Δ. Κουτσούμπας: Κατάθεση στεφάνου στο Μπλόκο της Καλογρέζας

Στην εκδήλωση τιμής και μνήμης του Μπλόκου της Καλογρέζας έγινε το πρωί του Σαββάτου για τους 22 εκτελεσθέντες κομμουνιστές από τους ναζί παρευρέθηκαν ο γγ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας και η Ελένη Μπέλλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό από τον Αστέριο Φωτιάδη, πρόεδρο του Παραρτήματος Νέας Ιωνίας της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, όπου μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στο ιστορικό των γεγονότων του Μπλόκου.

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων. Εκ μέρους του ΚΚΕ, στεφάνι κατέθεσε ο κ. Κουτσούμπας.

Την κεντρική ομιλία έκανε ο Πέτρος Αλέπης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος βουλευτής Βορείου Τομέα Αθήνας.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με προσκλητήριο νεκρών και τήρηση ενός λεπτού σιγής.

Στην ομιλία του ο Πέτρος Αλέπης αναφέρθηκε στους μεγάλους αγώνες της εργατικής τάξης και του λαού στην περιοχή στη διάρκεια της Κατοχής και επισήμανε, μεταξύ άλλων, σκοπός του Μπλόκου στην Καλογρέζα τον Μάρτη του 44 ήταν «να καθυποτάξει το φρόνημα του λαού. Να εκδικηθούν τους αγωνιστές που με την πρωτοπόρα στάση των κομμουνιστών είχαν κάνει την περιοχή περίπου άβατο για τους μισητούς φασίστες».

Σημείωσε, με αναφορές στην ιστορική πείρα, ότι «όταν ο λαός ακολούθησε, εμπιστεύτηκε τους κομμουνιστές, μεγαλούργησε, έδειξε τη δύναμή του, έκανε τους αστούς να τρομάζουν» και πρόσθεσε: «Σε αυτόν το δρόμο συνεχίζουμε για να πάρουν τα όνειρα εκδίκηση. Τα όνειρα όλων των πεινασμένων και όλων των αδικημένων».

Ο Π. Αλέπης, ανέφερε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ότι «το εμπόδιο για να απολαμβάνουν οι εργαζόμενοι και ο λαός όλο τον πλούτο που παράγουν, όλη τη γνώση που παράγει η κοινωνία, για να ικανοποιούνται οι σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες είναι το κέρδος των καπιταλιστών, που μόνο αυτό κινεί το σάπιο σύστημα στο οποίο ζούμε. Μπροστά σε αυτό, οι καπιταλιστές δεν λογαριάζουν τίποτα, πατάνε στην κυριολεξία όπως είδαμε επί πτωμάτων. Από αυτό λοιπόν πρέπει να απαλλαγεί ο λαός για να δει άσπρη μέρα».

Είπε ότι ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, παρά τις επιμέρους διαφορές τους «γιατί πως αλλιώς θα φτιαχνόταν όλο το σκηνικό κάθε φορά των αποχρώσεων για να παραπλανούν και να μπερδεύουν τον λαό» είναι “αθεράπευτα κολλημένοι” με το καπιταλιστικό κέρδος, με την εξασφάλισή του και τη διαιώνισή του» και όταν λένε πως «οι προτάσεις τους είναι “κοστολογημένες”, πως παίρνουν υπόψη “τις αντοχές της οικονομίας”, πως οι προτάσεις τους είναι “νοικοκυρεμένες” και “ρεαλιστικές”» αυτό «σε απλά ελληνικά, σημαίνει ότι θα συνεχίσει να πληρώνει ο λαός και θα συνεχίσουν τα προνόμια στα μονοπώλια».

Ο Π. Αλέπης κάλεσε σε συνέχεια των κινητοποιήσεων, με πρώτη την αυριανή στις 12 το μεσημέρι στο Σύνταγμα, για το «προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη» για «να μπει στο στόχαστρο ο αληθινός ένοχος, αυτή η πολιτική, αυτό το κράτος που γεννά όλο τραγωδίες για τον λαό και αμύθητα πλούτη για τους καπιταλιστικούς ομίλους».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ανέφερε ότι «η κινητοποίηση του λαού έχει φοβίσει τους αστούς και τα επιτελεία τους. Αυτό που επίσης σερβίρουν τις τελευταίες μέρες είναι το εξής: Ότι η οργή του λαού είναι μεγάλη και πως φοβούνται -λέει- την αντισυστημική ψήφο. Υπονοούν πως υπάρχει κίνδυνος να πάνε ψήφοι σε ακροδεξιά μορφώματα. Κατ’ αρχάς: Τα μορφώματα αυτά, τύπου Βελόπουλου, Τζήμερου και άλλων “λουλουδιών”, είναι μέχρι τα μπούνια με την απελευθέρωση, με την ιδιωτικοποίηση, με την υπερεκμετάλλευση των εργατών. Είναι φουλ με το σύστημα».

«Την ενίσχυση του ΚΚΕ φοβούνται. Αυτό υπολογίζουν και προσπαθούν να πάρουν τα μέτρα τους. Γιατί το ΚΚΕ συγκρούεται με τις αιτίες των προβλημάτων, γιατί αναδεικνύει ότι ζούμε σε έναν σάπιο και γερασμένο κόσμο και αυτός πρέπει να συντριβεί. Γιατί το ΚΚΕ πρωτοστατεί στην οργάνωση της πάλης του λαού. Γιατί το ΚΚΕ καλεί σε οργανωμένο πανελλαδικό κίνημα που προβάλλει και παλεύει για τις ζωτικές ανάγκες του λαού. Γιατί το ΚΚΕ δεν έχει δεσμεύσεις με επιχειρηματικά και άλλα συμφέροντα όπως έχουν τα υπόλοιπα κόμματα. Γιατί το ΚΚΕ δεν μεταλλάσσεται, δεν πρόκειται να στηρίξει ή να δείξει ανοχή σε καμία αντιλαϊκή κυβέρνηση, όποια σύνθεση και να έχει. Γιατί το ΚΚΕ υπερασπίζεται πως όχι μόνο δεν υπάρχει το τέλος της ιστορίας όπως διατείνονται οι παπαγάλοι των αστών, αλλά ο σοσιαλισμός “χτυπά την πόρτα της ανθρωπότητας”» τόνισε.

«Ισχυρό ΚΚΕ, λοιπόν! Γιατί θέλουμε να δυναμώσουν οι εστίες αντίστασης, να ενωθούν σε ένα μεγάλο ποτάμι ανατροπής. Γιατί, ναι, οι νεκροί μας είναι τα κέρδη τους, αλλά οι ζωντανοί θα τους πάρουμε αμπάριζα και αυτό είναι η καλύτερη τιμή και για τους νεκρούς μας, για να μην ξαναζήσουμε τέτοιες τραγωδίες. Το αληθινό “Ποτέ Ξανά” λοιπόν θα το πει ο λαός» είπε ο Π. Αλέπης και τόνισε καταλήγοντας: «Οι ήρωες του Μπλόκου της Καλογρέζας, οι ήρωες όλης της ταξιαρχίας των αγωνιστών που έδωσαν τη ζωή τους εκείνα τα χρόνια έκαναν το χρέος τους. Συνεχίζουμε στον δρόμο τους».

Σημειώνεται πως ο Δημήτρης Κουτσούμπας θα παρευρεθεί αύριο, Κυριακή 12 /3, στις 12.00 μ.μ., στο συλλαλητήριο εργατικών σωματείων, φορέων, φοιτητικών συλλόγων και μαθητών, στο Σύνταγμα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ