Κ. Σκρέκας: Αντιμετωπίζουμε τις παθογένειες του κλάδου της παροχής ύδατος

 

Τις παθογένειες του κλάδου της παροχής ύδατος αντιμετωπίζει το νομοσχέδιο για τη «μετονομασία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων και διεύρυνση του αντικειμένου της με αρμοδιότητες επί των υπηρεσιών ύδατος και της διαχείρισης αστικών αποβλήτων, ενίσχυση της υδατικής πολιτικής» τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κ. Σκρέκας, απαντώντας σε παρέμβαση της κοινοβουλευτικής εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Ευαγγελίας Λιακούλη με αφορμή την έκθεση της επιστημονικής επιτροπής της Βουλής και τις αντιδράσεις φορέων και σωματείων κατά του νομοσχεδίου.

Τον έλεγχο και την εποπτεία του κλάδου αυτού, τον είχε η Γενική Διεύθυνση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, και τώρα τον μεταφέρουμε στην νέα ρυθμιστική αρχή. Είσαστε ικανοποιημένοι από την εποπτεία και τον έλεγχο που είχαμε τις τελευταίες δεκαετίες; Γνωρίζετε εάν οι ΔΕΥΑ μετρούν συστηματικά την ποιότητα του νερού; Εάν αναρτούν στις πλατφόρμες τα σχετικά στοιχεία; Ότι κάποιες χρεώνουν μιάμιση και δύο φορές το νερό στους δημότες; Που έχουν απώλειες ύδατος που φτάνουν στο 65%; «Όταν λοιπόν γνωρίζετε τις παθογένειες που έχει αυτή τη στιγμή ο συγκεκριμένος κλάδος [..] γιατί δεν θέλετε να τις αλλάξουμε; Γιατί φέρνετε αντίδραση σε ένα νομοσχέδιο που κάνει μία νέα ρυθμιστική αρχή, επεκτείνει την αρμοδιότητα της (ΡΑΕ) για να ελέγξουμε και να εποπτεύουμε καλύτερα τον κλάδο της παροχής ύδατος;» ρώτησε ο κ. Σκρέκας.

Η κυρία Λιακούλη είχε αναφερθεί στο ερώτημα της επιστημονικής υπηρεσίας της Βουλής για το «αν και κατά πόσον οι μεταβιβαζόμενες με τον παρόν νομοσχέδιο αρμοδιότητες στη Ρ.Α.Α.Ε.Υ. συμβαδίζουν με την [..] νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας». Τι απαντάτε σε αυτό; Και ο κόσμος, οι φορείς και οι συνδικαλιστές που είναι στο δρόμο, είναι άσχετοι και δεν μπορούν να καταλάβουν; ρώτησε η κυρία Λιακούλη.

Λέει η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής ότι ιδιωτικοποιούμε το νερό; Αναρωτήθηκε ο κ. Σκρέκας. Λέει ότι μεταφέρουμε ρυθμιστικές αρμοδιότητες στην Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Υδάτων και Ενέργειας; Αυτό λέει; Τίθεται, λέει το ερώτημα εάν οι μεταβιβαζόμενες με το παρόν νομοσχέδιο αρμοδιότητες συμβαδίζουν με την εν λόγω νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας. Τι λέει νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας; Λέει ότι θα πρέπει η παροχή ύδατος να παρέχεται από τους φορείς που περιγράφονται στους ορισμούς του άρθρου 3 (δήμοι, ΝΠΔΔ των ΟΤΑ, ΔΕΥΑ, σύνδεσμοι ύδατος των ΟΤΑ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, και Οργανισμοί των Εγγείων Βελτιώσεων). Επίσης το άρθρο 1 αναφέρει ότι, σκοπός του παρόντος είναι η ορθολογική ρύθμιση της παροχής υπηρεσιών ύδατος και επεξεργασίας αστικών αποβλήτων ιδίως ως προς την οργάνωση της παρεχόμενης υπηρεσίας το κόστος και την τιμολόγηση της μέσα από την ανάθεση σχετικών αρμοδιοτήτων εποπτείας και ελέγχου» είπε ο κ. Σκρέκας, τονίζοντας τις λέξεις «Εποπτείας και Ελέγχου».

Π. Σκουρλέτης

Νομοθετείτε έχοντας εναντίον σας την Αυτοδιοίκηση, τις ΔΕΥΑ, ακόμα και την Ένωση Δικαστών, η οποία σας προειδοποιεί ότι αυτό που πάτε να κάνετε είναι έξω από τη νομολογία του ΣτΕ είπε στην τοποθέτησή του, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Π. Σκουρλέτης. Είπε ότι το νομοσχέδιο προωθεί μια «συγκεκαλυμμένη ιδιωτικοποίηση» και ότι οι κυβερνώντες, αντί να ασχοληθούν με υπαρκτά προβλήματα γύρω από το νερό, «ρίχνετε το βάρος στην τιμή, θεωρώντας, ως πούροι ορθόδοξοι νεοφιλελεύθεροι, ότι αυτή είναι που θα απαντήσει στα ζητήματα».

ΑΠΕ

Διαβάστε επίσης