Μητρικό γάλα - Θηλασμός: Ελιξίριο για το μυαλό των πρόωρων μωρών

Ο εγκεφαλικός φλοιός – το τμήμα του εγκεφάλου που είναι επιφορτισμένο με τη μάθηση και τη σκέψη – είναι συνήθως ανεπαρκώς ανεπτυγμένο στα πρόωρα μωρά, αλλά στα πρόωρα βρέφη που έπιναν άφθονο μητρικό γάλα η ανάπτυξή του έμοιαζε με εκείνη των τελειόμηνων μωρών. Αυτό ήταν το συμπέρασμα πρόσφατης μελέτης από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου που δημοσιεύθηκε στο Annals of Neurology.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η διατροφή των πρόωρων μωρών με μητρικό γάλα θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση των όποιων σχετιζόμενων με την προωρότητα αναπτυξιακών δυσχερειών.

Υπολογίζεται ότι ένα στα δεκαπέντε παιδιά γεννιέται πρόωρα, έχοντας ανάγκη από ιατρική περίθαλψη και εξειδικευμένη φροντίδα για να επιβιώσει.

Πρόωρο είναι κάθε μωρό που έχει γεννηθεί πριν από την 37η εβδομάδα κύησης. Όσο πιο πρόωρα έχει γεννηθεί ένα μωρό και όσο πιο χαμηλό βάρος γέννησης έχει τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος θνητότητας, επιπλοκών και προβλημάτων. Παγκοσμίως η προωρότητα εξακολουθεί να είναι η μεγαλύτερη αιτία θανάτου και αναπηρίας μεταξύ των νεογέννητων μωρών.

Οι ερευνητές σάρωσαν τον εγκέφαλο 212 μωρών που συμμετείχαν στην κοόρτη Theirworld Edinburgh Birth Cohort μια μελέτη παρακολούθησης της πορείας τνω πρόωρων μωρών από την γέννηση στην ενηλικίωση.

Η ομάδα περιελάμβανε 135 μωρά που γεννήθηκαν πριν από τις 32 εβδομάδες κύησης και 77 τελειόμηνα μωρά. Οι ερευνητές συνέλεξαν πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο διατροφής των πρόωρων μωρών κατά τη διάρκεια τηςνοσηλείας στην εντατική νεογνών και πραγματοποιήθηκαν σαρώσεις εγκεφάλου για όλα τα μωρά στις 40 εβδομάδες από τη σύλληψη.

Οι σαρώσεις εγκεφάλου αποκάλυψαν ότι τα μωρά που κατανάλωνα περισσότερο μητρικό γάλα – είτε από τη μητέρα τους είτε από δότρια –  είχαν πιο ώριμο εγκεφαλικό φλοιό σε σύγκριση με εκείνα που έπιναν λιγότερο, και παρόμοιο με εκείνο των τελειόμηνων μωρών.

Το μητρικό γάλα παρέχει, διαρκώς, στον οργανισμό του μωρού πολύτιμα αντισώματα που θωρακίζουν την άμυνά του. Η αξία αυτών των αντισωμάτων είναι μεγάλη κατά τους πρώτους μήνες της ζωής του μωρού (ο παιδικός οργανισμός αρχίζει να δημιουργεί τα δικά του αντισώματα περίπου μετά την ηλικία των έξι μηνών). Το μητρικό γάλα, βοηθάει το μωρό να χτίσει την άμυνα του ανοσοποιητικού του συστήματος ενάντια στους παθογόνους εισβολείς (μικρόβια, ιούς κτλ.), τόσο κατά την περίοδο του θηλασμού, όσο και μακροπρόθεσμα.

Μάλιστα έχει παρατηρηθεί ότι τα μωρά που θηλάζουν παρουσιάζουν λιγότερο συχνά αναπνευστικές και γαστρεντερικές λοιμώξεις. Με βάση τα πρόσφατα ευρήματα φαίνεται ότι το μητρικό γάλα παρέχει και οφέλη όσον αφορά την νευρανάπτυξη του εγκεφάλου και την ωρίμανση του εγκεφαλικού ιστού.

«Τα ευρήματά μας υποδεικνύουν ότι η ανάπτυξη του εγκεφάλου τις εβδομάδες μετά τον τοκετό βελτιώνεται σε πρόωρα μωρά που λαμβάνουν περισσότερο μητρικό γάλα. Οι μητέρες των πρόωρων μωρών θα πρέπει να υποστηρίζονται ώστε να τροφοδοτούν με μητρικό γάλα το μωρό τους που βρίσκεται σε μονάδα νοσηλείας καθώς έτσι του παρέχουν την καλύτερη ευκαιρία για την υγιή ανάπτυξη του εγκεφάλου», λέει η Δρ Gemma Sullivan κύριος συγγραφέας της μελέτης.

ygeiamou.gr