Πόλεμος στην Ουκρανία: Τι ακολουθεί αν «πέσει» το Μπαχμούτ;

Οι ρωσικές δυνάμεις εδώ και έντεκα μήνες μάχονται για τον έλεγχο του Μπαχμούτ. Το τελευταίο διάστημα τα στρατεύματα της Μόσχας «ξεκόλλησαν» και πλησιάζουν την πόλη. Όμως οι απώλειες που έχουν υποστεί στην περιοχή θα μπορούσαν να διαμορφώσουν την επόμενη φάση του πολέμου στην Ουκρανία, σημειώνει σε ανάλυσή του το Newsweek.

Το ανατολικό τμήμα της πόλης βρίσκεται πλέον κυρίως υπό τον έλεγχο της ρωσικής μισθοφορικής οργάνωσης Wagner, αλλά το δυτικό τμήμα της πόλης, ελέγχεται από τις ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις, όπως ανακοίνωσε σήμερα το βρετανικό υπουργείο Άμυνας, επικαλούμενο τις υπηρεσίες πληροφοριών της Βρετανίας.

Τα ρωσικά στρατεύματα είναι ένα βήμα πριν την κατάληψη του Μπαχμούτ, ελέγχοντας περίπου τη μισή πόλη. Η κατάσταση οδήγησε αρκετούς αναλυτές στην εκτίμηση ότι η ουκρανική πλευρά ετοιμάζεται να υποχωρήσει, ωστόσο, το Κίεβο επιμένει ότι οι δυνάμεις του θα παραμείνουν για να εμποδίσουν τις ρωσικές δυνάμεις να προχωρήσουν «σε άλλες πόλεις».

Πάντως ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Γενς Στόλτενμπεργκ θεωρεί ότι είναι θέμα ημερών η «πτώση» του Μπαχμούτ, χωρίς ωστόσο να πιστεύει ότι η κατάληψή της από τη Μόσχα θα αποτελέσει «σημείο καμπής».

«Εάν πέσει το Μπαχμούτ, δεν θα οδηγήσει απαραίτητα σε αποφασιστική νίκη για τη μία ή την άλλη πλευρά», εκτιμάει ο Σον ΜακΦέιτ, βετεράνος του αμερικανικού στρατού και επίκουρος καθηγητής στο Syracuse University’s Maxwell School of Citizenship and Public Affairs.

Σε παρόμοια εκτίμηση καταλήγει το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW), αναφέροντας πως εάν οι ρωσικές δυνάμεις καταλάβουν την πόλη, πιθανότατα δεν θα διαθέτουν τις απαραίτητες δυνάμεις για να προχωρήσουν περαιτέρω, καθώς δεν έχουν τη μαχητική ισχύ και τις ενισχύσεις που χρειάζονται για να εκμεταλλευτούν μια σημαντική νίκη.

Σχολιάζοντας ο Γουίλιαμ Κόρτνεϊ, πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ και ανώτερος συνεργάτης στη μη κερδοσκοπική RAND Corporation, εξηγεί ότι εάν οι ρωσικές δυνάμεις καταλάβουν το υπόλοιπο Μπαχμούτ, τότε οι Ουκρανοί θα επιστρέψουν σε καλά προετοιμασμένες θέσεις σε υψηλότερο έδαφος δυτικά της πόλης.

«Είναι αρκετά δύσκολο στον αστικό πόλεμο να σημειωθεί πρόοδος γιατί πρέπει να το κάνεις μπλοκ με μπλοκ», αναφέρει. Αλλά σε υψηλότερο έδαφος, «για να μπορέσει η Ρωσία να κάνει περαιτέρω πρόοδο θα μπορούσε να είναι πιο προβληματικό».

Παράλληλα, υπενθυμίζει πως πέρυσι η Ουκρανία άφησε να εννοηθεί ότι θα εξαπολύσει μια αντεπίθεση στη Χερσώνα και τη Ζαπορίζια. Η ένδειξη αυτή οδήγησε μια κίνηση ρωσικών στρατευμάτων προς τα νότια, προτού τα στρατεύματα του Κιέβου αιφνιδιάσουν και ανακτήσουν τον έλεγχο στην υπόλοιπη περιφέρεια του Χάρκοβο στα βορειοανατολικά.

«Θα πρέπει να υποθέσουμε ότι οι Ουκρανοί θα προσπαθήσουν να εξαπατήσουν αντίστοιχα για την αντεπίθεσή τους», συνεχίζει ο Κόρτνεϊ. «Θα περίμενε κανείς ότι οι Ρώσοι, αν καταλάβουν όλο το Μπαχμούτ, θα εστιάσουν την προσοχή τους στην προετοιμασία για μια ουκρανική αντεπίθεση και δεν θα εξαπατηθούν όπως το περασμένο φθινόπωρο».

Πάντως, το εάν «πέσει» ή όχι το Μπαχμούτ θα εξαρτηθεί από τις αποφάσεις του Γενικού Επιτελείου της Ουκρανίας, σύμφωνα με τον Zev Faintuch, αναλυτή στην Global Guardian. Σύμφωνα με τον ίδιο, το Γενικό Επιτελείο της Ουκρανίας έχει το πλεονέκτημα γιατί οι ουκρανικές απώλειες είναι λιγότερες από τις ρωσικές.

Μάλιστα, σύμφωνα με πηγή του ΝΑΤΟ,  οι απώλειες των στρατευμάτων της Ουκρανίας στο Μπαχμούτ είναι μόνο το ένα πέμπτο των ρωσικών απωλειών.

Αυτό δίνει στην Ουκρανία την επιλογή να μην αναπτύξει επιπλέον στρατεύματα στο μέτωπο του Μπαχμούτ, επιτρέποντας στις άλλες δυνάμεις της να αναγεννηθούν και να προετοιμαστούν για την επερχόμενη επίθεση.

naftemporiki.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ