Σίλια Κριθαριώτη: Η Ελληνίδα σχεδιάστρια στη Βρετανική Telegraph – Μιλάει για τη δουλειά της και τις γυναίκες

H διεθνούς φήμης σχεδιάστρια Σίλια Κριθαριώτη μίλησε για την οικογένειά της, την αγάπη για τη μόδα που ξεκίνησε από όταν ήταν παιδί και για την αυτοεκτίμηση της γυναίκας, που «πρέπει να ανεβαίνει όσο ανεβαίνει το φερμουάρ της».

 

Πριν λίγες ημέρες η Telegraph επισκέφθηκε την «δική μας» Σίλια Κριθαριώτη στο σπίτι της στην Πλάκα, για μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στην δημοσιογράφο Melissa Twigg, η οποία ταξίδεψε στην Αθήνα ειδικά για την συνέντευξη στην πολυτελή έκδοση «Luxury».

H διεθνούς φήμης σχεδιάστρια Σίλια Κριθαριώτη μίλησε για την οικογένειά της, την αγάπη για τη μόδα που ξεκίνησε από όταν ήταν παιδί και για την αυτοεκτίμηση της γυναίκας, που «πρέπει να ανεβαίνει όσο ανεβαίνει το φερμουάρ της».

 

Mε αποκαλούν «πλαστικό χειρουργό»

«Ξέρω πώς να κάνω μια γυναίκα να μοιάζει πιο όμορφη, για αυτό και με αποκαλούν «πλαστικό χειρουργό». Γι’ αυτό άλλωστε οι γυναίκες θέλουν να τους φτιάχνω τα νυφικά τους, καθώς είναι η μέρα που θέλεις να είσαι η πιο όμορφη εκδοχή του εαυτού σου. Μπορώ να κοιτάξω μια γυναίκα και να ξέρω σε δευτερόλεπτα τί να τονίσω και τί να κρύψω», θα πει η Σίλια, η οποία φωτογραφίζεται στο σπίτι της στην Πλάκα από τον Bill Georgousis, έναν από τους κορυφαίους φωτογράφους μόδας.

«Ζώντας κάτω από ένα από τα αρχιτεκτονικά θαύματα όλων των εποχών, την Ακρόπολη, έπρεπε να κρατήσουμε το σπίτι απλό, ώστε να μην ανταγωνίζεται τη θέα», εξηγεί. « Ήθελα να βρω την ισορροπία μεταξύ της θέας και της σπιτικής και άνετης ατμόσφαιρας για να μεγαλώνουν τα παιδιά μας. Ο σχεδιασμός ενός σπιτιού δεν είναι διαφορετικός από τον σχεδιασμό ενός φορέματος, το οποίο πρέπει να είναι όμορφο, αλλά και πρακτικό για να φορεθεί».

Όχι πώς φαίνεσαι, πώς νιώθεις 

«Όσο ανεβαίνει το φερμουάρ, το ίδιο θα πρέπει να κάνει και η αυτοεκτίμηση μιας γυναίκας. Η αυτοπεποίθηση έχει να κάνει με το πώς νιώθεις και όχι το πώς φαίνεσαι. Πολλές γυναίκες μπαίνουν στο ατελιέ μου και παραπονιούνται ότι αισθάνονται κουρασμένες, αλλά μετά φορούν ένα από τα φορέματά μου και ξαφνικά σηκώνονται όρθιες και αρχίζουν να ποζάρουν σαν μοντέλα», γεγονός που προσυπογράφει και η δημοσιογράφος, η οποία δοκίμασε δημιουργίες της Σίλιας.

 

«Η Σίλια Κριθαριώτη έχει τον παλαιότερο οίκο υψηλής ραπτικής στην Ελλάδα, ο οποίος ιδρύθηκε το 1906 – πριν από τους Chanel και Dior», σημειώνει η δημοσιογράφος. «Είναι η πιο διάσημη σχεδιάστρια της Ελλάδας – και μάλιστα είναι η μόνη που εμφανίζεται στην εβδομάδα υψηλής ραπτικής του Παρισιού – καλλιεργώντας υψηλή αισθητική και χαρίζοντας αίγλη υψηλού επιπέδου στις Beyoncé, Gwyneth Paltrow, Heidi Klum, Natalia Vodianova, Kim Kardashian και Sabine Getty, μεταξύ άλλων. Τα φορέματά της είναι φτιαγμένα για το κόκκινο χαλί ή τουλάχιστον για ένα black tie κάλεσμα και οι διάσημοι την επιλέγουν λόγω του ταλέντου της να ομορφαίνει το σώμα μιας γυναίκας.

Ποντάροντας στο «για πάντα»

Η Σίλια Κριθαριώτη μίλησε επίσης για την πρώτη φορά που πήγε στο Παρίσι για επίδειξη: «Από μικρό κορίτσι, θυμάμαι ότι ταξίδευα κάθε σεζόν στο Παρίσι με τη μητέρα μου για να παρακολουθήσω όλα τα σόου υψηλής ραπτικής. Στο Παρίσι ερωτεύτηκα τη μόδα. Θυμάμαι ότι ήμουν στη Nina Ricci και υπήρχε μια μοδίστρα με ένα μονόκλ που εργαζόταν πάνω σε ένα φόρεμα σαν να ήταν έργο τέχνης. Κοίταξα πιο κοντά και έκλαιγε – ακόμα σκέφτομαι εκείνη τη στιγμή!»

Τέλος, η γνωστή σχεδιάστρια μίλησε για τη νέα της συλλογή Prêt-à-Porter de luxe, που θα βρίσκεται σε επιλεγμένα καταστήματα σε όλον τον κόσμο, αλλά και για το πάθος της για την υψηλή ραπτική. «Μιλώντας για sustainability, ένα ρούχο προσαρμοσμένο σε εσάς και φτιαγμένο για το σώμα σας, θα το κρατάτε για χρόνια αντί να ψάχνετε για κάτι νέο μετά από μερικούς μήνες. Είναι επίσης μια από τις σπουδαίες τέχνες, και πρέπει να φροντίσουμε να μην εξαφανιστούν οι δεξιότητες που εμπεριέχουν».

Celia Kritharioti Couture

O παλαιότερος Οίκος Υψηλής Ραπτικής στην Ελλάδα που από το 1906, δημιουργεί χειροποίητα creations που αποτελούν ύμνο για τη γυναίκα, δίνοντας κίνηση και δυναμισμό στο κάθε της βήμα, κατακτώντας δικαίως μια θέση στον κόσμο της υψηλής ραπτικής.