ΣΥΡΙΖΑ για Τέμπη: Να συγκληθεί άμεσα η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής

O ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία επανέρχεται στην ανάγκη διερεύνησης των αιτιών της τραγωδίας στα Τέμπη. Η αξιωματική αντιπολίτευση ζητά την άμεση σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και αντιπρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, Γιώργος Κατρούγκαλος, με γραπτή δήλωσή του ζητά να κληθούν για το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη ο πρώην υπουργός Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, οι υφυπουργοί κ.κ. Μ. Παπαδόπουλος και Γ. Καραγιάννης, ο ΓΓ κ. Ι. Ξιφαράς, ο Κωστής Χατζηδάκης, οι διοικήσεις ΟΣΕ, ΕΡΓΟΣΕ και Hellenic Train και οι εκπρόσωποι των σιδηροδρομικών, των σταθμαρχών και των μηχανοδηγών.

Ολόκληρη η επιστολή του κ. Κατρούγκαλου:

«Στην προηγούμενη συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων, είχε ομόφωνα συμφωνηθεί επί της αρχής να συγκληθεί άμεσα η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για τη διερεύνηση των αιτιών της τραγωδίας των Τεμπών, στη βάση κοινής απόφασης όλων των πτερύγων της Βουλής και όχι απλώς κατόπιν αιτήματος της αντιπολίτευσης.

Επειδή, όμως, κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Διάσκεψης η κυβερνητική πλειοψηφία υπαναχώρησε από την ομόφωνη αυτή δέσμευση, είμαστε υποχρεωμένοι να καταθέσουμε αίτημα με την παρούσα επιστολή, βάσει του 43Α παρ. 2 εδ. α και 41Α παρ. 4 του Κανονισμού της Βουλής, για έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για τη συζήτηση του θέματος αυτού με κλήση των εξής προσώπων:

1.Του πρώην υπουργού Μεταφορών κ. Κ. Καραμανλή, των υφυπουργών κ.κ. Μ. Παπαδόπουλου και Γ. Καραγιάννη και του ΓΓ κ. Ι. Ξιφαρά.

2.Του κ. Κ. Χατζηδάκη, ως του πρώτου υπουργού που είχε συνάψει για λογαριασμό του δημοσίου τη σύμβαση 10005/2007 για το σύστημα ελέγχου ETCS.

3.Της παρούσας και προηγούμενης διοίκησης (σε περίπτωση που έχει αντικατασταθεί μετά το ατύχημα) των εταιριών ΟΣΕ, ΕΡΓΟΣΕ και Hellenic Train.

4.Των εκπροσώπων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών, της Πανελλήνιας Ένωσης Σταθμαρχών ΟΣΕ και των Μηχανοδηγών του ΟΣΕ.

Η ελληνική κοινωνία δεν μπορεί να ανεχθεί ούτε την συγκάλυψη των ευθυνών, ούτε την μετάθεση της διερεύνησης τους στο αόριστο μέλλον. Ενόψει της αδήριτης αυτής ανάγκης το αίτημα μας αυτό έχει απόλυτη προτεραιότητα σε σχέση με άλλα αιτήματα που είχαμε καταθέσει στο παρελθόν».