Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας τιμά την 25η Μαρτίου - Το πρόγραμμα των επετειακών εκδηλώσεων

Σε Πάτρα, Πύργο και στην Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας τιμά την Επανάσταση του 1821 στη Γη της Φλόγας, της φλόγας της λευτεριάς και των μεγάλων αγώνων για την αναγέννηση της πατρίδας.

Η 25η Μαρτίου αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους αγώνες του Ελληνικού Έθνους σε όλη την ιστορική διαδρομή του. Είναι ημέρα μνήμης, τιμής και ευγνωμοσύνης στους ηρωικούς αγωνιστές, στην ηρωική γενιά του 1821, η οποία οδήγησε στην Ελευθερία του σκλαβωμένου Ελληνισμού.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας διοργανώνει εκδηλώσεις στην Πάτρα, στον Πύργο και στην Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου.

Στις επετειακές εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στην Πάτρα την Κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο υφυπουργός Εξωτερικών  Ανδρέας Κατσανιώτης, στην Ι.Π. Μεσολογγίου θα παραβρεθεί ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γεώργιος Σταμάτης, στα Καλάβρυτα ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Δημήτρης Σκάλκος και στον Πύργο, ο Γενικός Γραμματέας Δασών, Κωνσταντίνος Αραβώσης

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, θα βρίσκεται στις εκδηλώσεις που θα γίνουν στο Αγρίνιο.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αχαΐας, Χαράλαμπος Μπονάνος θα βρίσκεται στις εκδηλώσεις της Πάτρας, η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, Μαρία Σαλμά στην Αμφιλοχία και ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος στον Πύργο.

Στην Π.Ε. Αχαΐας την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θα εκπροσωπήσουν:

Ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικής Πολιτικής και Δημοσιονομικού Ελέγχου, Ανδρέας Φίλιας στην Κάτω Αχαΐα, ο Αντιπεριφερειάρχης Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Τάκης Παπαδόπουλος στο Αίγιο, ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Έρευνας και Καινοτομίας, Φωκίωνας Ζαϊμης στα Καλάβρυτα, ο Βοηθός Περιφερειάρχη με αρμοδιότητες Προγραμματισμού, Μελετών και Αναπτυξιακών Προγραμμάτων Αγροδιατροφής, συντονισμού των παραγωγικών τάξεων για θέματα συνεταιριστικής αγροτικής πολιτικής στις ομάδες παραγωγών της Π.Ε. Αχαΐας και υπεύθυνος για θέματα Εγγείων Βελτιώσεων εντός των ορίων της Π.Ε. Αχαΐας, Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος, στην Πάτρα και ο περιφερειακός σύμβουλος Νίκος Κατσουγκράκης στην Ερυμάνθεια. 

Στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θα εκπροσωπήσουν:

Ο Αντιπεριφερειάρχης Βιώσιμης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Λάμπρος Δημητρογιάννης στο Μεσολόγγι, ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Έργων, Αθανάσιος Μαυρομμάτης στη Ναύπακτο, η Βοηθός Περιφερειάρχη με αρμοδιότητες συντονισμού του προγράμματος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για την ενίσχυση των σωμάτων ασφαλείας, Αγγελική Χαλιμούδρα στον Αστακό, η Βοηθός Περιφερειάρχη σε θέματα κοινωνικής πολιτικής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, σε θέματα ισότητας, άρσης κοινωνικών ανισοτήτων και φυλετικών διακρίσεων, Αμαλία Βούλγαρη στο Αγρίνιο, ο Βοηθός Περιφερειάρχη με αρμοδιότητες σε θέματα Εγγείων Βελτιώσεων στις Π.Ε. Αιτ/νίας και Ηλείας, Γεώργιος Κοντογιάννης στο Θέρμο και ο βοηθός Περιφερειάρχη σε θέματα συντονισμού των παραγωγικών τάξεων και συνεταιριστικής αγροτικής πολιτικής στις ομάδες παραγωγών για την Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας Μιχαήλ Γούδας στη Βόνιτσα

Στην Π.Ε. Ηλείας την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θα εκπροσωπήσουν:

Ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, Θεόδωρος Βασιλόπουλος στα Λεχαινά, ο Αντιπεριφερειάρχης Αθλητισμού, Εθελοντισμού - Ολυμπισμού, Δημήτριος Νικολακόπουλος  στον Πύργο, ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Τουρισμού, Νικόλαος Κοροβέσης στη Ζαχάρω, ο βοηθός Περιφερειάρχη με αρμοδιότητες σε θέματα συντονισμού των παραγωγικών τάξεων και συνεταιριστικής αγροτικής πολιτικής στις ομάδες παραγωγών για την Π.Ε. Ηλείας, Χρήστος Μπιλίρης στην Αμαλιάδα.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Στην Πάτρα

Παρασκευή  24 Μαρτίου 2023

  • 10.30 π.μ. Κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο Πεσόντων του στρατοπέδου του ΚΕΤΧ από μαθητές και μαθήτριες του 4ου Γυμνασίου Πατρών.

  • 11.00 π.μ. Κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Πεσόντων στην Πλατεία Εθνικής Αντίστασης από αντιπροσωπείες φοιτητών, σπουδαστών, μαθητών.

  • 11.15 π.μ. Αναχώρηση και μετάβαση στην πλατεία Αγίου Γεωργίου. Ανάγνωση όρκου Αγωνιστών 1821 από μαθητή του 6ου Γυμνασίου Πατρών. Κατάθεση στεφάνου από το Δήμαρχο Πατρέων.

  • 1 μ.μ. Στις Υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και στην Π.Ε. Αχαΐας θα γίνουν ομιλίες με την φροντίδα των Διευθυντών, ενώ στα σχολεία θα γίνουν επίκαιρες ομιλίες και γιορτές, σύμφωνα με το ωράριο λειτουργίας τους.

  • 4.30 μ.μ. Πλατεία Υψηλών Αλωνίων: Άφιξη ΔΑΦΝΟΔΡΟΜΩΝ από τη Μονή Αγ. Λαύρας Καλαβρύτων και Κατάθεση Στεφάνου. Επιμνημόσυνη δέηση. Σύντομη ομιλία. Κατάθεση Στεφάνων στον Ανδριάντα του Παλαιών Πατρών Γερμανού, σιγή ενός λεπτού, ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου. Απονομή μεταλλίων και διπλωμάτων στους Αθλητές και μαθητές που συμμετείχαν στην δαφνοδρομία Καλάβρυτα - Πάτρα.

Σάββατο 25 Μαρτίου 2023

  • 7 π.μ. Ανάκρουση Εωθινού από τη Φιλαρμονική του Δήμου Πατρέων.

  • 8 π.μ. Έπαρση σημαίας στην κεντρική προβλήτα Αγίου Νικολάου.

  • 9 π.μ. Εκκίνηση ποδηλατικού αγώνα ΘΥΣΙΑΣ Πατρών - Καλαβρύτων Αγίας Λαύρας από πλατεία Γεωργίου, τερματισμός στην Αγία Λαύρα Καλαβρύτων (11.45 π.μ. Απονομή επάθλων).

  • 11.40 π.μ. Δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελιστρίας Πατρών. (Τέλος προσέλευσης επισήμων 11.30 π.μ.). Απόδοση τιμών από τμήματα Ενόπλων με τη συμμετοχή της Δημοτικής Μουσικής.

  • 12 π.μ. Παρέλαση πολιτικών και στρατιωτικών Αρχών και τμημάτων Σωμάτων Ασφαλείας με τη συμμετοχή και τροχοφόρων τμημάτων, μπροστά από τους επισήμους και το λαό, επί της οδού Αγίου Ανδρέου από το ύψος της οδού Αράτου και τερματισμό στον Ι.Ν. Αγίου Ανδρέα.

  • 6.42 μ.μ. Υποστολή σημαίας στην Κεντρική προβλήτα Αγ. Νικολάου. Τιμές θα αποδώσει κατά τα κεκανονισμένα Τμήμα Στρατού μετά της Μουσικής του Δήμου.

Στην Ι.Π. Μεσολογγίου

Παρασκευή 24 Μαρτίου 2023

  • Ομιλίες από εκπαιδευτικούς εντός κάθε τμήματος σε όλες τις σχολικές μονάδες όπου θα πραγματοποιηθούν εορταστικές εκδηλώσεις.

  • 10.45 π.μ. Ρίψη στεφάνου για τους αφανείς Ήρωες της θάλασσας από τους μαθητές και τις μαθήτριες του 1ου Γενικού Λυκείου Ι.Π. Μεσολογγίου και του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ι.Π. Μεσολογγίου.

  • 11.30 π.μ. Κατάθεση στεφάνων στον Κήπο των Ηρώων, στέψη των Ανδριάντων των Ηρώων της Επαναστάσεως από σπουδαστές ΤΕΙ, μαθητές και μαθήτριες Α’βάθμιας και Β’βάθμιας Εκπαίδευσης και Προσκόπους. Τήρηση σιγής ενός λεπτού. Ανάκρουση Εθνικού Ύμνου.

Σάββατο 25 Μαρτίου 2023

  • 8 π.μ. Επίσημη έπαρση της Σημαίας στην κεντρική πλατεία της Ι.Π. Μεσολογγίου.

  • 9.45 π.μ. Επίσημη Δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος. Εκφώνηση πανηγυρικού της ημέρας από τον Διευθυντής της Β’βάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας.

  • 11 π.μ. Τέλεση Επιμνημόσυνης Δέησης στον Κήπο των Ηρώων και στη συνέχεια κατάθεση στεφάνων. Τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των ενδόξων νεκρών. Ανάκρουση Εθνικού Ύμνου.

  • 11.30 π.μ. Παρέλαση στην πλατεία Κέννεντυ αναπήρων και θυμάτων πολέμου, μαθητών, μαθητριών Συλλόγων, Προσκόπων, Οδηγών, τμήματος ΕΕΣ Μεσολογγίου και Στρατού. Κατά την παρέλαση οι ανάπηροι και τα θύματα πολέμου θα καταλάβουν τιμητική θέση επί της εξέδρας των επισήμων.

  • 7.10 μ.μ. Επίσημη υποστολή Σημαίας στην κεντρική πλατεία της Ι.Π. Μεσολογγίου.

Στον Πύργο

Παρασκευή  24 Μαρτίου 2023

  • Ομιλίες σε ειδικές συγκεντρώσεις στα σχολεία, στις δημόσιες υπηρεσίες, στα Ν.Π.Δ.Δ. κ.α.

  • 11 π.μ. Απότιση φόρου τιμής με κατάθεση στεφάνων από μαθητές σχολείων Α'βάθμιας και Β'βάθμιας Εκπαίδευσης, σπουδαστές, προσκόπους και οδηγούς στο Άγαλμα Κολοκοτρώνη (πλατεία 25ης Μαρτίου), προσερχομένων, μετά το πέρας των προηγουμένων εκδηλώσεων.

  • 7.30:μ.μ. στο Θέατρο "ΑΠΟΛΛΩΝ" επετειακή εκδήλωση με θέμα «202 χρόνια από το 1821 - Διδάγματα από την Επανάσταση που συγκλόνισε την Ευρώπη»

Σάββατο 25 Μαρτίου 2023

  • 7 π.μ. Οι καμπάνες όλων των εκκλησιών θα σημάνουν χαρμόσυνα.

  • 8 π.μ. Έπαρση της σημαίας στο άγαλμα Κολοκοτρώνη

  • 10π.μ. Επίσημη Δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ηλείας και Ωλένης κ. Αθανασίου του Β΄.

  • 10.30 π.μ. Επιμνημόσυνη δέηση στο άγαλμα Κολοκοτρώνη (πλατεία 25ης Μαρτίου) και κατάθεση στεφάνων από εκπροσώπους φορέων. Τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των ενδόξων νεκρών και ηρωικών αγωνιστών της Εθνικής Παλιγγενεσίας. Ανάκρουση Εθνικού Ύμνου.

  • 11.00 π.μ Παράθεση δεξίωσης στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο από τον Δήμαρχο Πύργου.

11.30 π.μ. Παρέλαση στην οδό Μανωλοπούλου μαθητών, σπουδαστών, προσκόπων, οδηγών, τμήματος του Ε.Ε.Σ., του Λυκείου των Ελληνίδων, Λαογραφικών Ομίλων, Σωματείων, Συλλόγων και τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και της ΕΛ.ΑΣΤιμητικά, συμμετέχει στην παρέλαση και το φιλοξενούμενοΤμήμα του Ιερού Λόχου "Αλέξανδρος Υψηλάντης και Μακεδονικού Αγώνα.