Το μέσο ανδρικό μόριο αυξήθηκε κατά 3 εκατοστά μέσα σε 30 χρόνια – Η μελέτη και τα συμπεράσματα

Το μέσο μέγεθος του πέους παρουσιάζει ούτε λίγο, ούτε πολύ, αύξηση τριών εκατοστών τα τελευταία 30 χρόνια, μία αλλαγή που οι επιστήμονες βρίσκουν όμως ανησυχητική…

Τη διαπίστωση έκανε μία διεθνής ομάδα ερευνητών με επικεφαλής ουρολόγους του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, η οποία αναφέρει ότι το μέσο μήκος του ανδρικού πέους σε στύση έχει αυξηθεί κατά 24% μεταξύ τη χρονική περίοδο 1992 με 2021.

Στην ανάλυση που δημοσιεύθηκε στο World Journal of Men’s Health, συγκεντρώθηκαν τα αποτελέσματα 75 μελετών που έγιναν παγκοσμίως και στις οποίες μετρήθηκε το μέγεθος του ανδρικού στυτικού πέους σε εργαστηριακές συνθήκες.

Τα στοιχεία που συγκέντρωσαν οι επιστήμονες

Συμπεριλήφθηκαν στοιχεία από 55.761 άνδρες ηλικίας 18 ετών και άνω. Μετά από προσαρμογή για τη γεωγραφική περιοχή, την ηλικία και τον πληθυσμό των συμμετεχόντων, οι συγγραφείς διαπίστωσαν ότι το μέσο μήκος του ενήλικου στυτικού πέους είχε αυξηθεί από 12,27 εκατοστά το 1992 σε 15,23 εκατοστά το 2021.

Πάντως οι αυξήσεις που καταγράφηκαν δεν ήταν ομοιόμορφα κατανεμημένες σε όλο τον κόσμο. Οι Ασιάτες και οι Ευρωπαίοι άνδρες παρουσίασαν τη μεγαλύτερη αύξηση ενώ μειώθηκε ελαφρώς το μέγεθος του πέους στους άνδρες της Βόρειας Αμερικής.

Το ανησυχητικό στατιστικό στοιχείο

Ο επικεφαλής ερευνητής της μελέτης, δρ Μάικλ Άιζενμπεργκ, καθηγητής ουρολογίας στο Στάνφορντ, εξέφρασε την ανησυχία του για την εν λόγω παγκόσμια τάση.

«Οποιαδήποτε παγκόσμια αλλαγή στην ανάπτυξη είναι ανησυχητική, επειδή το αναπαραγωγικό μας σύστημα είναι ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια της ανθρώπινης βιολογίας. Αν βλέπουμε μια τόσο ραγδαία αλλαγή, σημαίνει ότι κάτι σημαντικό συμβαίνει στο σώμα μας», και πρόσθεσε: «Θα μπορούσαν να παίζουν ρόλο διάφοροι παράγοντες, όπως η έκθεση σε χημικές ουσίες, όπως τα φυτοφάρμακα ή τα προϊόντα υγιεινής, που αλληλοεπιδρούν με το ορμονικό μας σύστημα».

Ο Άιζενμπεργκ και οι συνεργάτες του υπέθεσαν επίσης την πιθανότητα ότι η τάση για νωρίτερη έναρξη της εφηβείας στους άνδρες επηρεάζει επίσης την επιμήκυνση του πέους.

Υπάρχει και μια άλλη, απλούστερη και πιο καλοήθης εξήγηση: Η διατροφή έχει βελτιωθεί σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης και της Ασίας τις τελευταίες δεκαετίες, επιτρέποντας στους κατοίκους τους να γίνονται όλο και πιο ψηλοί. Έτσι, τα πέη των ανδρών μπορεί να έχουν μεγαλώσει σε συγχρονισμό με το μέγεθος του σώματός τους.

Οι άνδρες της Βόρειας Αμερικής, από την άλλη πλευρά, έχουν «υποφέρει» από την υπερκατανάλωση τροφής. Τις τελευταίες δεκαετίες, έχουν γίνει όλο και πιο παχύσαρκοι και καθιστικοί, γεγονός που μπορεί να μειώσει τη στυτική σφριγηλότητα και συνεπώς το μέγεθος του πέους.

Σύμφωνα με τον Άιζενμπεργκ, το επόμενο μεγάλο βήμα όσον αφορά την έρευνα είναι να εξεταστούν και άλλες ομάδες ασθενών (όπως τα παιδιά και οι έφηβοι) για να διαπιστωθεί αν συμβαίνουν παρόμοιες αλλαγές, επειδή θα μπορούσε να αποδειχθεί ότι πρόκειται για μια πρώιμη ένδειξη μιας αλλαγής στην ανθρώπινη ανάπτυξη.

«Επίσης, αν υπάρχουν λεπτομερή στοιχεία για τους παράγοντες του τρόπου ζωής ή τις περιβαλλοντικές εκθέσεις, θα μπορούσαμε να προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε γιατί μπορεί να συμβαίνει αυτό», λέει.

Πηγή: ΕΡΤ, DW