ΕΛ.ΑΣ. Ήταν βαριά τα "σύννεφα" που είχαν μαζευτεί πάνω από το γραφείο του πρώην Αρχηγού-Τα λάθη και οι παραλείψεις του

Μήνυμα για πολλούς αποδέκτες ήταν η πρωινή απόφαση του ΚΥΣΕΑ, ουσιαστικά για το ξήλωμα, του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, Κώστα Σκούμα.

Τα «σύννεφα» είχαν μαζευτεί αρκετά βαριά πάνω από το γραφείο του τέως αρχηγού της αστυνομίας, με κάποιους από την πολιτική ηγεσία της Κατεχάκη να δείχνουν ανοιχτά ότι δεν μπορούν να δικαιολογούν άλλο λάθη και παραλείψεις αλλά και κάποιους άλλους να προσπαθούν να δικαιολογήσουν έναν τρόπο διοίκησης που δημιουργούσε αρκετά προβλήματα.

 

Και ενώ η θητεία του εκάστοτε αρχηγού της αστυνομίας είναι διετής ενώ μπορεί να υπάρξει και τρίτος χρόνος ανανέωσης, το πρωί του Σαββάτου (18/3) συνεκλήθη το ΚΥΣΕΑ, το οποίο αποφάσισε να αντικαταστήσει τον Κώστα Σκούμα στον ένα χρόνο.

Στο παρελθόν, όσες φορές χρειάστηκε να αντικατασταθεί στον έναν χρόνο αρχηγός της αστυνομίας, αυτό έγινε με το να ζητήσει η κυβέρνηση την παραίτησή του.

Στη συγκεκριμένη όμως περίπτωση, αν και ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό αν είχε ζητηθεί κάποια παραίτηση, αποφασίστηκε η αντικατάσταση του αρχηγού και μάλιστα είναι χαρακτηριστικό ότι αυτό συνέβη μόλις δύο μήνες μετά τις κρίσεις που έγιναν στην ελληνική αστυνομία, με τις αποστρατείες μάλιστα τότε αξιωματικών που είχαν προκαλέσει μεγάλη συζήτηση.

Πάντως, η τελευταία παράγραφος στην επίσημη ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά από την ανακοίνωση του ΚΥΣΕΑ, αφήνει να εννοηθεί ότι μπορεί να υπήρξαν έντονες αντιδράσεις για τον τρόπο που επιχειρησιακά λειτούργησε η αστυνομία στις τελευταίες συγκεντρώσεις.

Παραμένει, όμως, άγνωστο –ή συγκεντρώνει λίγες πιθανότητες- να ήταν αυτή η αιτία της αντικατάστασης του αρχηγού.

Πάντως, στους διαδρόμους της Κατεχάκη γινόταν έντονη συζήτηση σήμερα, καθώς αξιωματικοί χρεώνουν την πορεία του τέως αρχηγού της αστυνομίας σε συγκεκριμένο πρόσωπο της πολιτικής ηγεσίας, ο οποίος βρίσκεται στο κτήριο πολλά χρόνια.

Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΑΠΕΡΧΟΜΕΝΟΥ ΑΡΧΗΓΟΥ

 

«Αποχωρώ με αξιοπρέπεια και καθαρή τη συνείδησή μου» αναφέρει μεταξύ άλλων σε γραπτή του δήλωση ο μέχρι πρότινος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ Κωνσταντίνος Σκούμας λίγες ώρες μετά την αποπομπή του με ομόφωνη απόφαση του ΚΥΣΕΑ.

Ο Στρατηγός εν αποστρατεία πλέον, Κωνσταντίνος Σκούμας αφήνει σαφείς αιχμές για την αιφνιδιαστική απόφαση αλλαγής της ηγεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας κάνοντας λόγο για «έντονη δυσαρέσκεια σε συγκεκριμένα κέντρα εξουσίας, τα οποία, ως εκ του αποτελέσματος προκύπτει, οδήγησαν στη βίαιη διακοπή της θητείας μου».

Ολόκληρη η δήλωση του κ. Σκούμα έχει ως εξής:

«Μοναδικό κριτήριο διαχρονικά κατά την, επί σειρά ετών, υπηρεσιακή μου διαδρομή υπήρξε η προσφορά προς την κοινωνία και τον κάθε πολίτη, χωρίς εξαιρέσεις και χωρίς διακρίσεις.

Η επιχειρησιακή μου ικανότητα και αποτελεσματικότητα είναι διαγνωσμένες εν τοις πράγμασι, τόσο στη διαχείριση της υβριδικής απειλής χιλιάδων μεταναστών στα σύνορα της χώρας μας στον Έβρο το 2020 και την αντιμετώπιση της εξέγερσης 10.000 μεταναστών στη Λέσβο όσο και στην καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος με απτά στατιστικά δεδομένα.

Η ακεραιότητα του χαρακτήρα μου και η διαφάνεια στις επιλογές μου είναι εγνωσμένες σε όλο το αστυνομικό προσωπικό, τους θεσμικούς φορείς με τους οποίους συνεργάστηκα, την Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά και σε όλη στην κοινωνία των πολιτών.

 

Πίστευα πάντα, και έτσι πορεύτηκα μέχρι σήμερα, από κάθε θέση ευθύνης που υπηρέτησα ότι η εξέλιξη κάθε συναδέλφου πρέπει να γίνεται με κριτήρια αξιοκρατικά και αμιγώς υπηρεσιακά. Με στόχο τον εκσυγχρονισμό της Αστυνομίας και τη λειτουργία της σύμφωνα με τις Δημοκρατικές Αρχές και το Κράτος Δικαίου. Ουδείς είναι υπεράνω του Νόμου, ουδείς είναι πάνω από το Δημόσιο Συμφέρον.

Διαπνεόμενος από αυτές τις Αρχές και Αξίες επέμενα πάντα να τοποθετούνται σε κρίσιμες, μάχιμες θέσεις μόνο όσοι, με την επάρκεια και εμπειρία τους, μπορούν να ανταπεξέλθουν αποτελεσματικά στα καθήκοντά τους. Στάθηκα εμπόδιο ως Αρχηγός στην απογύμνωση των Αστυνομικών Τμημάτων και των μάχιμων υπηρεσιών του Σώματος και στη μετακίνηση αστυνομικών σε θέσεις που δεν εξυπηρετούν το κοινωνικό συμφέρον. Πάντα βρισκόμουν σε «πόλεμο» με τα κυκλώματα κάθε είδους που λυμαίνονται τον κόπο των Ελλήνων και δρούνε σε βάρος της Κοινωνίας.

Στις τελευταίες κρίσεις αγνοήθηκαν οι, υπηρεσιακά τεκμηριωμένες, αντιρρήσεις μου για πρόσωπα σε μια πρωτοφανή απαξίωση του θεσμικού ρόλου του Αρχηγού και επομένως δεν θα αναλάβω ευθύνες του πολιτικού μου προϊσταμένου ούτε θα γίνω το εξιλαστήριο θύμα κανενός. Τελευταία, όπως εκ του αποτελέσματος διαφαίνεται, οι αποφάσεις μου να δρω όπως το Σύνταγμα ορίζει και η Κοινωνία απαιτεί, δηλαδή με απόλυτη διαφάνεια και αξιοκρατία δεν έτυχαν της αναμενόμενης αποδοχής.

Για την ακρίβεια, αυτές οι Αρχές μου είναι που προκάλεσαν έντονη δυσαρέσκεια σε συγκεκριμένα κέντρα εξουσίας, τα οποία, ως εκ του αποτελέσματος προκύπτει, οδήγησαν στη βίαιη διακοπή της θητείας μου. Μιας θητείας, η οποία ανανεώθηκε μόλις πριν από έναν περίπου μήνα.

Αποχωρώ με αξιοπρέπεια και καθαρή τη συνείδησή μου και παραδίδω στην κρίση όλων τα γεγονότα, τα οποία στην πορεία θα γίνουν ακόμη πιο αντιληπτά.

Επίτιμος Αρχηγός Ελληνικής Αστυνομίας Κωνσταντίνος ΣΚΟΥΜΑΣ Στρατηγός ε.α