Διαβήτης Κύησης: Η απλή καθημερινή κίνηση που μπορεί να προφυλάξει την έγκυο

Εάν οι έγκυες γυναίκες χαμηλώσουν το φωτισμό λίγο πριν κοιμηθούν και αποσυνδεθούν από κάθε ηλεκτρονική συσκευή, ή έστω ελαττώσουν τη χρήση τους, τότε θα μπορούσαν να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη κύησης.

Σε αυτό το μάλλον αξιοπερίεργο συμπέρασμα κατέληξε νεότερη μελέτη του Πανεπιστημίου Northwestern, διενεργώντας μια από τις πρώτες πολυτοπικές μελέτες, που εξέτασαν τη συσχέτιση μεταξύ της έκθεσης του φωτός πριν από τον ύπνο και τον κίνδυνο εμφάνισης του διαβήτη κύησης. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο American Journal of Obstetrics & Gynecology Maternal Fetal Medicine.

Ο επιπολασμός του διαβήτη κύησης αυξάνεται με γοργό ρυθμό και κατά μέσο όρο κατά 3,4% ανά τριετία μέχρι το 2019. Το 2020, το ποσοστό του διαβήτη κύησης αφορούσε το 7,8% του συνόλου των γεννήσεων στις ΗΠΑ. Αυτές οι γυναίκες διατρέχουν επίσης έως και 10 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, σε σύγκριση με τις υγιείς εγκυμονούσες.

Πώς εξηγείται το φαινόμενο

Σε γενικό πλαίσιο, ολοένα και περισσότερα στοιχεία συγκλίνουν στο γεγονός ότι η έκθεση στο φως τη νύχτα πριν από τον ύπνο μπορεί να επηρεάσει το μεταβολισμό της γλυκόζης μέσω της υπερδραστηριότητας του συμπαθητικού νευρικού συστήματος. Αυτό σημαίνει ότι ο καρδιακός ρυθμός αυξάνεται πριν από τον ύπνο, ενώ θα έπρεπε να μειώνεται.

«Φαίνεται ότι υπάρχει μια λάθος ενεργοποίηση της αντίδρασης μάχης ή φυγής όταν έρχεται η ώρα για ξεκούραση», εξηγεί η δρ. Minjee Kim, επίκουρη καθηγήτρια νευρολογίας στην Ιατρική Σχολή Feinberg του Πανεπιστημίου Northwestern και νευρολόγος του Northwestern Medicine.

Αυτή η υπερδραστηριότητα, όμως, θα μπορούσε να οδηγήσει σε καρδιομεταβολική νόσο, μια κατάσταση που περιλαμβάνει την κοιλιακή παχυσαρκία, αντίσταση στην ινσουλίνη, αυξημένη αρτηριακή πίεση και ανισορροπία των λιπιδίων, παράγοντες δηλαδή που οδηγούν σε καρδιαγγειακή νόσο.

Ωστόσο, το ποια πηγή έντονου φωτός προκαλεί το πρόβλημα δεν είναι ακόμα διαπιστευμένο και ενδεχομένως η έκθεση αυτή να λειτουργεί αθροιστικά.

Τι εξέτασε η έρευνα

Για τη μελέτη, οι ερευνητές διερεύνησαν την υγεία 741 εγκύων γυναικών, που βρισκόντουσαν στο δεύτερο τρίμηνο της κύησης την περίοδο μεταξύ 2011 και 2013. Η έκθεση στο φως (από τα φώτα του σπιτιού, τηλεοράσεις, κινητά και τάμπλετ) μετρήθηκε με μια φορητή συσκευή που φορούσαν στον καρπό τους.

Αφού προσαρμόστηκαν οι διαφορετικοί παράγοντες, όπως ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ), η ηλικία και η ποσότητα του ύπνου, η έκθεση στο φως πριν από τον ύπνο παρέμεινε σημαντικά συνδεδεμένη με τον διαβήτη κύησης.

«Ακόμη και μετά την προσαρμογή για τον ΔΜΣ και την ηλικία, ο διαβήτης κύησης εξακολουθεί να αυξάνεται», διευκρίνισε η δρ. Kim. «Έχουμε πολλά να αποδείξουμε, αλλά η προσωπική μου ανησυχία είναι ότι το φως μπορεί να συμβάλλει σιωπηλά σε αυτό το πρόβλημα χωρίς οι περισσότεροι άνθρωποι να συνειδητοποιούν την πιθανή βλάβη».

Η απώλεια σωματικού βάρους και η άσκηση μειώνουν επίσης τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη κύησης, απαιτούν όμως προσπάθεια από την πλευρά των γυναικών. Αντίθετα, χαμηλώνοντας την ένταση του φωτός πριν την κατάκλιση είναι μια εύκολη προσαρμογή, που συστήνει και η ίδια η καθηγήτρια: «Προσπαθήστε να μειώσετε όποιο φως υπάρχει στο περιβάλλον σας αυτές τις τρεις ώρες πριν πάτε για ύπνο. Είναι προτιμότερο να μην χρησιμοποιείτε τον υπολογιστή ή το τηλέφωνό σας κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Αλλά αν πρέπει να τα χρησιμοποιήσετε, κρατήστε τις οθόνες όσο το δυνατόν σε λειτουργία νυχτερινού φωτισμού» συμβουλεύει.

ygeiamou.gr