Αντιμέτωπος με δύο προτάσεις μομφής ο Μακρόν

 

Η γαλλική κυβέρνηση αντιμετωπίζει σήμερα δύο προτάσεις μομφής, η απόρριψη των οποίων από τους βουλευτές θα μεταφρασθεί αυτομάτως σε έγκριση της μεταρρύθμισης που αυξάνει το όριο της ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 χρόνια.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ευχήθηκε την Κυριακή η επίμαχη μεταρρύθμιση του συστήματος συνταξιοδότησης, η οποία είναι πιθανόν να υιοθετηθεί από το Κοινοβούλιο χωρίς ψηφοφορία σήμερα, «να ολοκληρώσει την δημοκρατική της πορεία με σεβασμό προς όλους».

«Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την ευχή του το κείμενο για τις συντάξεις να μπορέσει να ολοκληρώσει την δημοκρατική του πορεία με σεβασμό προς όλους», αναφέρεται σε μήνυμα της Γαλλικής Προεδρίας προς το AFP (Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων).

Αντιδρούν τα συνδικάτα - Διαδηλώσεις, επεισόδια και συλλήψεις

Οι διαδηλώσεις συνεχίστηκαν για τρίτη ημέρα μετά την εφαρμογή του νομοσχεδίου για το συναξιοδοτικό.  Η αστυνομία στη Γαλλία έχει συλλάβει περισσότερους από 500 ανθρώπους σε όλη τη χώρα κατά τη διάρκεια τους. Παρά την απαγόρευση των διαδηλώσεων σε μια πλατεία του Παρισιού απέναντι από το κοινοβούλιο, οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν το Σάββατο στη πλας ντε λα Κονκόρντ.

Συγκρούσεις ξέσπασαν επίσης σε άλλες μεγάλες πόλεις της Γαλλίας, τις Ρεν, Ναντ, Μπορντό, Λιλ, Γκρενόμπλ. Ακόμα, στη Νάντη, οι διαδηλώσεις σημαδεύτηκαν από συγκρούσεις με την Αστυνομία. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των συνδικάτων και της αστυνομίας ο αριθμός των διαδηλωτών στη Νάντη, υπολογίστηκε από 6.000 έως 15.000 άτομα. 

Τα μεγαλύτερα συνδικάτα της Γαλλίας δηλώνουν αποφασισμένα να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις προκειμένου να επιβάλουν την ανατροπή των αλλαγών. Μάλιστα για την προσεχή Πέμπτη έχει προγραμματιστεί νέα μεγάλη εθνική απεργία.

Σε χαμηλό τετραετίας η δημοτικότητα του Μακρόν

Ο Εμανουέλ Μακρόν διανύει μία από τις πιο δύσκολες περιόδους της προεδρικής του θητείας, η δημοτικότητα του έχει πέσει κατά 13 ποσοστιαίες μονάδες, στο 28%, από την επανεκλογή του τον Μάιο του 2022.

Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό δημοφιλίας του ήταν το 2018 όταν είχε υποχωρήσει στο 23% εν μέσω των κινητοποιήσεων τότε των Κίτρινων Γιλέκων.

Επτά στους δέκα πολίτες δηλώνουν εξαγριωμένοι από την επιμονή του Μακρόν στη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση που πέρασε με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. 

Ο Μακρόν εύχεται η μεταρρύθμιση «να ολοκληρώσει την δημοκρατική της πορεία με σεβασμό προς όλους»

Ο πρόεδρος της Γαλλίας ευχήθηκε η επίμαχη μεταρρύθμιση του συστήματος συνταξιοδότησης, η οποία είναι πιθανόν να υιοθετηθεί από το Κοινοβούλιο χωρίς ψηφοφορία , «να ολοκληρώσει την δημοκρατική της πορεία με σεβασμό προς όλους».

«Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την ευχή του το κείμενο για τις συντάξεις να μπορέσει να ολοκληρώσει την δημοκρατική του πορεία με σεβασμό προς όλους», αναφέρεται σε μήνυμα της Γαλλικής Προεδρίας προς το AFP (Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων).

https://www.zougla.gr/

Διαβάστε επίσης