνάζει τρέξτε γρήγορα». Έτρεξα μπήκα στο δωμάτιο και αντικευσα τα εξής. Το παιδί ήταν στο μέσο του κρεβατιού χωρίς το ρινικό οξυγόνο και το οξυμετρο δεν έδειχνε καμία ένδειξη.

Ρωταω τη μητέρα πως το παιδί έφτασε σε αυτήν την κατάσταση. «Ξύπνησε κάνοντας ένας ήχο, γουρλωσε τα μάτια και έκανε τινάγματα άκρων» μου είπε.
Βρήκα το παιδί ωχρο δεν ειχε αναπνοές δεν ειχε σφίξεις ήταν με μυδρίαση των ματιών και ειχε απώλεια ούρων.
Έφερα το παιδί σε θέση ανάνηψης και ξεκίνησα την ΚΑΡΠΑ ενώ δυνάμωσα την παροχή οξυγόνου στο 100% και ξεκίνησα τις θωρακικές μαλάξεις και μου έφεραν ΑΜΠΟΥ αδιαλείπτως ενώ ταυτόχρονα που ξεκίνησα αυτά ζήτησα να ενημερωθεί και να έρθει ο αναισθησιολόγος.

Έκανα την ΚΑΡΠΑ αδιάκοπα και ανελλιπώς μέχρι που ήρθε ο κ Χασαπόπουλος. Προσπαθούσα αδιάκοπα με όλες μου τις δυνάμεις. Ταυτοχρονα χορηγούσα κατά διαστήματα αδρεναλίνη μέχρι που ήρθε ο κ Χασαπόπουλος και ανέλαβε αυτός και εγω τον βοηθούσα.
Το παιδί δεν επανερχόταν, η ανανηψη κράτησε 45-50’ ως την ανάκτηση σφιξεων του παιδιού. Τότε το παιδί άρχισε να κάνει δικές του αναπνοές και τα ματάκια της επανήλθαν σε συστολή.

 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ
είπατε ότι στις 9/4 έκανε βήχα και εμετό. Τον είδατε;
Τον είδα, σε ένα νεφροειδες, ήταν διαυγής εμετος. Δεν θα τον έλεγα πολύ.

Το γεγονός ότι υπήρχαν κάποια συμπτώματα τα οποία γρήγορα έφευγαν, αυτό όλο εμπίπτει σε κάποια παθολογία;
Εκείνη τη στιγμή το μυαλό μου, και όπως μου είχαν παραδωσει την εφημερία οι συνάδελφοι μου, προσανατολίστηκα στο ότι μπορεί να ήταν κάποια ιωσουλα που ξεκινούσε.

Πόσα μέτρα περίπου είναι το γραφείο των γιατρών σε σχέση με τον θάλαμο του παιδιού;
Περίπου 28-30 μετρα

Οταν μπήκατε στον θάλαμο το οξύμετρο βρισκόταν στο χέρι του παιδιού;
Κυρία πρόεδρε με την εικόνα του παιδιού που αντικρυσα επικεντρώθηκα στο παιδί. Είμαι σίγουρη ότι δεν είχε ένδειξη γιατί σφυρίζε. Δεν είμαι όμως απολύτως σίγουρη αν υπήρχε στο δάχτυλο του παιδιού. Το οξυμετρο σφυριζει όταν δεν κάνει καλή επαφή, αν δεν είναι στο χέρι του παιδιού, ή αν το παιδι είναι νεκρό.

Είπατε ότι το ρινικό οξυγόνο δεν το είχε. Τι σημαίνει αυτό;
Τα σωληνάκια είχαν φύγει εντελώς από το κεφάλι του παιδιού, ήταν πίσω από το κεφάλι του παιδιού, είχε βγει εντελώς. Πίσω από το προσκεφάλι του παιδιού βρισκόταν.

Αυτό που σας είπε η μητέρα του παιδιού η περιγραφή για το τι έκανε το παιδι, αυτό αν συνέβη, μπορεί από αυτό να έφυγε το ρινικό οξυγόνο από αυτό;
Δεν μπορώ να είμαι απολύτως σίγουρη. Πιθανόν ναι, πιθανόν όχι.

Αυτή η περιγραφή της μητέρας, είναι εικόνα ανακοπής; Σε έναν οργανισμό που κοιμάται και παθαίνει ανακοπή αυτό συμβαίνει;
Δεν το γνωρίζω.

Πείτε μας ποτε μαθαίνετε σαν γιατρός να κάνετε ΚΑΡΠΑ.
Από φοιτητές. Μάλιστα εγω έχω και εξειδίκευση σε αυτό. Έδωσα εξετάσεις και έχω πάρει εξειδίκευση και στα νεογνά.

Ξέρετε πως να χρησιμοποιείτε αμπου και μάσκα και να κάνετε ανάληψη;
Φυσικά κυρία πρόεδρε!! Είναι υποχρέωση κάθε γιατρού!! Είμαστε υποχρεωμένοι να επέμβουμε άμεσα! Δεν περιμένουμε κανέναν!

Δεν πρέπει δηλαδή να περιμένετε τον αναισθησιολόγο;
Όχι! Όχι! Ποτε! Είναι υποχρέωση κάθε γιατρού να ξέρει και να κάνει ΚΑΡΠΑ και κάθε πολίτης θα έπρεπε να ξέρει!

Τι εφημερία είχε το νοσοκομείο την Κυριακή;
Είχε μεγάλη εφημερία το νοσοκομείο.

Το νοσοκομείο είχε έναν αναισθησιολόγο;
Έναν ναι.

Ο κύριος Χασαπόπουλος εφημέρευε;
Ναι

Τι είναι η μικτή εφημερία;
Αν είναι καθημερινή η ημέρα είμαστε υποχρεωμένοι να είμαστε στο νοσοκομείο μέχρι τις 9 το βράδυ και μετά από το σπίτι μας να είμαστε σε ετοιμότητα. Αν είναι Κυριακές ή αργίες τότε μέχρι τις 2 το μεσημέρι είμαστε στο νοσοκομείο και μετά σε ετοιμότητα σπίτι μας.

Ένας γιατρός που είναι σε μικτή εφημερία και είναι Κυριακή, πως ειδοποιείται;
Τηλεφωνικά και του λέμε να έρθει. Ανάλογα με τη σοβαρότητα του περιστατικου. Στο συγκεκριμένο περιστατικο εγω ήμουν πάνω από το παιδί. Δεν μπορούσα να τον καλέσω εγω γι αυτό έδωσα εντολή στην ειδικευομενη να τον καλέσει. Με τη μια ειδικευομενη έκανα ΚΑΡΠΑ και στην άλλη ειπα να πάρει τον αναισθησιολόγο.

 

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ
Στον θάλαμο που νοσηλευόταν η Τζωρτζίνα νοσηλευόταν κι άλλο παιδί;
Όχι, ηταν μόνη της. Δίπλα υπάρχει άλλο δωμάτιο αλλά είναι ανεξάρτητα. Είναι με πόρτα.

Για να εξέλθει ο σύνοδος του αλλου δωματίου δεν περνάει από τον θάλαμο της Τζωρτζινας;
Όχι, περνάει από τον διάδρομο. Υπάρχει ένας μικρός διάδρομος εξω από τις 2 πόρτες. Είναι ανεξάρτητα δωμάτια.

Την ώρα που κάνατε στο παιδί ΚΑΡΠΑ είδατε αν υπήρχε στο άλλο δωμάτιο κάποιος;
Ήμουν στο παιδί από πάνω δεν παρατήρησα οτιδήποτε άλλο.

Είπατε ότι η κατηγορούμενη ήρθε στο γραφείο των γιατρών. Όμως εκείνη στην κατάθεση της το αρνείται και λεει ότι μπερδευτήκατε…
Ήμουν στο γραφείο μου με τις ειδικευόμενες. Το θυμάμαι 100%. Αλλιώς πως πήγαμε εμείς στον θάλαμο;

Όταν πήγε η νοσηλεύτρια στο δωμάτιο αντίκρυσε το παιδί όπως κι εσείς;
Φυσικά! Αφού φώναζε «τρέξτε, τρέξτε γρήγορα!» Είδε το παιδί έτσι και τρόμαξε.

Η μητέρα λέει από τη μια πέφτει το οξυμετρο και η νοσηλεύτρια λεει ελάτε είναι νεκρό. Τι μπορεί να άλλαξε;
Δεν μπορώ να ξέρω. Αλλά ο τρόπος που με ενημέρωσε.. θα περίμενε να ουρλιάζει, να φωνάζει στον διάδρομο! Να φωνάζει! Άλλοι γονείς κάνουν έτσι για πολύ πιο απλά πράγματα!

Ένα παιδί για να έρθει σε αυτήν την κατάσταση, πόση ώρα θέλει;
Για εμας ηταν κάτι το ανεξήγητο αυτό. Ήταν αιφνίδιο, μη αναμενόμενο, δεν μπορούμε να το δικαιολογήσουμε πως έπεσε σε αυτήν την κατάσταση που το βρήκαμε. Θα περίμενα να υπήρχε μια επιδείνωση συμπτωμάτων…

Τι χρονική διάρκεια θα είχε αυτή η επιδείνωση. Ποσο κρατάει αυτή η πτώση των σφιξεων για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο;
Εξαρτάται από την αιτια που το προκάλεσε όλο αυτό. Συνήθως η επιδείνωση είναι ωρών. Το παιδί δεν είχε κανενα σύμπτωμα και ξαφνικά μας φώναξε και βρήκαμε ενα νεκρό παιδί.

Το έχετε ξαναδεί αυτό;
Τέτοιο αιφνίδιο περιστατικο δεν έχω δει ποτε στα τόσα χρόνια της καριέρας μου. Αυτό το αιφνίδιο δεν το έχω ξαναζήσει! Ποτε! Ποτε! Να με φωνάζει η μητερα σε ενα παιδί σταθερό και να το βλέπω ξαφνικά νεκρό!

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ
Είπατε ότι είδατε την Τζωρτζινα εκείνο το απόγευμα πριν το επεισόδιο περίπου στις 5 και κάτι… άρα μας λέτε ότι από τις 5 το απόγευμα δεν διαπιστώσατε κάτι στο παιδί που θα μπορούσε να πάθει ανακοπή.
Θέλω να προσθέσω ότι η ειδικευομενη που την είδε περίπου στις 6 μου είπε ότι το παιδί ηταν μια χαρα! Ήταν πολύ καλά! Και να σας πω ότι είχα ζητήσει από την Παρασκευή την καταγραφή των ζωτικών σημείων. Και στις 6 υπήρξε και καταγραφή των ζωτικών σημείων και ηταν επίσης όλα καλά.
 

Διαβάστε επίσης