«Πάτησε φρένο» ο πληθωρισμός τον Φεβρουάριο στις ΗΠΑ

Στο 6% ανήλθε ο πληθωρισμός τον Φεβρουάριο στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής , σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα, ενώ κατά 0,4% σε μηνιαία βάση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το αποτέλεσμα του περασμένου μήνα ήταν σε ευθυγράμμιση με τις εκτιμήσειςτων αναλυτών. Υπενθυμίζεται ότι ο ετήσιος πληθωρισμός τον Ιανουάριο ήταν στο 6,4%.

 

O δομικός δείκτης, που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, αυξήθηκε κατά 5,5% ετησίως, όπως και αναμενόταν, ενώ τον Ιανουάριο είχε σημειώσει άνοδο κατά 5,6%.

Σε μηνιαία βάση, ο δομικός πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 0,5% τον Φεβρουάριο, έναντι πρόβλεψης για 0,4% κι ενώ έναν μήνα πριν ήταν στο 0,4%.

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό έρχονται εν μέσω της σύσφιgξης της νομισματικής πολιτικής της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), με στόχο να επαναφέρει τη σταθερότητα των τιμών και να ρίξει τον πληθωρισμό στον στόχο του 2% που έχει θέσει. Ωστόσο, έχει ανακύψει και το πολύ σοβαρό θέμα της κατάρρευσης της SVB και της SB.

Πλέον, όλοι οι παράγοντες εστιάζουν στη συνεδρίαση της νομισματικής επιτροπής της τράπεζας  στις 21 και 22 Μαρτίου και αναμένεται να φανεί το κατά πόσο η πορεία του πληθωρισμού και οι πρόσφατοι κλυδωνισμοί στο χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank και της Signature Bank μπορούν να διαφοροποιήσουν τη νομισματική πολιτική της Fed.

Η σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής από τη Fed, η οποία από τον Μάρτιο του 2022 έχει ανεβάσει το επιτόκιο αναφοράς κατά 450 μονάδες βάσης σε εύρος 4,50-4,75%, φαίνεται να αποδίδει καρπούς.

Ωστόσο, μέχρι ο πληθωρισμός να υποχωρήσει στον στόχο του 2% μένει ακόμη πολύς δρόμος, όπως κατέστησε σαφές ο πρόεδρος της Τράπεζας, Τζερόμ Πάουελ σε ομιλία του την περασμένη εβδομάδα.

Πλέον, πολλοί οικονομολόγοι αναμένουν ότι η Fed θα ανεβάσει τα επιτόκια άνω του 5,1%, που αναμενόταν πριν από μερικούς μήνες (πλέον αναμένουν έως 6%), με το ζήτημα να τίθεται και σε σχέση με τον χρόνο διάρκειας σε αυτό το επίπεδο, δεδομένων και των εξελίξεων στο αμερικάνικο τραπεζικό σύστημα.