Δ. Μάντζος: Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ έχει καταθέσει θέσεις και πρόγραμμα για το αύριο αυτού του τόπου

Στο 11ο συνέδριο περιφερειακής ανάπτυξης

«Εμείς, ως ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, έχουμε καταθέσει θέσεις και πρόγραμμα για το αύριο αυτού του τόπου και έτσι ζητούμε να αξιολογηθούμε από τους πολίτες. Όχι για τα όμορφα συνθήματα και τα λόγια που χαϊδεύουν τα αυτιά, αλλά και τις προτεινόμενες λύσεις που οφείλουν να είναι ρεαλιστικές, εφαρμόσιμες, αλλά και τολμηρές».

Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Δημήτρης Μάντζος, μιλώντας σήμερα στο 11ο συνέδριο περιφερειακής ανάπτυξης, που οργανώνει στο συνεδριακό και πολιτιστικό κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών, η εφημερίδα «Πελοπόννησος». Όπως πρόσθεσε ο Δημήτρης Μάντζος, «οι λύσεις αυτές έχουν στόχο την αξιοπρέπεια στην καθημερινότητα των πολιτών και την εθνική αυτοπεποίθηση για τη μείωση των ανισοτήτων, την ισόρροπη ανάπτυξη με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης, τη μείωση των αδικιών, την επαναφορά όρων διαγενεακής, αλλά και περιφερειακής δικαιοσύνης».

Παράλληλα, επεσήμανε, ότι «η ανάπτυξη αυτή όχι μόνο δεν θα αποκλείει, αλλά τελικά θα περιλαμβάνει ενεργητικά κάθε μία περιοχή της χώρας» και συνέχισε: «Άλλωστε η περιφερειακή ανάπτυξη της δεν είναι μία χίμαιρα, αρκεί να υπάρξει όραμα, μεταρρυθμιστική πνοή και ορθή στόχευση. Ένα νέο αναπτυξιακό αφήγημα, όχι με έναν ή λίγους πόλους μόνο γύρω από την Αθήνα, ή μόνο γύρω από πεδία δημοφιλούς οικονομικής δραστηριότητας, όπως ο τουρισμός, αλλά ένα μοντέλο πολυπολικό με έμφαση στην ιδιαίτερη αναπτυξιακή δυναμική κάθε περιοχής. Ο χώρος που έχω την τιμή να εκπροσωπώ έχει συνδεθεί ιστορικά με την αποκέντρωση, με τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις στο πεδίο της αυτοδιοίκησης, ως πυλώνα της πολιτείας μας και έχει άρρηκτη σχέση με την περιφερειακή ανάπτυξη, η οποία αποτελεί ως σήμερα γενική αρχή σε κάθε προγραμματική επεξεργασία».

Μιλώντας στη συνέχεια για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα κοντά στα Τέμπη, ο Δημήτρης Μάντζος υπογράμμισε ότι «η εις βάθος διερεύνηση ευθυνών και υπεύθυνων αυτής της τραγωδίας ανάγεται σε πρόκληση για το κράτος δικαίου, αλλά και την ίδια την κοινωνική μας συμβίωση, το κοινωνικό συμβόλαιο σε αυτό τον τόπο» και πρόσθεσε: «Η δικαιοσύνη, η ειλικρίνεια, η αλήθεια είναι οι συγκολλητικές ουσίες της κοινωνίας μας και είναι αυτές που κρατούν συνεκτικό το κοινωνικό σύνολο, εμπεδώνουν την εμπιστοσύνη και εν τέλει την ηθική νομιμοποίηση των οργάνων της πολιτείας απέναντι στους πολίτες που ζητούν απαντήσεις».

Αναφερόμενος στην σημερινή απεργία και τις κινητοποιήσεις, είπε ότι «η κοινωνία εκφράζει την οδύνη και το θυμό για το τραγικό δυστύχημα, αλλά και την αγωνία και την προσμονή για το συλλογικό μας μέλλον, διότι τελικά αυτό το συλλογικό μέλλον δίνει και το μέτρο της ατομικής ευθύνης καθεμίας και καθενός από εμάς, μία αγωνία, ένα αίτημα που συμπυκνώνεται και καταλήγει σε μία ερώτηση - θέση, δηλαδή σε τι χώρα θέλουμε να ζούμε».

Μάλιστα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «είναι μία ερώτηση που έχει στοιχεία βαθύτερα πολιτικά, με τη βαθύτερη έννοια της συμμετοχής των πολιτών στη δημόσια ζωή» και συμπλήρωσε: «Μετουσιώνεται σε αίτημα για αλλαγή, δηλαδή να αποφασίσουμε και να αλλάξουμε. Και αυτό είναι το διακύβευμα τελικά σε οτιδήποτε συμβαίνει στη δημόσια σφαίρα τις τελευταίες εβδομάδες. Θα τολμήσω να πω ότι είναι και το διακύβευμα των εκλογών που θα έρθουν, των όσων εβδομάδων μας χωρίζουν από αυτές και κυρίως των πολλών μηνών που θα τις διαδεχτούν. Είναι το διακύβευμα που διατρέχει κάθε δημόσια συζήτηση για τις δημόσιες πολιτικές σε κεντρικό και αποκεντρωμένο επίπεδο, σε επίπεδο κεντρικής διοίκησης και αυτοδιοίκησης και αυτός είναι κατά τη γνώμη μας ο τρόπος με τον οποίο όλες οι πολιτικές δυνάμεις, όλοι οι πολιτικοί φορείς, όλοι οι πολίτες, πρέπει να συμμετάσχουμε στην δημόσια συζήτηση το επόμενο διάστημα».

 

ΑΜΠΕ

 

Διαβάστε επίσης