Κατεπείγουσα Ένορκη Διοικητική Εξέταση, η οποία θα ολοκληρωθεί εντός 24 ωρών, διατάχθηκε για την υπόθεση της αναρρωτικής άδειας που έλαβε ο επιθεωρητής του σταθμάρχη στη Λάρισα, 24 ώρες μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.
Όπως δήλωσε ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, στον ΣΚΑΪ, η έρευνα γίνεται προκειμένου να διαπιστωθούν οι λόγοι που δόθηκε αναρρωτική άδεια στον επιθεωρητή.
«Όταν μία αναρρωτική άδεια είναι πλησίον αυτού του συμβάντος, είναι εύλογο να δημιουργεί μία υπόνοια που πρέπει να εξεταστεί κατά πόσο ευσταθεί», υπογράμμισε, ο Υπουργός Υγείας, προσθέτοντας, αυτή δόθηκε από το νοσοκομείο του Βόλου.
«Θα αποδοθούν ευθύνες αν δεν συντρέχουν οι όροι για την αναρρωτική άδεια. Θα τεθούν και όσοι την έχουν δώσει σε άμεση αργία», συμπλήρωσε ο κ. Πλεύρης.
«Σε κάθε περίπτωση σίγουρα μας δημιουργεί πολύ και ως Υπουργός Υγείας μου δημιουργεί τρομακτική εντύπωση ότι αμέσως μετά το συμβάν ένας άνθρωπος ο οποίος έχει μία έμμεση εμπλοκή με την έννοια ότι βρίσκεται στους χώρους που αποφασίζει, παρουσιάζει κι ένα ιατρικό πρόβλημα και δεν είναι δυνατόν αυτό το πράγμα να μην το διερευνήσουμε», τόνισε σε άλλο σημείο, ενώ εξήγησε ότι όταν κάποιος είναι σε αναρρωτική άδεια δεν μπορούν να συντρέξουν και κάποιες άλλες ενδεχομένως πειθαρχικές διαδικασίες σε βάρος του.
Ερωτηθείς για την στάση της κυβέρνησης επισήμανε μεταξύ άλλων «ότι με πλήρη ενάργεια ο Πρωθυπουργός χθες και στην ανάρτησή του αναφέρθηκε σε διαχρονικές ευθύνες που υπάρχουν και προφανώς και ευθύνες που συνδέονται και με την διακυβέρνηση τη συγκεκριμένη τη δική μας ως προς το κομμάτι πραγμάτων που θα διερευνηθούν από την επιτροπή. Ο Πρωθυπουργός δεν έμεινε μόνο στο προφανές λάθος ανθρώπινο το οποίο υπάρχει, αλλά πάει ένα βήμα παραπάνω και αναφέρεται σε διαχρονικές ελλείψεις που θα πρέπει να προβλέπουν και να αποτρέπουν το ανθρώπινο λάθος».
Αναφορικά με τη στήριξη στα θύματα και τις οικογένειές τους ο Υπουργός Υγείας τόνισε: «Ως άνθρωπος βρέθηκα δίπλα στους συγγενείς των θυμάτων, όταν έχω δει τους ανθρώπους έναν προς έναν που έψαχναν τα παιδιά τους, που κανένας να μην βρεθεί σε αυτή τη θέση, προφανώς σε αυτούς τους ανθρώπους το πρώτο πράγμα που είπαμε ήταν να σταθούμε δίπλα τους. Όσοι ήταν ασθενείς να γίνουν καλά και να πάνε σπίτια τους, όσοι έχασαν τους ανθρώπους τους ως Υπουργείο Υγείας να είμαστε δίπλα και με ψυχολογική υποστήριξη. Και ναι, ευθέως το λέω δεν υπάρχει δικαιολογία σε αυτούς τους ανθρώπους. Αλλά το ότι πρέπει να γίνει μια συγκεκριμένη δουλειά και να δούμε τι ακριβώς φταίει και σε ποιο επίπεδο είναι το πρώτο πράγμα και μετά προφανώς να μην ξαναγίνει οτιδήποτε τέτοιο. Θα μου πείτε, δεν γυρίζουν πίσω οι άνθρωποί τους. Αλλά το θέμα είναι ότι η δουλειά που πρέπει να κάνουμε είναι με τον πιο αυστηρό τρόπο να δούμε τι έφταιξε για να απονεμηθούν οι ευθύνες πέρα από το ποινικό σκέλος που διερευνά η δικαιοσύνη και στο σκέλος που έχει να κάνει με το διοικητικό το δικό μας, το κυβερνητικό, να δούμε ακριβώς τι έγινε, τι μπορούσε παραπάνω να γίνει και τι δεν έγινε και από εκεί και πέρα πώς θα το αποτρέψουμε».