Διημερίδα πολιτισμού και παράδοσης «Η Ήπειρος… ΣΤΟ ΜΟΡΙΑ!

Οι «Αετοί του Μοριά» του Πολιτιστικού Συλλόγου Μύλων (Μπεγουλακίου) Πατρών, σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, πραγματοποίησαν διημερίδα πολιτισμού και παράδοσης με θέμα «Η Ήπειρος… ΣΤΟ ΜΟΡΙΑ!» το Σάββατο 04 και την Κυριακή 05 Μαρτίου 2023, σε χώρο του Οργανισμού Λιμένα Πατρών (Νέο Λιμάνι).  

Την πρώτη μέρα, μετά το καλωσόρισμα στους προσκεκλημένους και λοιπούς παρευρισκόμενους στην εκδήλωση από τη χοροδιδάσκαλο των «Αετών του Μοριά»,  Κωνσταντίνα Ζάγκλα, ακολούθησε χαιρετισμός από τον εκπρόσωπο της συνδιοργανώτριας Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Αντιπεριφερειάρχη Οικονομικής Πολιτικής και Δημοσιονομικού Ελέγχου, Ανδρέα Φίλια και τήρηση ενός λεπτού σιγής ως ελάχιστου φόρου τιμής στα θύματα του τραγικού δυστυχήματος των Τεμπών τις προηγούμενες ημέρες. Στη συνέχεια ο εισηγητής της εκδήλωσης, αξιόλογος χοροδιδάσκαλος – ερευνητής των παραδόσεων της Ηπείρου, τόπου καταγωγής του και τραγουδιστής δημοτικών τραγουδιών, Κώστας Μήτσης, και οι κυρίες Μαριάνθη Βάιλα και Παναγιώτα Χαρίση, που τον συνόδευαν εξέπληξαν ευχάριστα τους συμμετέχοντες στην ημερίδα ανοίγοντας τραγουδιστά την εισήγηση με ηπειρώτικο καλωσόρισμα.

Στο πρώτο μέρος της ημερίδας, το πρωί,  ο εισηγητής μέσα από λόγο ζωντανό έκανε εμπεριστατωμένα συστηματική κατάταξη του χορευτικού ρεπερτορίου της Ηπείρου ανά πολιτισμική-γεωγραφική ενότητα, ενώ στο δεύτερο μέρος, το απόγευμα,  με τρόπο βιωματικό έκανε αναλυτική παρουσίαση του ρεπερτορίου των Μαστοροχωρίων Κόνιτσας, με τους συμμετέχοντες να το απολαμβάνουν πραγματικά. Στο τέλος του βιωματικού μέρους έγινε παρουσίαση της γυναικείας και την ανδρικής φορεσιάς της περιοχής, με τις δύο κυρίες από το Κεράσοβο Κόνιτσας να ντύνουν δύο από τους συμμετέχοντες με τις φορεσιές της περιοχής εξηγώντας παράλληλα την ιστορία του κάθε κομματιού των φορεσιών. Στο τέλος της πρώτης μέρας όλοι οι συμμετέχοντας έφυγαν ευχαριστημένοι και «γεμάτοι» με νέες γνώσεις για την περιοχή αυτή της Ηπείρου.

Το μεσημέρι της Κυριακής 05 Μαρτίου, στο ίδιο χώρο, μετά το καλωσόρισμα στην εκδήλωση από τον πρόεδρο του Δ.Σ. Πολιτιστικού Συλλόγου Μύλων (Μπεγουλακίου), Νίκο Κωστή, και τα άλλα μέλη του Δ.Σ. τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή από τους παρευρισκόμενους και στη συνέχεια αποδόθηκε ηπειρώτικο μοιρολόι από την ορχήστρα για τα θύματα του τραγικού δυστυχήματος των Τεμπών.  Έτσι με παραδοσιακούς ηπειρώτικους σκοπούς, η εισήγηση μεταφέρθηκε στο χοροστάσι, από τον καταξιωμένο πανελλαδικά δεξιοτέχνη στο κλαρίνο, Νίκο Φιλιππίδη, το Γιάννη Οικονόμου στο βιολί, τον Κώστα Φιλιππίδη στο λαούτο και στη φωνή, τον Κώστα Μερετάκη στα κρουστά και τους Κώστα Μήτση και Λευκοθέα Φιλιππίδη στη φωνή. Με τη συνοδεία της πολύ αξιόλογης ορχήστρας τόσο οι συμμετέχοντες στην ημερίδα – σεμινάριο χορού του Σαββάτου όσο και οι συμμετέχοντες στο αντάμωμα της Κυριακής ήρθαν σε επαφή υπό τις εξαιρετικές παραδοσιακές μελωδίες της ορχήστρας με ήχους και μελωδίες από όλα τα γεωγραφικά διαμερίσματα της Ελλάδας. Και φυσικά η εκδήλωση έκλεισε με ηπειρώτικο μελωδικό τρόπο…

Στο παραδοσιακό αυτό αντάμωμα στο χώρο του ΟΛΠΑ, για την παραχώρηση του οποίου ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μύλων (Μπεγουλακίου) και οι «Αετοί του Μοριά» ευχαριστούν θερμά την πρόεδρο, Ερασμία Κάνιστρα και τον διευθύνοντα σύμβουλο, Παναγιώτη Τσώνη, παραβρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικής Πολιτικής και Δημοσιονομικού Ελέγχου, Ανδρέας Φίλιας, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Νέα Πάτρα»,  Νίκος Νικολόπουλος, ο πρόεδρος του ΚΤΕΛ Ν. Αχαΐας, Ανδρέας Μανωλόπουλος, μέλη και χοροδιδάσκαλοι των χορευτικών ομίλων: Πύλη Πολιτισμού «Εν Πάτραις», Λύκειο των Ελληνίδων Πατρών, Λαογραφικός Χορευτικός Όμιλος Πατρών, Πολιτιστικός Σύλλογος Μακρυγιάννη, Χορευτικός Λαογραφικός Όμιλος Μεσσάτιδας «Ο Φίλερης», Πολιτιστικός Σύλλογος Σουλίου Πατρών «Η Πρόοδος», Πολιτιστικός Σύλλογος Μπάλα, εκπρόσωποι χορηγών – υποστηρικτών  της εκδήλωσης: ΞΥΛΕΜΠΟΡΙΚΗ ΑΕ, ΔΟΥΒΡΗΣ ΑΕ, VAKTRO Scientific,  πολλοί φίλοι της χορευτικής ομάδας «Οι Αετοί του Μοριά», πολλοί φίλοι και μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου κ.ά.

Σε αυτή την διημερίδα πολιτισμού και παράδοσης, που έφερε κοντά δύο γεωγραφικά διαμερίσματα της Ελλάδας, την Ήπειρο και το Μοριά, την  οποία διοργάνωσε η πολυμελής χορευτική ομάδα «Οι Αετοί του Μοριά» του Πολιτιστικού Συλλόγου Μύλων (Μπεγουλακίου),  οι γνώσεις και τα βιώματα των ανθρώπων μιας περιοχής πέρασαν σε ανθρώπους μιας άλλης περιοχής με σεβασμό και ανταλλαγή στοιχείων πολιτισμού και παράδοσης του κάθε τόπου…

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ