Υπόθεση Πάτρας: Αναβιώνουν τα 55 δραματικά λεπτά ανάνηψης της Τζωρτζίνας


Για ακόμη μια ημέρα συνεχίζεται στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών η δίκη της 34χρονης μητέρας από την Πάτρα, για την υπόθεση του θανάτου της πρωτότοκης κόρης της, Τζωρτζίνας.

Ενώπιον της έδρας και των συνηγόρων αναμένεται να καταθέσει ο αναισθησιολόγος του Καραμανδανείου Νοσοκομείου Παίδων Πατρών, Ιωάννης Χασαπόπουλος, ο άνθρωπος που, μετά από υπεράνθρωπη προσπάθεια, κατάφερε να επαναφέρει στη ζωή το παιδί μετά την ανακοπή καρδιάς που υπέστη το απόγευμα της 11ης Απριλίου 2021. Ο πολύπειρος επιστήμονας θεωρείται από τους πλέον βασικούς μάρτυρες της υπόθεσης στην εξέταση της απόπειρας ανθρωποκτονίας για την οποία κατηγορείται η 34χρονη.

«Δεν θέλω να πιστέψω ότι μια μάνα θα έφτανε σε αυτό το σημείο»

Μετά την κατάθεσή του στην Ανακρίτρια κ. Σαλάππα, ο επικεφαλής του αναισθησιολογικού τμήματος ήταν συγκλονισμένος για την τροπή που πήρε η υπόθεση, με τη μητέρα του παιδιού να κατηγορείται ότι το σκότωσε. «Απ’ την εμφάνιση και τη συμπεριφορά, δεν μπορούμε να βγάλουμε συμπεράσματα. Και μάλιστα όταν ας πούμε εγώ προσωπικά δεν είχα την πολυήμερη επαφή που είχαν άλλοι συνάδελφοι του Ρίου. Μπορεί να μη μ’ αρέσει η εμφάνιση, η συμπεριφορά ενός ανθρώπου άλλο δεν μπορώ να τον χαρακτηρίσω και δολοφόνο», σημείωσε και συνέχισε: «Έχω ένα σφίξιμο στο στομάχι, έχω ένα άγχος ακόμα. Ίσως γιατί δε θέλω να πιστέψω κιόλας ότι μια μάνα έφτασε σε αυτό το σημείο. Δε θέλω ακόμα να το πιστέψω. Μπορεί κι αυτό να φταίει. Εκείνες τις ώρες δεν είχαμε καμία υποψία, απλά “εγκλιματιστήκαμε” στο γεγονός ότι ένα τρίτο παιδί της ίδιας οικογένειας, έφτασε να κάνει ανακοπή και να πεθαίνει. Και αυτό ήταν κάτι πολύ συγκλονιστικό και πολύ περίεργο. Θεωρούσαμε ότι έπρεπε να το δούμε».

Όπως αποκάλυψε τότε, την ώρα της ανάνηψης έμαθε ότι η Τζωρτζίνα είχε χάσει τα δύο μικρότερα αδέρφια της. «Το έμαθα την ώρα της ανάνηψης και αυτό ήτανε που με σόκαρε και παρά πολύ. Με καταλάβατε; Με σόκαρε! Αυτό στη διάρκεια δηλαδή της ανάνηψης ήταν ίσως και μια… η αφορμή για να τα δώσω όλα, που λέμε, να κάνουμε κάθε προσπάθεια, ό,τι μπορούσαμε περισσότερο για να μπορέσουμε να επιβιώσει αυτό το παιδί. Να το ξαναφέρουμε στη ζωή. Εντάξει, ήταν κάτι που το έμαθα στη διάρκεια της ανάνηψης, μου το είπαν οι συνάδελφοι. “Ξέρετε ποιο είναι αυτό το παιδί; Είναι της οικογένειας που έχει χάσει άλλα δύο παιδιά”».

«Ο αναισθησιολόγος καθυστέρησε»

Ήδη κατά την εξέταση των μαρτύρων η πλευρά της υπεράσπισης έχει δείξει τη γραμμή στην οποία θα κινηθεί σε ό,τι αφορά στην εξέταση του κ. Χασαπόπουλου. Ο Αλέξης Κούγιας, επικαλούμενος την κατάθεση του πατέρα του παιδιού, έχει αναφερθεί σε μεγάλη καθυστέρηση του αναισθησιολόγου να φτάσει στο νοσοκομείο για την ανάνηψη της Τζωρτζίνας. Παράλληλα, ο γνωστός ποινικολόγος αναμένεται να κάνει σειρά ερωτήσεων σχετικά με την ύπαρξη ή όχι κεταμίνης στο βαλιτσάκι της ανάνηψης και στο αν αυτή χορηγήθηκε στο άτυχο παιδί την ώρα που οι γιατροί προσπαθούσαν να το διασωληνώσουν και να το επαναφέρουν στη ζωή.

«Το παιδί ήταν υγιέστατο»

Στο μεταξύ, από το δικαστήριο εξετάστηκαν μέχρι τώρα 8 γιατροί και νοσηλευτές από το Καραμανδάνειο. Όλοι τους έκαναν σαφές ότι η Τζωρτζίνα ήταν ένα υγιέστατο παιδί και παρά το πλήθος των εξετάσεων στις οποίες υποβλήθηκε κατά τη νοσηλεία της, δεν βρέθηκε απολύτως καμία παθολογία, η οποία μάλιστα θα μπορούσε να οδηγήσει το παιδί να πάθει ανακοπή καρδιάς. Από την πλευρά της η υπεράσπιση κάνει λόγο για κατασκευασμένες καταθέσεις, κατηγορεί τους γιατρούς για ψευδομαρτυρία και τονίζει ότι το προσωπικό του Καραμανδανείου που ασχολήθηκε με τη νοσηλεία του παιδιού επιχειρεί να καλύψει τα δικά του λάθη που οδήγησαν στην ανακοπή καρδιάς.

Με την ολοκλήρωση της κατάθεσης του κ. Χασαπόπουλου, η οποία αναμένεται να είναι μαραθώνια, ο κύκλος του Καραμανδανείου βαίνει προς το τέλος. Η δίκη θα διακόψει για την περίοδο του Πάσχα και θα συνεχιστεί σχεδόν σε καθημερινή βάση τόσο τον Απρίλιο, όσο και τον Μάιο, με μια επίσης μικρή διακοπή λόγω εκλογών. Όπως έχει κάνει σαφές η Πρόεδρος της έδρας, στόχος του δικαστηρίου είναι η διαδικασία να προχωρήσει απρόσκοπτα και να μην καθυστερήσει εξαιτίας του όγκου της δικογραφίας και το πλήθος των μαρτύρων που θα κληθούν να καταθέσουν.

 

Διαβάστε επίσης