Πέτρος Ψωμάς: «Χάσαμε τον Έσπερο! Στοπ!»

Το σπιράλ ανάγκασε τον δήμαρχο να παραδεχτεί την πώληση που επιχειρούσε να αποκρύψει

Βαριές οι ευθύνες της δημοτικής αρχής, την ώρα που προωθούσε «χαριστική»ισόποση αποζημίωση κοινόχρηστου χώρου στο Ζαβλάνι

Συγκλονιστικά αποκαλυπτικό αποδείχτηκε το Δημοτικό Συμβούλιο της Τετάρτης, κατά το οποίο γνωστοποιήθηκε, με τον πιο επίσημο τρόπο, πως ο ιστορικός «Έσπερος» της Πλατείας Γεωργίου έχει πλέον αγοραστεί από ιδιώτη. Την ομολογία έκανε η δημοτική αρχή, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Πέτρου Ψωμά. Ο επικεφαλής του σπιράλ απηύθυνε συγκεκριμένα ερωτήματα στον δήμαρχο ο οποίος, αρχικά, απέφυγε να απαντήσει. Κατόπιν επιμονής των δημοτικών συμβούλων του σπιράλ, τόσο ο Κώστας Πελετίδης, όσο και η Αντιδήμαρχος Τασία Τογιοπούλου αναγκάστηκαν να παραδεχτούν όσα οδυνηρά για την πόλη γνώριζαν και απέκρυπταν, εδώ και μήνες.

Ο εμβληματικός χώρος στο κέντρο της Πάτρας, με τη λαμπρή ιστορία και τις χρυσές προοπτικές, πουλήθηκε έναντι του ποσού των 800.000 ευρώ. Ο «Έσπερος» δεν ανήκε ποτέ στον Δήμο Πατρέων, αλλά όλες οι δημοτικές αρχές της πόλης είχαν καταφέρει να έχουν λόγο και προτεραιότητα σε ότι αφορούσε τη χρήση του. Εξ ου και οιΠατρινοίτο λογάριαζαν πάντοτε ως ένα δημοτικό ακίνητο.

Από τις αρχές του 2021 ο νυν Δήμαρχος Πατρέων ήταν ενημερωμένος για την ευκαιρία αγοράς. Αδράνησε τραγικά με αποτέλεσμα να απολεσθεί μια τεράστια ευκαιρία για την Πάτρα. Είτε θα μπορούσε να αποκτηθεί ο χώρος αποκλειστικά από τον Δήμο Πατρέων, είτε να επιλεγεί μια συνεργατική λύση μεταβίβασης του, επωφελής για την πόλη και τους δημότες. Δεν έγινε τίποτε από τα δύο. Η δημοτική αρχή δεν προώθησε καν τηντρίτη δυνατή επιλογή που είχε στη φαρέτρα της: να δεσμεύσει τους όρους χρήσης του χώρου, επικαιροποιώντας σχετική απόφαση προγενέστερου δημοτικού συμβουλίου. Εγκληματική αδιαφορία, τραγική αδράνεια!

Ο «Έσπερος», μέσα σε λίγους μήνες, θα μπορούσε να μεταμορφωθεί σε ένα σύγχρονο πολιτιστικό μέγαρο υψηλής αρχιτεκτονικής αξίας, με αξιοποίηση της εξαιρετικής θέσης του και με σεβασμό στην μακρόχρονη ιστορία του. Θα κάλυπτε τις ανάγκες της πόλης για ένα συνεδριακό κέντρο πολλαπλών χρήσεων, στην ταράτσα του θα αναβίωνεο ομώνυμος θερινός κινηματογράφος με δημοτική διαχείριση, ενώ στο ισόγειο θα λειτουργούσαν καταστήματα, συμβατά με την εικόνα του ιστορικού κέντρου και τις ανάγκες της εποχής. Μια τέτοια πρόταση είχε στα χέρια της η δημοτική αρχή, αλλάεπέλεξε να την απεμπολήσει, αδιαφορώντας πλήρως για το παρόν και για το μέλλον της Πάτρας.

Η ολιγωρία καθίσταται εγκληματική, αν αναλογιστεί κανείς πως στην ίδια συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου η Λαϊκή Συσπείρωση επιχείρησε να υπερψηφιστεί εκροή της τάξης των 890.000 ευρώ(!) από το ταμείο του δήμου, για την αποζημίωση ενός κοινόχρηστου χώρου στοΖαβλάνι. Πέραν των όσων καταγγέλθηκαν ή υπονοήθηκαν κατά τη συνεδρίαση (για υπερβολικά μεγάλο τίμημα, για απόκρυψη ύπαρξης αμιάντου στο εν λόγω κτίσμα, ακόμα και για «προνομιακή μεταχείριση ημετέρων»), η δημοτική αρχή απέφυγε να απαντήσει και το κομβικό ερώτημα του σπιράλ σχετικά με τα κριτήρια βάση των οποίων δόθηκε προτεραιότητα αποζημίωσης στη συγκεκριμένη ιδιοκτησία.

Το εν λόγω θέμα τελικάαποσύρθηκε, τα χρήματα απέμειναν για την ώρα στο ταμείο του δήμου, αλλά ο «Έσπερος» δυστυχώς δεν σώθηκε. Η δημοτική αρχή ελέγχεται για απίστευτη ολιγωρία, εσφαλμένη εκτίμηση ευκαιριών, εμμονή σε ατεκμηρίωτες προτεραιότητες και αποδεδειγμένη πλέον αντι-πατρινή διοίκηση και συμπεριφορά. Ελπίζουμε να μην υπάρχει και κάτι παραπάνω πίσω από όλα αυτά.