Βουλή: Ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων του δυστυχήματος

Η πρώτη αντιπαράθεση στο για τα αίτια και τις ευθύνες

Ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη τήρησε η Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, πριν την έναρξη της συζήτησης του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της σχολικής βίας.

Στην Επιτροπή σημειώθηκε και η πρώτη αντιπαράθεση για τα αίτια του δυστυχήματος και τις ευθύνες, με τον πρόεδρό της, Βασίλη Διγαλάκη, να καταλογίζει προσπάθεια πολιτικής εκμετάλλευσης και να χαρακτηρίζει ντροπή τις κατηγορίες του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Φίλη ότι οι ευθύνες είναι συγκεκριμένες και είναι της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, εξέφρασε την οδύνη και τη συμπαράστασή της στα θύματα και τις οικογένειές τους για την ανείπωτη τραγωδία, η οποία, όπως είπε, συγκλονίζει όλη τη χώρα.

«Είμαστε όλοι συγκλονισμένοι. Στην εκπαιδευτική κοινότητα είμαστε διπλά συγκλονισμένοι γιατί ανάμεσα στα θύματα έχουμε σημαντικό αριθμό φοιτητών, φοιτητριών, νέων παιδιών, για τους οποίους το νήμα της ζωής τους κόπηκε τόσο νωρίς, τόσο βίαια και τόσο άδικα. Τίποτα δεν μπορεί να απαλύνει το πόνο των γονιών που έχασαν τα παιδιά τους. Με βαθύ σεβασμό τούς εκφράζουμε για μια ακόμα φορά τα ειλικρινή συλλυπητήριά μας. Και το χρέος της Πολιτείας, παράλληλα με το έργο της Δικαιοσύνης που θα διερευνήσει πλήρως το ζήτημα αυτό και θα καταλογίσει ευθύνες εκεί που πρέπει, είναι να λειτουργήσουμε αποτελεσματικά έτσι ώστε η συγνώμη μας να μετουσιωθεί σε πράξεις που θα διασφαλίσουν ότι δεν θα ζήσουμε ποτέ ξανά μια παρόμοια τραγωδία», ανέφερε η κ. Κεραμέως.

Την οδύνη του για το δυστύχημα και την άδικη απώλεια τόσων ανθρώπων εξέφρασε και ο πρόεδρος της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων, Βασίλης Διγαλάκης, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ιδιαίτερα ως πατέρας δύο νέων φοιτητών αλλά και ως πανεπιστημιακός δάσκαλος συναισθάνομαι τον σπαραγμό, την οδύνη αλλά και την οργή των γονιών, των συγγενών, των συμφοιτητών και των φίλων των νέων παιδιών που έχασαν άδικα τη ζωή τους. Ως βουλευτής, όμως, αισθάνομαι την ανάγκη να ζητήσω συγνώμη διότι εν έτει 2023 τα σιδηροδρομικά ταξίδια δεν είναι ασφαλή. Γνωρίζω ότι αυτή η συγνώμη, αυτά τα λόγια, δεν μπορεί τούτες τις ώρες της απώλειας και του θρήνου να παρηγορήσουν και να ανακουφίσουν τις οικογένειες των θυμάτων. Η Δικαιοσύνη θα αποδώσει τις ευθύνες. Η Πολιτεία, από την πλευρά της, θα διερευνήσει πλήρως τα αίτια που οδήγησαν στη τραγωδία. Χρέος της Πολιτείας είναι να διασφαλίσει τον άμεσο εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου ώστε να μη συμβεί ποτέ ξανά δυστύχημα».

Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε η βουλευτής της ΝΔ και εισηγήτρια του νομοσχεδίου, Κατερίνα Παπακώστα, η οποία έκανε λόγο «για βαριά σκιά που πέφτει πάνω στη χώρα μετά το δυστύχημα στα Τέμπη». «Ως βουλευτής αλλά και ως μητέρα ένιωσα την ανάγκη να σωπήσω ως ένδειξη σεβασμού στη μνήμη όλων αυτών των παιδιών που χάθηκαν τόσο πρόωρα και αποτελεί για όλους μια γροθιά στο στομάχι. Και πρέπει, αφού εντοπίσουμε τις διαχρονικές ευθύνες, να σφίξουμε τα δόντια και να συνεργαστούμε όλοι ώστε ποτέ να μην ξανακουστεί το σύνθημα "ήταν η κακιά η χώρα"», τόνισε.

«Υπάρχει σε όλη τη χώρα πένθος αλλά και οργή γιατί πέθαναν τόσο άδικα 57 νέα παιδιά. Και αυτήν την οργή τη βλέπουμε στα παιδιά που κατέβηκαν στους δρόμους, όχι μόνο για να πενθήσουν αλλά και να εκφράσουν την οργή και τη διαμαρτυρία τους απέναντι μιας πολιτικής που θεωρεί τη ζωή τους αριθμό. Και είδαμε απέναντί τους το πρόσωπο ενός ανάλγητου κράτους που καταμετρά απουσίες στα σχολεία γιατί πήγαν να διαμαρτυρηθούν για τον θάνατο 57 ανθρώπων. Ενός ανάλγητου κράτους που τους αντιμετώπισε με μεγάλη επιχείρηση βίας», επεσήμανε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και εισηγητής του νομοσχεδίου, Νίκος Φίλης.

Αυτές οι αναφορές προκάλεσαν την αντίδραση του προέδρου της Επιτροπής, ο οποίος κάλεσε τον κ. Φίλη «να σεβαστεί την στιγμή», υπογραμμίζοντας ότι «είναι ώρα πένθους, δεν είναι ώρα ευθυνών».

«Είναι ώρα να αποδοθούν οι ευθύνες, δεν είναι ώρα σιωπής. Είναι μια δολοφονία παιδιών για αυτό διαμαρτύρονται και διεκδικούν. Και οι ευθύνες είναι αυτής της κυβερνητικής πλειοψηφίας, που αρνήθηκε να συζητήσει ερωτήσεις που είχαμε καταθέσει επανειλημμένα για την ασφάλεια των τρένων. Αυτή η κυβερνητική πλειοψηφία ευθύνεται για όσα συνέβησαν. Είστε υπόλογοι και έχετε την ευθύνη ως κυβέρνηση», επέμεινε ο κ. Φίλης.

«Είναι ντροπή αυτό που συμβαίνει. Όλοι βλέπουν την προσπάθεια πολιτικής εκμετάλλευσης. Είναι ώρα πένθους, δεν είναι ώρα για καταλογισμό ευθυνών. Λυπάμαι πάρα πολύ γι' αυτό. Να σταματήσει εδώ παρακαλώ», ανέφερε ο κ. Διγαλάκης.

«Μετατρέπεται το πένθος σε μια προσπάθεια συμψηφισμού, σε μια προσπάθεια να αποποιηθείτε την ευθύνη σας και να τη φορτώσετε σε έναν σταθμάρχη. Η συγνώμη του πρωθυπουργού θέλει και σεβασμό», αντέτεινε ο κ. Φίλης και κάλεσε την υπουργό Παιδείας να απαντήσει «αν θα καταμετρηθούν οι απουσίες της προηγούμενης Πέμπτης των μαθητών που κατέβηκαν στους δρόμους για να διεκδικήσουν το δικαίωμα στη ζωή».

«Μοιραζόμαστε μαζί σας τη θλίψη και το σοκ. Τα "γιατί" είναι πολλά και αναπάντητα», σημείωσε, από την πλευρά της, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Χαρά Κεφαλίδου, εκφράζοντας «θερμά και ειλικρινή συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων που έχασαν τόσο αδόκιμα και βίαια τη ζωή τους».

«Το τραύμα που αφήνει αυτό το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών είναι βαθύ. Νέα παιδιά χάθηκαν, ζωές ανθρώπων καταστράφηκαν και τα "γιατί" είναι πολλά και αναπάντητα. Θερμά συλλυπητήρια για τους ανθρώπους που χάθηκαν, καλή δύναμη και αντοχές στα οικογένειες αυτές που δοκιμάζονται. Να μην ξεχάσουμε να πούμε ένα πολύ μεγάλο "ευχαριστώ" στους διασώστες, τους γιατρούς, σε όλους τους ανθρώπους αυτούς που στάθηκαν αρωγοί σε μια τεράστια προσπάθεια. Η απόδοση της αλήθειας και η δικαιοσύνη είναι πλέον στοιχειώδης υποχρέωση της πολιτείας αλλά και η δική μας προσπάθεια θα πρέπει να μη μείνει μόνο ως ευχή το σύνθημα "ποτέ ξανά"», τόνισε η κ. Κεφαλίδου.

Την οδύνη του και τα θερμά συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων εξέφρασε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής επισημαίνοντας, παράλληλα, ότι απαιτείται η πλήρης διερεύνηση της υπόθεσης.

«Ζητάμε την πλήρη διερεύνηση ώστε να μη συγκαλυφθεί τίποτα. Αυτό το τραγικό δυστύχημα δεν ήρθε από το πουθενά. Υπήρχαν ενδείξεις για αυτό που ερχόταν, υπήρχαν επανειλημμένες καταγγελίες από τους εργαζόμενους, οι οποίες αγνοήθηκαν από την κυβέρνηση. Πρόκειται για ένα προδιαγεγραμμένο έγκλημα με ευθύνη του κράτους και της εταιρείας. Η στρατηγική της ιδιωτικοποίησης όλων των δημόσιων υποδομών, που προωθείται από όλα τα αστικά κόμματα, δίνοντας κομματάκια τον ΟΣΕ σε ιδιώτες, αυτές οι ευθύνες προφανώς και δεν παραγράφονται με την παραίτηση ενός υπουργού. Ουδείς δεν μπορεί να παριστάνει τον ανήξερο. Δεν είναι ώρα της σιωπής αλλά ώρα της φωνής και του αγώνα. Το πιο παρήγορο σημάδι αυτής της ζοφερής πραγματικότητας είναι η αντίδραση της νεολαίας, που παίρνει μορφή αγώνα απέναντι στο δίλημμα "κέρδη ή ζωή" και στη νοοτροπία "πάμε και όπου βγει"», υπογράμμισε ο κ. Δελλής.

Θερμά συλλυπητήρια στους συγγενής των θυμάτων εξέφρασε η βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Κατερίνα-Χάιδω Ασημακοπούλου σημειώνοντας ότι «οι πληγές που τους άφησε το τραγικό αυτό δυστύχημα δεν θα κλείσουν ποτέ». «Εύχομαι ποτέ να μην ξανασυμβεί μια τέτοια τραγωδία που στιγμάτισε όλους. Καλό παράδεισο να έχουν τα λουλούδια», πρόσθεσε.

Ο βουλευτής του ΜεΡΑ25, Κλέων Γρηγοριάδης, αφού εξέφρασε την οδύνη του και τα θερμά συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων, εξαπέλυσε επίθεση στη κυβέρνηση κατηγορώντας την για υποκρισία, επικοινωνιακή μεταχείριση του τραγικού δυστυχήματος και προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών της.

Την οδύνη και τα θερμά συλλυπητήριά τους στις οικογένειες των θυμάτων εξέφρασαν και όλοι οι εξωκοινοβουλευτικοί φορείς που κλήθηκαν στην Επιτροπή για να τοποθετηθούν επί του νομοσχεδίου.

 

ΑΜΠΕ

Διαβάστε επίσης