Περπάτημα: Πόσα λεπτά αρκούν για να ζήσετε περισσότερο;

Το περπάτημα μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα της καθημερινότητάς σας

Πιθανότατα έχετε ακούσει ότι το περπάτημα μας κάνει καλό. Σύμφωνα με το αμερικανικό Ινστιτούτο Υγείας (NIH), ένας καθημερινός περίπατος μπορεί να συμβάλλει στη μείωση του στρες, στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης, στη βελτίωση του ύπνου, στην ενίσχυση των οστών και στην ενίσχυση της καρδιαγγειακής υγείας μειώνοντας τον κίνδυνο εγκεφαλικού, παχυσαρκίας, διαβήτη τύπου 2 και καρδιακών παθήσεων, το πρώτο αίτιο θανάτου παγκοσμίως.

Κι ενώ οι συστάσεις των ειδικών από το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) περιλαμβάνουν τα 150 λεπτά αερόβιας σωματικής δραστηριότητας μέτριας έντασης εβδομαδιαίως, μπορείτε να αποκομίσετε αρκετά οφέλη περπατώντας μόλις για έντεκα λεπτά της ημέρας, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Τα ευρήματα, που έχουν δημοσιευθεί στο British Journal of Sports Medicine, αναφέρουν ότι ένας στους δέκα πρόωρους θανάτους θα μπορούσαν να είχε αποφευχθεί εάν τα άτομα έκαναν μέτριας έντασης σωματική δραστηριότητα, όπως γρήγορο περπάτημα για 11 λεπτά καθημερινά (περίπου 75 λεπτά την εβδομάδα).

“Σώζουν” τα έντεκα λεπτά περπάτημα

Επιπλέον, η ίδια ποσότητα σωματικής δραστηριότητας φαίνεται ότι μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ορισμένων από τις κύριες αιτίες θανάτου, όπως οι καρδιακές παθήσεις, το εγκεφαλικό και ο καρκίνος.

Για την μεγαλύτερη έρευνα στο είδος της, οι ερευνητές από την Μονάδα Επιδημιολογίας του Συμβουλίου Ιατρικών Ερευνών (MRC) στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ διεξήγαγαν μια μετά-ανάλυση μελετών, αναλύοντας δεδομένα από 196 άρθρα με τριάντα εκατομμύρια συμμετέχοντες από όλο τον κόσμο.

Οι ερευνητές εξέτασαν τη σχέση μεταξύ της φυσικής δραστηριότητας και των διαφόρων παθήσεων, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών, διαφόρων τύπων καρκίνου και του πρόωρου θανάτου, που ορίζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως θάνατοι μεταξύ 30 και 70 ετών.

Πόσο μειώνεται ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου

Αναφέρουν ότι η μέτριας έντασης άσκηση, όπως περπάτημα, πεζοπορία, ποδηλασία, τένις, πάνω από 150 λεπτά την εβδομάδα, έχει εκπληκτικά οφέλη αναφορικά με τον μειωμένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Ωστόσο, ακόμα και η μισή διάρκεια, δηλαδή τα 75 λεπτά την εβδομάδα, προσέφερε σημαντικά οφέλη, με 23% μειωμένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Εβδομήντα πέντε λεπτά την εβδομάδα μέτριας άσκησης μείωσαν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων κατά 17% και καρκίνου κατά 7%.

Επιπλέον, η ομάδα ερευνητών υπολόγισε ότι εάν οι συμμετέχοντες σε όλες τις μελέτες είχαν τουλάχιστον 75 λεπτά μέτριας δραστηριότητας, μία στις δέκα περιπτώσεις (10%) πρόωρου θανάτου, μία στις 20 περιπτώσεις (5%) καρδιαγγειακών παθήσεων και μία στις 30 (3%) του καρκίνου θα μπορούσε να προληφθεί.

“Γνωρίζαμε ήδη ότι η σωματική δραστηριότητα, όπως το περπάτημα ή το ποδήλατο, είναι ωφέλιμη για την υγεία, ειδικά αν αυξάνεται ο καρδιακός σας ρυθμός.

Τώρα, τα νέα δεδομένα μας λένε ότι αρκούν έντεκα λεπτά την ημέρα για να καταφέρουμε να προστατευθούμε τόσο από τις καρδιακές παθήσεις όσο και από τον κίνδυνο καρκίνου” δήλωσε ο James Woodcock, Ph.D., Καθηγητής στη Μονάδα Επιδημιολογίας MRC.

 

vita.gr

Διαβάστε επίσης