Ο Αντώνης Χαροκόπος στην ημερίδα για την Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού

Ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Δυτικής Ελλάδας & Νοτίων Ιονίων Νήσων Αντώνης Χαροκόπος συμμετείχε στην ημερίδα που έγινε στην Πάτρα για την Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού.

Ο χαιρετισμός του:

<<Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού>>.
με Θέμα: ΝΕΦΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ <<Αισιόδοξες Προοπτικές, Σύμφωνα με τα νεότερα Δεδομένα>>
κύριε Διοικητά,
Κύριοι Καθηγητές,
Κυρίες και Κύριοι,
Από τη θέση του του Γ’ Αντιπροέδρου της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων και του Προέδρου της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Δυτικής Ελλάδας & Νοτίων Ιονίων Νήσων θα ήθελα να ευχαριστήσω τους Καθηγητές
κ. Γούμενο και κ. Παπαχρήστου για την πρόσκληση να απευθύνω χαιρετισμό στη σημερινή Ημερίδα.
Θα ήθελα να επικεντρώσω τον χαιρετισμό μου στη σημαντικότητα των μεταμοσχεύσεων και της δωρεάς οργάνων ως ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ιατρικής επιστήμης που προσφέρει ελπίδα ζωής σε πάσχοντες από σοβαρά χρόνια νοσήματα.
Η μεταμόσχευση όμως δε στηρίζεται μόνο στην ιατρική και επιστημονική πράξη αλλά και στην ορθή ενημέρωση, στην προώθηση του θεσμού και στην ευαισθητοποίηση της κοινωνίας. Δυστυχώς διαχρονικά είναι πολύ χαμηλά τα ποσοστά που αφορούν τη μεταμοσχευτική δραστηριότητα στην Ελλάδα. Συνέπεια αυτού του γεγονότος είναι μεγάλος αριθμός ασθενών να μεταβαίνουν σε μεταμοσχευτικά κέντρα του εξωτερικού.
Για τον λόγο αυτό ιδιαίτερα σημαντικός είναι ο σχεδιασμός, η οργάνωση και η υλοποίηση ενημερωτικής εκστρατείας συνεχούς προβολής της ιδέας της δωρεάς οργάνων και ιστών για μεταμόσχευση που θα μεταδίδεται στα μέσα επικοινωνίας, θα παρουσιάζεται σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους, με αρχή τη μαθητική και εκπαιδευτική κοινότητα. Είναι άλλωστε γνωστό ότι η δωρεά οργάνων αποτελεί ανάσα ζωής για τα άτομα που αντιμετωπίζουν αντίστοιχο πρόβλημα υγείας αλλά και για το οικογενειακό περιβάλλον που βρίσκεται δίπλα στον ασθενή.
Η πανδημία Covid-19 αδιαμφισβήτητα έχει επιφέρει σοβαρές επιπτώσεις και στο πεδίο των μεταμοσχεύσεων. Η Πολιτεία όφειλε να λάβει όλα τα απαιτούμενα μέτρα για την προστασία της υγείας των ατόμων με νεφρική νόσο, είτε υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση είτε είναι μεταμοσχευμένα. Οι ελλείψεις σε ιατρικό και επιστημονικό προσωπικό στα Μεταμοσχευτικά Κέντρα έπρεπε ήδη να έχουν καλυφθεί καθώς αποτελεί ζωτικής σημασίας για τον ασθενή η παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών υγείας.
Σας ευχαριστώ για την προσοχή και εύχομαι σε μία συνεργασία προς όφελος των νεφροπαθών.

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ