Τουρκία: Παρατείνεται για 120 ημέρες η συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά

Παράταση για 120 ημέρες έλαβε η συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά, η οποία επρόκειτο να λήξει σήμερα, 18 Μαρτίου, όπως ανακοίνωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η Ουκρανία ευχαρίστησε τον ΟΗΕ και την Τουρκία για τη συμφωνία αυτή, που διευκολύνει τις εξαγωγές ουκρανικών γεωργικών προϊόντων.

 

«Η συμφωνία για τον διάδρομο για τα σιτηρά επρόκειτο να λήξει σήμερα. Ως αποτέλεσμα των συνομιλιών μας με τις δύο πλευρές, εξασφαλίσαμε μια παράταση της συμφωνίας», είπε ο Ερντογάν στη διάρκεια ομιλίας του στην πόλη Τσανάκαλε της δυτικής Τουρκίας, χωρίς να διευκρινίσει τη διάρκεια της συμφωνηθείσας παράτασης.

Ωστόσο, ο υπουργός Υποδομών της Ουκρανίας, Ολεξάντρ Κουμπρακόφ, είπε ότι η συμφωνία παρατάθηκε για 120 ημέρες.

Η Ρωσία ζητούσε παράταση μόνο για 60 μέρες

Η συμφωνία για να ξεμπλοκάρουν οι εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών από τη Μαύρη Θάλασσα, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, επιτεύχθηκε με διαμεσολάβηση της Τουρκίας τον περασμένο Ιούλιο, με τα Ηνωμένα Έθνη να έχουν τον ρόλο του παρατηρητή.

 

Το Νοέμβριο ανανεώθηκε για άλλες 120 ημέρες, με στόχο να καταπολεμηθεί μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση, την οποία είχε πυροδοτήσει, εν μέρει, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022 και ο αποκλεισμός των ουκρανικών λιμανιών στη Μαύρη Θάλασσα.

Η Ρωσία είχε κάνει έκκληση για την παράταση της συμφωνίας μόνο για 60 ημέρες, δηλαδή τον μισό χρόνο από την προηγούμενη παράταση, ενώ η Ουκρανία επέμενε για παράταση 120 ημερών.

«Η συμφωνία (Πρωτοβουλία για τα Σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας) παρατείνεται για 120 ημέρες. Ευγνώμονες στον Γκουτέρες, τον ΟΗΕ, τον πρόεδρο Ερντογάν, τον υπουργό Χουλουσί Ακάρ και όλους τους εταίρους μας για την τήρηση των συμφωνιών», πρόσθεσε ο Ουκρανός υπουργός Υποδομών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ