Πέθανε η αρχαιολόγος Καίτη Δημακοπούλου

Μαζί της χάνεται ένα κομμάτι από την μαχόμενη αρχαιολογία της Ελλάδας, μια μορφή που άφησε το αποτύπωμά της στις αρχαιότητες των περιοχών που υπηρέτησε. Η Βοιωτία, η Λακωνία, η Αρκαδία, η Κορινθία και η Αργολίδα έγιναν για αυτήν πατρίδες και την οδήγησαν μέσα από τα σπουδαία μνημεία τους στην καρδιά της ελληνικής Προϊστορίας, στον Μυκηναϊκό Πολιτισμό.

Η Καίτη Δημακοπούλου κατέταξε τον εαυτό της μέσα από τις διακεκριμένες σπουδές της και τις αρχαιολογικές της έρευνες στην κορυφή της διεθνούς ακαδημαϊκής κοινότητας. Οι μελέτες της προώθησαν την έρευνα της Μυκηναϊκής Αρχαιολογίας και έγιναν σημείο αναφοράς για τους συναδέλφους της σε όλο τον κόσμο. Από τη θέση της Εφόρου Προϊστορικών Συλλογών και της Διευθύντριας του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου φρόντισε για την προβολή του Ελληνικού Πολιτισμού κυρίως μέσα από πολύ σημαντικές εκθέσεις  στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ο Μυκηναϊκός Κόσμος και οι πρωτοπόροι ερευνητές του Ερρίκος Σλήμαν, Παναγιώτης Σταματάκης και Χρήστος Τσούντας υμνήθηκαν από την Καίτη Δημακοπούλου με τον τρόπο που μόνον εκείνη γνώριζε να αποδίδει τιμές και σεβασμό.

Συλλυπητήριο μήνυμα της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη

Η επιστημονική κοινότητα και η Αρχαιολογική Υπηρεσία θρηνούν την απώλεια μιας σπουδαίας επιστήμονος, μιας διεθνώς αναγνωρισμένης αρχαιολόγου, η οποία αφιέρωσε τη ζωή της στο αρχαιολογικό έργο. Η Καίτη Δημακοπούλου εργάστηκε άοκνα για την ανάδειξη του Μυκηναϊκού Πολιτισμού, με τις έρευνές της στη Βοιωτία, τη Λακωνία, την Αρκαδία, την Κορινθία και την Αργολίδα. Έχοντας πραγματοποιήσει σπουδές στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στην Οξφόρδη, ανέλαβε θέσεις ευθύνης, τις οποίες υπηρέτησε με ιδιαίτερη αφοσίωση, συνέπεια και ξεχωριστό ήθος. Μεταξύ των πολλών ανασκαφών, τις οποίες διενήργησε, η Καίτη Δημακοπούλου επένδυσε εμπειρία και κόπο στη συστηματική ανασκαφική έρευνα -σε συνεργασία με το Σουηδικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο- στη μυκηναϊκή ακρόπολη της Μιδέας στην Αργολίδα, την οποία διηύθυνε με τη βαθιά γνώση, που τη διέκρινε, και τον επιστημονικό τρόπο, που τη χαρακτήριζε.

Το Υπουργείο Πολιτισμού της οφείλει πολλά για το έργο της ως Διευθύντρια του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Για το έργο της επανέκθεσης της πολύτιμης προϊστορικής συλλογής του, αλλά και για την εξωστρέφεια, την οποία ενίσχυσε με τη διοργάνωση σημαντικών περιοδικών εκθέσεων.

Αποχαιρετούμε την Καίτη Δημακοπούλου με ιδιαίτερο σεβασμό και μεγάλη εκτίμηση στο σπουδαίο έργο και στην επιστημονική της παρακαταθήκη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ