Γιατί ξυπνάω ιδρωμένη από τον ύπνο;

Νυχτερινή εφίδρωση: Γιατί συμβαίνει;

Πώς προκύπτει η νυχτερινή εφίδρωση; Τα καλά νέα είναι ότι συνήθως πρόκειται για τη φυσιολογική, λογική αντίδραση του οργανισμού στο περιβάλλον για να μειώσει τη θερμοκρασία μας.

Αυτό συμβαίνει όταν ξεπεράσει τη λεγόμενη θερμική ουδέτερη ζώνη, ουσιαστικά τη ζώνη άνεσης του σώματός μας.

Δείτε τις πιθανές αιτίες που μπορεί να προκαλούν νυχτερινή εφίδρωση και πώς μπορείτε να την αντιμετωπίσετε με απλές προσαρμογές στο περιβάλλον ύπνου ή στις συνήθειές σας:

Ζέστη και υγρασία

Εάν το περιβάλλον του ύπνου σας είναι πολύ ζεστό, το σώμα σας θα ιδρώνει ενώ κοιμάστε. Μπορεί να ακούγεται προφανές, αλλά δεν είναι πάντα εύκολο να ρυθμίζετε σωστά τη θερμοκρασία. Τα πάντα, από τις πιτζάμες σας μέχρι τα κλινοσκεπάσματά σας και τον καιρό μπορούν να την επηρεάσουν.

Η θερμοκρασία του σώματός μας αυξομειώνεται κατά τη διάρκεια της νύχτας. Πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να είστε αρκετά δροσεροί σε ένα σημείο και να ιδρώνετε σε ένα άλλο.

Επιλογή υφασμάτων

Δεν θέλετε να ντύνεστε υπερβολικά. Φροντίστε να επιλέγετε υφάσματα που αναπνέουν και απορροφούν την υγρασία τόσο για τα κλινοσκεπάσματα όσο και για τα ρούχα του ύπνου. Βεβαιωθείτε ότι οι κουβέρτες και τα σεντόνια σας είναι κατάλληλα για την εποχή. Σκεφτείτε να αλλάξετε το πάπλωμα ανάλογα με τον καιρό.

Αλκοόλ πριν από τον ύπνο

Το αλκοόλ αυξάνει τον καρδιακό σας ρυθμό και χαλαρώνει τους αεραγωγούς σας, καθιστώντας δυσκολότερη την αναπνοή σας. Και τα δύο μπορούν να αυξήσουν τη θερμοκρασία του σώματός σας, κάνοντάς σας να ιδρώνετε.

Αυτό συμβαίνει επειδή η κατανάλωση αλκοόλ επηρεάζει το νευρικό σας σύστημα, προκαλώντας μια αντίδραση στην αρτηριακή πίεση, τον καρδιακό ρυθμό και τη θερμοκρασία του σώματος, η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει την απελευθέρωση ιδρώτα.

Στρες και άγχος

Εάν καμία από τις παραπάνω αιτίες δεν αποτελεί παράγοντα στη ζωή σας, αλλά ξαφνικά ιδρώνετε στον ύπνο σας περισσότερο από το συνηθισμένο, ελέγξτε τα επίπεδα άγχους και στρες. Όταν είστε πολύ αγχωμένοι, ο εγκέφαλός σας αντιδρά. Προκαλεί φυσιολογικές αλλαγές στο σώμα σας, τόσο αυξάνοντας τον καρδιακό ρυθμό όσο και απελευθερώνοντας ορμόνες.

Αυτές οι αντιδράσεις μπορεί να οδηγήσουν σε αυξημένη εφίδρωση. Το να προσπαθείτε να έχετε λίγο χρόνο για να χαλαρώσετε πριν κοιμηθείτε θα σας βοηθήσει να μειώσετε τα επίπεδα άγχους σας και κατά συνέπεια την εφίδρωση.

Ορμονικές διακυμάνσεις

Οι ορμονικές μεταβολές μπορεί να είναι μια σημαντική αιτία της εφίδρωσης τη νύχτα. Εάν περνάτε εμμηνόπαυση ή ακόμη και λόγω ορμονικών αλλαγών κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου, μπορεί να εμφανίσετε αυξημένη εφίδρωση.

Οι γυναίκες μπορεί επίσης να εμφανίσουν εξάψεις κατά τη μεταβατική περίοδο πριν από την εμμηνόπαυση, που ονομάζεται επίσης περιεμμηνόπαυση, και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή μετά τη γέννηση.

 

ΠΗΓΗ

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ