Σκάφος με 500 μετανάστες χρειάζεται διάσωση στα ανοικτά της Σικελίας

«Μην χάνετε χρόνο: στείλτε άμεσα βοήθεια!»

Περίπου 500 μετανάστες χρειάζεται να διασωθούν από σκάφος στα ανοικτά των ακτών της Σικελίας, όπως ανέφερε σήμερα η οργάνωση Alarm Phone, εν μέσω δραματικής αύξησης στις αφίξεις διά θαλάσσης στην Ιταλία και στον απόηχο πολύνεκρου ναυαγίου.

Η οργάνωση, η οποία λειτουργεί τηλεφωνική γραμμή έκτακτης ανάγκης για μετανάστες που διατρέχουν κίνδυνο στη θάλασσα, ανέφερε στο Twitter ότι είχε ενημερώσει τις «αρμόδιες αρχές» και τους είπε: «Μην χάνετε χρόνο: στείλτε άμεσα βοήθεια!».

Το σκάφος έφυγε από τη Λιβύη και βρίσκεται «νότια της Σικελίας» στην θαλάσσια ζώνη έρευνας και διάσωσης (SAR) της Ιταλίας, πρόσθεσε η Alarm Phone. Η Frontex αρνήθηκε να κάνει άμεσα κάποιο σχόλιο.

Οι ικανότητες της Ιταλίας στις θαλάσσιες διασώσεις μεταναστών βρέθηκαν στο μικροσκόπιο μετά το ναυάγιο της 26ης Φεβρουαρίου κοντά στην περιοχή της Καλαβρίας, στο νότιο τμήμα της χώρας, όπου τουλάχιστον 72 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους.

Η δεξιά κυβέρνηση της Ιταλίας ανακοίνωσε χθες, Πέμπτη, αυστηρότερες ποινές για διακινητές μεταναστών και δεσμεύσεις να ανακόψει τις παράτυπες θαλάσσιες διελεύσεις, ανοίγοντας παράλληλα νόμιμες μεταναστευτικές οδούς.

Η ανακοίνωση δεν ανέκοψε τις εισροές παράτυπων μεταναστών, με σχεδόν 3.000 ανθρώπους να φθάνουν στην Ιταλία από την Τετάρτη, συγκριτικά με περίπου 1.300 για το σύνολο του Μαρτίου πέρυσι. Μόνο χθες στη νήσο Λαμπεντούζα έφθασαν 1.869 μετανάστες με 41 διαφορετικά σκάφη, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ANSA, κάνοντας λόγο για αριθμό ρεκόρ.

 

ΑΜΠΕ

Διαβάστε επίσης