Με μεγάλη συμμετοχή η ημερίδα «Ο αρχειακός πλούτος της Αχάια Κλάους-Συμβολή στην ανάδειξή του»

Στην Αχάια Κλάους

Με μεγάλη συμμετοχή και έντονο ενδιαφέρον πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής 19ης Μαρτίου η ημερίδα που συνδιοργάνωσαν η Εταιρεία Αχαϊκών Σπουδών και η Αχάια Κλάους στο φιλόξενο χώρο  του οινόκαστρου με θέμα:  «Ο αρχειακός πλούτος της Αχάια Κλάους. Συμβολή στην ανάδειξή του».

Αφορμή για τη διοργάνωσή της όπως τόνισε ο Πρόεδρος της ΕΑΣ Βαγγέλης Πολίτης Στεργίου αποτέλεσε η παρουσίαση του ψηφιοποιημένου υλικού (μέρους εκ του μεγάλου και πλούσιου σε περιεχόμενο αρχείου της Αχάια Κλάους) που πραγματοποιήθηκε από την Εταιρεία με τη χρηματοδότηση και την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού.  Την εκδήλωση άνοιξε καλωσορίζοντας τους παριστάμενους το στέλεχος της Αχάια Κλάους Σπύρος Ρεπούσης.

Ο γνωστός πατρινός συγγραφέας και καθηγητής των τεχνικών αφήγησης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Νίκος Μπακουνάκης, μελετητής της τοπικής ιστορίας με σημαντικό εκδοτικό έργο, έδωσε μέσα από τη βιωματική του εμπειρία μελέτης των αρχείων της Αχάια Κλαους την πολυδιάστατη σημασία  τους.

Ο Σπύρος Αγοργιανίτης η εταιρεία του οποίου (realescape Typorama) είχε αναλάβει το τεχνικό σκέλος της ψηφιοποίησης, εξήγησε το σκεπτικό το οποίο οδήγησε να επιλεγεί το συγκεκριμένο μέρος του αρχείου που ψηφιοποιήθηκε, τον τεχνικό εξοπλισμό που χρησιμοποιήθηκε με την μεταφορά του επι τόπου χωρίς την ανάγκη  μετακίνησής του αρχειακού υλικού. Επισήμανε όμως και τη μεγάλη αξία του εξ ολοκλήρου σωζόμενου από ιδρύσεως της Οινοποιίας (1861) υλικού από τα σπάνια σωζόμενα βιομηχανικά αρχεία. 

Ο Βαγγέλης Κασσαβέτης, σύμβουλος οπτικής επικοινωνίας, ερευνητής και συγγραφέας, έχοντας αναλάβει την τεκμηρίωση του ψηφιοποιημένου οπτικού υλικού, το παρουσίασε  επεξηγώντας τη στρατηγική του σημασία και την αισθητική του αντίληψη που επηρρεάζεται από την αισθητική της κάθε εποχής ενίοτε και πρωτοπορώντας. Ο εκ των ομιλητών Νίκος Σαραφόπουλος συγγραφέας και ερευνητής της βιομηχανικής ιστορίας της πόλης δεν μπόρεσε να παραστεί λόγω πρόσφατου θλιβερού οικογενειακού γεγονότος.

 

Διαβάστε επίσης