Κύπελλο μπάσκετ γυναικών, Παναθηναϊκός - Ελευθερία Μοσχάτου 66-61

Σε ένα τελικό που δεν είχε να ζηλέψει τίποτα από ένταση και σασπένς, Παναθηναϊκός και Ελευθερία Μοσχάτου έδωσαν πραγματική μάχη, με την ομάδα της Ελένης Καπογιάννη να παίρνει τη νίκη με 66-61 μετά από μεγάλη ανατροπή και μπροστάρισα την Αρίκα Κάρτερ με μεγάλα σουτ στα τελευταία δευτερόλεπτα του ματς!

Το σύνολο του Σίμου πραγματοποίησε σπουδαία εμφάνιση και έβαλε δύσκολα στην αντίπαλό του, με αποτέλεσμα στο τέλος να χρειαστεί…η εμπειρία για την κατάκτηση του τίτλου. Ενός τροπαίου που καταλήγει στις “πράσινες” μετά το 2000.

Η Κάρτερ είχε 19 πόντους επτά από τους οποίους… σωτήριους για την ομάδα της, η Πότερ ακολούθησε με 11 και 7 ριμπάουντ, όσα μάζεψε και η Σωτηρίου των 9 πόντων και 3 κλεψιμάτων. Από την άλλη, για την Ελευθερία, η Καρακασίδου ήταν πρώτο… βιολί με 21 πόντους, 8 ασίστ και 5 ριμπάουντ, ενώ η Στούπα ήταν εξαιρετική με 16 πόντους και 6 ριμπάουντ και η Κάλογουεϊ είχε 13.



Ο αγώνας
Με το τζάμπολ του αγώνα, οι δύο ομάδες πέρασαν τα αναγνωριστικά τους λεπτά με τον Παναθηναϊκό να φτάνει γρήγορα στο 4-0. Η αμυντική λειτουργία των πράσινων δεν επέτρεψε στις φιλοξενούμενες να σκοράρουν για κάτι παραπάνω από τέσσερα λεπτά στον αγώνα, το οποίο σταμάτησε από μακριά η Στούπα. Η Πότερ διαμόρφωσε το 6-3 και από εκεί ακολούθησε ένα 0-4 για την Ελευθερία που ολοκληρώθηκε από την Μπρούερ για να δώσει το πρώτο προβάδισμα (6-7 στο 6’). Το σερί συνεχίστηκε και μετά το τάιμ άουτ… ανασυγκρότησης από την Καπογιάννη με το 6-12 να έρχεται από την Καρακασίδου και την Σωτηρίου να κρατά το σκορ για τον Παναθηναϊκό σε εκείνο το διάστημα. Η Στούπα σκόραρε από την περιφέρεια για το 8-15 με το δεκάλεπτο να λήγει στο 10-15.

Στούπα και Καρακασίδου διατήρησαν σταθερό τον ρυθμό της ομάδας τους και στο ξεκίνημα της επόμενης περιόδου. Οι αλλαγές στην πλευρά των γηπεδούχων έφεραν άλλη ενέργεια και η διαφορά μειώθηκε αρχικά από την Πότερ και έπειτα από την Θεοδωρομανωλάκη που… έσπασε το φράγμα από το τόξο μετά από 7 προσπάθειες που δεν είχαν καταλήξει στο διχτάκι. Οι πράσινες πέρασαν μπροστά μετά από αρκετή ώρα με το τρίποντο της Κάρτερ (20-19), χωρίς αυτό να κρατήσει για πολύ. Οι παίκτριες του Σίμου αντέδρασαν και με Κάλουγουεϊ και Σταμάτη “έχτισαν” ένα νέο σερί για να περάσουν στο +4 (20-24) στο 15΄. Οι πράσινες ανακάτευαν την τράπουλα προκειμένου να επαναφέρουν τα ηνία στα χέρια τους, ωστόσο η ομάδα του Μοσχάτου κυρίως με την Καρακασίδου είχε τον έλεγχο και ανέβασε σε 25-31, με την Ελληνίδα γκαρντ να διαμορφώνει το 27-33 του ημιχρόνου.

Στο αρχικό μισό του αγώνα, η στατιτιστική των δύο ομάδων διέφερε αισθητά. Η Ελευθερία βασιζόταν στη δυναμική της περιφέρειας, η οποία αποτελούσε αγκάθι για τον Παναθηναϊκό με 2/11. Στο δίποντο η αντιστοιχία ήταν 6/19 (ΕΜ) και 9/20 (Π) με τις πράσινες να έχουν 8 ασίστ για 6 λάθη και τις παίκτριες του Μοσχάτου 5 ασίστ για 4 λάθη.

Το 27-35 που διαμόρφωσε η Μπρούερ δευτερόλεπτα μετά την είσοδο των δύο ομάδων για το δεύτερο ημίχρονο, μετατράπηκε σε 33-35 με σερί του Παναθηναϊκού και κλέψιμο της Σωτηρίου που μετουσιώθηκε σε καλάθι από την Παυλοπούλου. Σε αυτό απάντησαν η Μπρούερ και η...πιστή από τα 6.75μ. Στούπα για να ανεβάσουν σε 33-40 στο 24ο λεπτό. Όσο οι πράσινες επιχειρούσαν να δημιουργήσουν χώρους προς το καλάθι, η Ελευθερία μεγάλωνε την απόστασή της και έφτανε στο +9 (33-42). Η Σωτηρίου που κάλυπτε πολλούς παράγοντες στο παρκέ ευστόχησε για τρεις και έδωσε μικρή ανασα στις πράσινες, όσο στην άλλη πλευρά η Καρακασίδου έκανε το 40-49 και κρατούσε την απόσταση, με την Κάρτερ να κερδίζει το χρονόμετρο για το 43-49 στο 30'.

Μικρά σερί και από τις δύο ομάδες έφερναν τη συνθήκη του 47-52 στον πίνακα με 6΄39΄΄ να απομένουν για τη λήξη του τελικού. Η Χριστινάκη που προσπαθούσε να μπει στο κλίμα του παιχνιδιού έκλεψε και ολοκλήρωσε στον αιφνιδιασμό για το 49-52 με τα δεδομένα να παραμένουν ανοιχτά. Η Σωτηρίου μείωσε στον πόντο (51-52) στο 35ο λεπτό προτού η Κάλογουεϊ "γράψει" το 51-55 από το τόξο. Οι ομάδες κινηθηκαν σε κοντινά επίπεδα με την Κάρτερ να δίνει το προβάδισμα στις πράσινες με σουτ από την περιφέρεια, ωστόσο η Καρακασίδου με προσωπικό 0-4 έφερε ξανά σε θέση οδηγού την Ελευθερία (58-61). Με τρίποντο και φάουλ η Κάρτερ έκανε το 62-61 στα 52''. Η συνέχεια ανήκε στις πράσινες και η κούπα κατέληξε στα χέρια τους.



Τα δεκάλεπτα: 10-15, 25-31, 43-49, 66-61

Πηγή:www.gazzetta.gr