ΕΚΤ: Νέα αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης

Ο πληθωρισμός προβλέπεται να παραμείνει πολύ υψηλός για πάρα πολύ καιρό

Σε αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης αποφάσισε να προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κατά τη σημερινή της συνεδρίαση.

Η τραπεζική κρίση που ξεκίνησε με την κατάρρευση της Silicon Valley Bank στις ΗΠΑ και πέρασε στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού χτυπώντας την εμπιστοσύνη στην Credit Suisse, περιπλέκει την προσπάθεια της ΕΚΤ να θέσει υπό έλεγχο τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη. Ωστόσο, η ΕΚΤ προτίμησε να μην παρεκκλίνει από την πορεία που είχε προδιαγράψει, δεσμεύτηκε όμως να στηρίξει με ρευστότητα τις τράπεζες εάν χρειαστεί. 

Σημειώνεται ότι κάποιοι αναλυτές και επενδυτές περίμεναν μικρότερη αύξηση των επιτοκίων από τις 50 μονάδες βάσης που ουσιαστικά είχε προαναγγείλει ήδη από τον προηγούμενο μήνα η ΕΚΤ, εξαιτίας της αναταραχής στον τραπεζικό κλάδο. Όμως, όπως φαίνεται, το δ.σ. της ΕΚΤ προτίμησε να παραμείνει στην πορεία του και να εστιάσει στον πληθωρισμό, ο οποίος, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, αναμένεται να παραμείνει υπερβολικά υψηλός για μεγάλο διάστημα.

«Τα αυξημένα επίπεδα αβεβαιότητας ενισχύουν τη σημασία μιας προσέγγισης με βάση τα δεδομένα στις αποφάσισες του δ.σ. για τα επιτόκια», τονίζεται στην ανακοίνωση. Αυτή τη φορά, η κεντρική τράπεζα δεν έδωσε κάποια ένδειξη ως προς την επόμενη κίνησή της, εξασφαλίζοντας έτσι μία ελευθερία κινήσεων, με δεδομένη τη ρευστή κατάσταση στον τραπεζικό κλάδο. 

Την ίδια στιγμή, βέβαια, η ΕΚΤ δηλώνει ότι παρακολουθεί τις εντάσεις στην αγορά και είναι έτοιμη να απαντήσει όπως κρίνεται αναγκαίο, για να διατηρήσει τη σταθερότητα των τιμών και την χρηματοοικονομική σταθερότητα στην Ευρωζώνη.

«Ο τραπεζικός τομέας της Ευρωζώνης είναι ανθεκτικός, με ισχυρή κεφαλαιακή θέση και ρευστότητα», σημειώνεται, με την ΕΚΤ να διαβεβαιώνει ότι έχει στη διάθεσή της όλα τα εργαλεία για να στηρίξει με ρευστότητα το χρηματοοικονομικό σύστημα εάν χρειαστεί.

Οι νέες προβλέψεις για την οικονομία της Ευρωζώνης
Οι νέες μακροοικονομικές προβλέψεις της ΕΚΤ, οι οποίες ολοκληρώθηκαν πριν από την εμφάνιση των εντάσεων στο τραπεζικό σύστημα, μιλούν για πληθωρισμό στο 5,3% το 2023, 2,9% το 2024 και 2,1% το 2025.

Ο δομικός πληθωρισμός αναμένεται στο 4,6% για το 2023, δηλαδή υψηλότερα από ό,τι έλεγαν οι προβλέψεις του Δεκεμβρίου. Στη συνέχεια, αναμένεται να υποχωρήσει στο 2,5% το 2024 και 2,2% το 2025.

Οι προβλέψεις για την ανάπτυξη έχουν αναβαθμιστεί στο 1% για το 2023 και στο 1,6% τόσο για το 2024 όσο και για το 2025.

Τα επιτόκια

Το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα αυξηθούν σε 3,50%, 3,75% και 3,00% αντιστοίχως, με ισχύ από τις 22 Μαρτίου 2023.

 

ΠΗΓΗ

Διαβάστε επίσης