Τα δύο λάθη που απειλούν την ευαίσθητη περιοχή

Οι γυναίκες που αποτριχώνουν την ευαίσθητη περιοχή τους είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από μακροχρόνιο πόνο γύρω από τα γεννητικά τους όργανα, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of Lower Genital Tract Disease.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης παρακολούθησαν 434 γυναίκες ηλικίας 18-40 ετών, διαπιστώνοντας ότι περίπου οι μισές από αυτές υπέφεραν από πόνο στο αιδοίο.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι γυναίκες ρωτήθηκαν για τα ρούχα που επέλεγαν στην καθημερινότητά τους, καθώς και για τις συνήθειες σχετικά με την περιποίηση στην περιοχή του μπικίνι.

Όπως αποδείχθηκε, οι γυναίκες που έκαναν αποτρίχωση γύρω από τα εξωτερικά γεννητικά όργανα ήταν 74% πιθανότερο να έχουν εξωτερικές αμυχές, σχισίματα και κοψίματα, σε σχέση με εκείνες που αποτρίχωναν μόνο τη γραμμή του μπικίνι.

Επιπλέον, η επιλογή στενών ρούχων για τέσσερις ή περισσότερες ημέρες την εβδομάδα μπορούσε να διπλασιάσει τον κίνδυνο εμφάνισης αιδοιοδυνίας (ενός μακροχρόνιου και ανεξήγητου πόνου που εντοπίζεται στο εξωτερικό μέρος των γεννητικών οργάνων).

Από τις γυναίκες που συμμετείχαν στη μελέτη, οι 213 υπέφεραν από δυσφορία στην περιοχή, ενώ οι υπόλοιπες 221 δεν είχαν κάποιο σύμπτωμα, πάντως οι γυναίκες που αφαιρούσαν ολόκληρο το ηβικό τρίχωμα τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα είχαν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να υποφέρουν από αιδοιοδυνία, σε σχέση με τις γυναίκες που περιποιούνταν την περιοχή μόνο στη γραμμή του μπικίνι και λιγότερο από μία φορά το μήνα.

«Με την επικράτηση της αποτρίχωσης στην ηβική περιοχή, ιδιαίτερα στα έφηβα κορίτσια, οι μικροαμυχές σε αυτή την ευαίσθητη περιοχή μπορεί να προδιαθέτουν σε ανοσοφλεγμονώδεις επιπλοκές στις νεαρές γυναίκες. Ομοίως, τα τζιν και τα στενά παντελόνια μπορούν να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον που ευνοεί τις λοιμώξεις των γεννητικών οργάνων, οι οποίες έχει αποδειχθεί ότι σχετίζονται με την εκδήλωση του πόνου στο αιδοίο», δήλωσε η ερευνήτρια Δρ. Bernard Harlow.

Ο πόνος αυτός είναι συνήθως ένας συνεχής πόνος μέσα και γύρω από τον αιδοίο, που δεν προκαλείται από τίποτα προφανές ή ορατό. Ο πόνος μπορεί να περιλαμβάνει μια αίσθηση καψίματος ή τσιμπήματος και μπορεί να επιδεινωθεί όταν αγγίζετε το σημείο ή όταν κάθεστε. Τα αίτιά του δεν είναι γνωστά, αλλά πιστεύεται ότι είναι νευρικός πόνος που μπορεί να προκληθεί από βλάβη μετά από χειρουργική επέμβαση, τοκετό ή από ένα παγιδευμένο νεύρο.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι η απουσία τριχών στο εφήβαιο, τάση που γίνεται όλο και πιο συχνή τα τελευταία χρόνια, αφήνει το δέρμα πιο εκτεθειμένο στις τριβές, πράγμα το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε διάφορες επιπλοκές, όπως το οίδημα, ενώ τα στενά ρούχα θα μπορούσαν να αυξήσουν τις πιθανότητες ανάπτυξης λοιμώξεων, όπως ο έρπης των γεννητικών οργάνων ή η βακτηριακή κολπίτιδα.

ygeiamou.gr