Χρόνια Νεφρική Νόσος: Ο παράγοντας που αυξάνει τον κίνδυνο - Ο ρόλος της κύησης

Περισσότεροι από 800 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο υποφέρουν από χρόνια νεφρική νόσο (ΧΝΝ), μια πάθηση που εμφανίζεται κατά κύριο λόγο στην ενήλικη περίοδο της ζωής ενός ατόμου, συνήθως ως επιπλοκή του διαβήτη τύπου 2. Νέα ερευνητικά δεδομένα, ωστόσο, υποστηρίζουν ότι υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες που καθορίζουν κατά πόσο κάποιος είναι λιγότερο ή περισσότερο εκτεθειμένος στον κίνδυνο και ευτυχώς μπορούν να προληφθούν. Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο Kidney International.

Ειδικότερα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Monash και την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Jikei στο Τόκιο υποστηρίζουν ότι οι πιθανότητες ενός ενήλικα να αναπτύξει χρόνια νεφρική νόσο εξαρτώνται εν μέρει από την υγεία της μητέρας κατά τη διάρκεια της κύησης.

Θέλοντας να διερευνήσουν περαιτέρω τον κίνδυνο που σχετίζεται με την κύηση, οι μελετητές εξέτασαν 50 νεφρούς από ενήλικες δότες. Μελετώντας τον κύριο μηχανισμό φιλτραρίσματος του νεφρού, εστίασαν σε μεγάλο βαθμό στα φίλτρα αίματος και τα ποδοκύτταρα, εξειδικευμένα κύτταρα που βρίσκονται μέσα στα φίλτρα, είναι υψηλής διαφοροποίησης που σημαίνει ότι δεν έχουν την ικανότητα να πολλαπλασιάζονται και οποιαδήποτε βλάβη τους δεν αναπληρώνεται.

Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι υψηλότερες ποσότητες ποδοκυττάρων συνήθως ισοδυναμούν με καλύτερη υγεία των νεφρών. Η νέα μελέτη, ωστόσο, ανέδειξε κι ένα ακόμη πολύ σημαντικό στοιχείο: Οι νεφροί που διέθεταν περισσότερα φίλτρα έτειναν επίσης να έχουν περισσότερα ποδοκύτταρα. Αυτό σημαίνει ότι τα ποδοκύτταρα συγκεντρώνονται σε κάθε φίλτρο των νεφρών. «Η μελέτη έδειξε για πρώτη φορά ότι οι ανθρώπινοι νεφροί με περισσότερα φίλτρα αίματος περιείχαν περισσότερα ποδοκύτταρα ανά φίλτρο», εξήγησε ο επικεφαλής συγγραφέας και καθηγητής John Bertram, του Ινστιτούτου Monash Biomedicine Discovery.

Ένα σημαντικό δεδομένο είναι ότι μετά τη γέννηση, δεν υπάρχει τρόπος να αυξηθεί ο αριθμός των φίλτρων, αφού αυτός καθορίζεται μέχρι και την 36η εβδομάδα της κύησης.«Δεδομένου του ότι ο αριθμός των φίλτρων και των ποδοκυττάρων καθορίζεται πριν από τη γέννηση ενός ανθρώπου, αυτό σημαίνει ότι άλλοι γεννιούνται με ενισχυμένη ασπίδα προστασίας, ενώ άλλοι είναι πιο εκτεθειμένοι στον κίνδυνο», πρόσθεσε ο δρ. Bertram.

Επομένως, το εύρος των φίλτρων που υπάρχει στους νεφρούς ποικίλλει σημαντικά ανάλογα με το άτομο. Ενδεικτικά, κάποιοι μπορεί να έχουν μόλις 200.000, ενώ άλλοι μπορεί να έχουν πάνω από 2 εκατομμύρια. Σύμφωνα με τον δρ. Bertram, ένας παράγοντας που μπορεί να επιδράσει αρνητικά, αυξάνοντας τον κίνδυνο χρόνιας νεφρικής νόσου είναι η προωρότητα ή ακόμη και τα νεογέννητα που γεννιούνται λιποβαρή.

Επομένως, η μητέρα μπορεί να προστατεύσει εν μέρει το παιδί της από τον μελλοντικό κίνδυνο ανάπτυξης της χρόνιας νεφρικής νόσου, λαμβάνοντας συγκεκριμένα μέτρα κατά την περίοδο της κύησης. Βασικό ρόλο διαδραματίζει, συγκεκριμένα, η διατροφή. Μια σωστή διατροφή της μητέρας την περίοδο της κύησης μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά ως ασπίδα προστασίας κατά του κινδύνου χρόνιας νεφρικής νόσου, αυξάνοντας τον αριθμό των φίλτρων στους νεφρούς του παιδιού.

«Μελέτες σε ανθρώπους και ζωικά μοντέλα έχουν δείξει ότι μια έγκυος που ακολουθεί κακή διατροφή, εκτίθεται στο αλκοόλ, παρουσιάζει ανεπάρκεια βιταμινών και άλλους, παρόμοιους παράγοντες που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής είναι πιο πιθανό να δημιουργήσει απογόνους με χαμηλότερο αριθμό φίλτρων στους νεφρούς, επομένως περισσότερο εκτεθειμένους στον κίνδυνο χρόνιας νεφρικής νόσου», διευκρίνισε ο δρ. Bertram.

Οι ερευνητές επισημαίνουν, τέλος, ότι το ίδιο ισχύει και για τους ενήλικες που γεννιούνται με χαμηλά ποσοστά φίλτρων. Δεν μπορούν να κάνουν κάτι για να αλλάξουν τον αριθμό των φίλτρων που οι ίδιοι διαθέτουν, μπορούν όμως να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιας νεφρικής νόσου, ακολουθώντας έναν υγιεινό τρόπο ζωής, που ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο διαβήτη και υπέρτασης.

ygeiamou.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ