Ουγκάντα: Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο που προβλέπει ποινή φυλάκισης έως και 10 έτη για τους ομοφυλόφιλους

 

Το κοινοβούλιο της Ουγκάντας ενέκρινε χθες Τρίτη νομοσχέδιο κατά της ομοφυλοφιλίας, το οποίο προβλέπει ποινή φυλάκισης 7-10 ετών και υψηλά πρόστιμα. Στη διάρκεια της συζήτησης που προηγήθηκε της ψηφοφορίας, ορισμένοι βουλευτές επιδόθηκαν σε ομοφοβικά σχόλια και ένας ζήτησε μάλιστα τον ευνουχισμό των ομοφυλοφίλων.

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε το νομοσχέδιο πριν από τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας. «Οι πολιτικοί στην Ουγκάντα οφείλουν να επικεντρωθούν στην ψήφιση νόμων που προστατεύουν τις ευάλωτες μειονότητες και διασφαλίζουν θεμελιώδη δικαιώματα, και να σταματήσουν να στοχοποιούν μέλη της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+ για πολιτικά οφέλη», δήλωσε ο Οριέμ Νιεκό.

Πριν από λίγες ημέρες ο πρόεδρος Μουσέβενι, που κυβερνά την Ουγκάντα με σιδηρά πυγμή από το 1986, είχε χαρακτηρίσει «ανώμαλους» τους ομοφυλόφιλους.

Η Ουγκάντα έχει αυστηρή νομοθεσία κατά των ομοφυλοφίλων, την οποία κληρονόμησε από την εποχή της αποικιοκρατίας. Όμως από το 1962, όταν κέρδισε την ανεξαρτησία της από τη Βρετανία, δεν έχουν ασκηθεί διώξεις εναντίον ατόμων που είχαν συναινετικές ομοφυλοφιλικές σχέσεις.

Το 2014, το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας είχε ακυρώσει νομοσχέδιο που προέβλεπε ποινή ισόβιας κάθειρξης σε καταδικασθέντες για ομοφυλοφιλικές σχέσεις.

Η ομοφοβία είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στην ανατολική Αφρική. Προ ημερών το κυβερνών κόμμα στην Τανζανία πρότεινε τον ευνουχισμό ομοφυλοφίλων. Στις αρχές του μήνα, ο πρόεδρος της Κένυας Ουίλιαμ Ρούτο τόνισε ότι η ομοφυλοφιλία δεν έχει θέση στη χώρα του.

https://www.zougla.gr/

Διαβάστε επίσης