Πόνος στην πλάτη: O κύριος τρόπος πρόληψης που παίρνει μόλις 15 λεπτά την ημέρα

Ο πόνος στην πλάτη είναι μια εξαιρετικά κοινή ανησυχία για την υγεία. Όσοι ταλαιπωρούνται μπορεί να αισθανθούν πόνο, “σουβλιές” ή αίσθημα καύσου που επιμένει αδιάκοπα ή έρχεται και φεύγει με την κίνηση.

“Τα προβλήματα στην πλάτη είναι από τα πιο συχνά παράπονα των ασθενών στους γιατρούς τους”, λένε ειδικοί από το Ινστιτούτο Πολιτικής Υγείας στο Πανεπιστήμιο Georgetown. «Σχεδόν 65 εκατομμύρια Αμερικανοί αναφέρουν ένα πρόσφατο επεισόδιο πόνου στην πλάτη.

Περίπου 16 εκατομμύρια ενήλικες (το 8% όλων των ενηλίκων στις ΗΠΑ) βιώνουν επίμονο ή χρόνιο πόνο στην πλάτη και ως αποτέλεσμα δυσκολεύονται σε ορισμένες καθημερινές δραστηριότητες», γράφουν οι ειδικοί του πανεπιστημίου.

Εάν έχετε βιώσει ποτέ χρόνιο πόνο στην πλάτη, τότε ξέρετε πόσο εξουθενωτικό μπορεί να είναι. Οι ειδικοί λένε ότι υπάρχει ένας απλός τρόπος για να αποτρέψετε αυτόν τον τύπο πόνου, και αν το κάνετε για μόλις 15 λεπτά κάθε μέρα, μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Ο #1 τρόπος για να μην έχετε πόνους στην πλάτη

Οι ειδικοί λένε ότι υπάρχει ένας απλός τρόπος για την πρόληψη του χρόνιου πόνου στην πλάτη και ότι χρειάζονται μόνο λίγα λεπτά την ημέρα για να γίνει:

“Η κίνηση είναι ο καλύτερος τρόπος για να προλάβετε τον πόνο στην πλάτη”, γράφουν ειδικοί από το Harvard Health Publishing.

«Η τακτική σωματική δραστηριότητα μπορεί να κάνει την πλάτη πιο δυνατή, για να μειώσει μελλοντικά επεισόδια πόνου. Οι ασκήσεις θα πρέπει να επικεντρώνονται στην αύξηση της δύναμης και στη βελτίωση του εύρους κίνησης, καθώς και στη διασφάλιση ισορροπίας και στις δύο πλευρές του σώματος. Κάποιος πόνος στην πλάτη συνήθως ξεκινά όταν η μία πλευρά του σώματος είναι πιο δυνατή από την άλλη”.

Προσοχή εάν η κίνηση επιδεινώνει τον πόνο στην πλάτη σας

Αν και η άσκηση και η τακτική κίνηση είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους πρόληψης του χρόνιου πόνου στην πλάτη, μπορεί επίσης να προκαλέσει ή να επιδεινώσει έναν τραυματισμό στην πλάτη. Αυτό μπορεί να συμβεί εάν πλήξετε τους μύες, ή τους συνδέσμους γύρω από τη σπονδυλική στήλη, ή εάν αναπτύξετε κήλη δίσκου της σπονδυλικής στήλης, ή εάν παρουσιάσετε διάσπαση του χόνδρου μεταξύ των αρθρώσεων της σπονδυλικής στήλης και πολλά άλλα.

Είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη ποιοι τύποι κίνησης φαίνεται να επιδεινώνουν τον πόνο στην πλάτη σας, ώστε να μπορείτε να τους συζητήσετε με τον γιατρό σας ή έναν φυσιοθεραπευτή.

Πηγές: mayoclinic.org / spine-health.com / health.harvard.edu