Εντοπίστηκε ορμόνη που ξεμεθά όσους έχουν καταναλώσει αλκοόλ

Το ζήτημα του περιορισμού των συμπτωμάτων της κατανάλωσης αλκοόλ απασχολεί διαχρονικά ειδικούς και μη με πολλών ειδών περισσότερο ή λιγότερο επιστημονικές προσεγγίσεις να έχουν κάνει την εμφάνιση τους υποσχόμενες τη γρήγορη ή/και την αποτελεσματική εξαφάνιση των συμπτωμάτων της μέθης.

Επιστήμονες του αμερικανικού Πανεπιστημίου Texas Southwestern πραγματοποιούν πειράματα με μια ορμόνη, τον αυξητικό παράγοντα ινοβλαστών 21 (FGF21), με τα αποτελέσματα των ερευνών να είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά όσον αφορά την αποτελεσματικότητα της ορμόνης στην γρήγορη ανάρρωση ενός ατόμου που έχει καταναλώσει αλκοόλ από τις επιπτώσεις που έχουν κάνει την εμφάνιση τους. Στα πειράματα που γίνονται σε ποντίκια η ορμόνη αποδείχθηκε ότι μειώνει στο μισό τον χρόνο που χρειάστηκε για να αναρρώσουν τα ποντίκια από τις επιπτώσεις του αλκοόλ.

Όπως φαίνεται η FGF21 που παράγεται στο ήπαρ σε ανθρώπους και ζώα διασπά γρήγορα τις ουσίες του αλκοόλ στον εγκέφαλο επιτρέποντας στο άτομο που έχει καταναλώσει αλκοόλ να επιστρέψει σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο νηφαλιότητας. Οι ερευνητές χορήγησαν ενέσιμα την ορμόνη στα… μεθυσμένα ποντίκια και διαπίστωσαν ότι η ορμόνη μείωσε κατά 50% τον χρόνο περιορισμού ή εξαφάνισης των συμπτωμάτων.

«Αυξάνοντας τις συγκεντρώσεις της FGF21 με ένεση, μπορούμε να επιταχύνουμε δραματικά την ανάρρωση από τη μέθη. Το FGF21 το κάνει αυτό ενεργοποιώντας ένα πολύ συγκεκριμένο τμήμα του εγκεφάλου που ελέγχει την εγρήγορση» αναφέρει ο Στίβεν Κλίβερ, εκ των επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας που δημοσιεύει τα ευρήματα της στην επιθεώρηση «Cell Metabolism». Η FGF21 δρα άμεσα στο νευρικό σύστημα και στους νευρώνες του εγκεφάλου που ρυθμίζουν τη διέγερση και την εγρήγορση.

Naftemporiki.gr