Με την κατάθεση του παιδιάτρου του Καραμανδάνειου της Πάτρας κ. Αθανάσιου Φίλη, ο οποίος είχε εξετάσει τη μικρή Τζωρτζίνα όταν η μητέρα της τη μετέφερε στο συγκεκριμένο νοσοκομείο με επεισόδια σπασμών όπως είχε αναφέρει, συνεχίζεται στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο η δίκη της 34χρονης μητέρας από την Πάτρα που κατηγορείται για το θάνατο του παιδιού της.
«Οι εξετάσεις ήταν όλες φυσιολογικές, δεν υπήρχε κανένα παθολογικό εύρημα», είπε ο μάρτυρας στην κατάθεσή του, σημειώνοντας ότι εξέτασε το κοριτσάκι μετά την εισαγωγή του στο νοσοκομείο στις Απριλίου του 2021.
Αρχίζοντας την κατάθεσή του ο κ. Φίλης είπε: «Δεν θυμάμαι τι ώρα έκανα την εξέταση. Σίγουρα μετά τις 10:30 προς διερεύνηση επεισοδίου που φέρεται να είχε κάνει δυο ώρες πριν έρθει στα εξωτερικά ιατρεία. Από την εξέταση δεν προέκυψε κάτι». Αναφερόμενος στην κατηγορούμενη -σήμερα - μητέρα του παιδιού, ο μάρτυρας ανέφερε: «Η κατηγορούμενη μού είπε πως ενώ το παιδί κοιμόταν, είχαν μελανιάσει ελαφρώς τα χείλη του, και αυτό το επεισόδιο κράτησε περίπου πέντε λεπτά. Ανέφερε ότι υπήρχε και κάποιο δεύτερο παρόμοιο επεισοδίου διάρκειας κάποιων δευτερολέπτων. Μας είπε ότι αντιλήφθηκε το επεισόδιο την ώρα του ύπνου».
Πρόεδρος: Μιλήσατε με το παιδί;
Μάρτυρας: Συνήθως ρωτάμε το παιδί, αλλά δεν θυμάμαι. Ζητήσαμε μια νευρολογική εκτίμηση από νευρολόγο και επίσης είπαμε να κάνουμε και μια καρδιολογική εξέταση λόγω του ιστορικού του παιδιού και μια μαγνητική εγκεφάλου.
Συνεχίζοντας ο μάρτυρας ανέφερε πως την επόμενη ημέρα ο ίδιος με ομάδα γιατρών έκαναν επίσκεψη στη μικρή Τζωρτζίνα.
«Έγινε την Παρασκευή το πρωί ένα δεύτερο εγκεφαλογράφημα και ήταν φυσιολογικό. Ενημερώσαμε τη μαμά ότι μπορεί να πάρει εξιτήριο πως δεν βρέθηκε τίποτα από τις εξετάσεις. Μετά κάποιος νοσηλευτής ενημέρωσε ότι η μαμά ανέφερε έναν εμετό. Είδαν το παιδί η ειδικευόμενη γιατρός και η κ. Τριάντου και στη συνέχεια πληροφορήθηκα ότι το παιδί θα παραμείνει για παρακολούθηση. Το Σάββατο το πρωί που περάσαμε, η μικρή ήταν στο κρεβάτι και κράταγε ένα τάμπλετ με το οποίο έπαιζε. Την εξέτασα και δεν είδα κάποια παθολογικά ευρήματα. Την ρώτησα αν θέλει να φάει μου είπε “ναι” πως ήθελε. Ξεκινήσαμε ελαφρά σίτιση. Κατά την απογευματινή επίσκεψη το παιδί παρέμενε σε καλή κατάσταση, είχε δεχθεί τη σίτιση, είχε φάει ελαφρά και μετά δεν είχα ξανά άλλη επαφή μαζί της. Το βράδυ αργότερα της 14ης το βράδυ με πήραν τηλέφωνο και με ενημέρωσαν ότι το παιδί, ενώ κοιμόνταν, είχε σιελόρροια, τάση προς έμετο και δύσπνοια. Η ειδικευόμενη γιατρός την εξέτασε και βρήκε ταχύπνοια. Της έβαλε μάσκα οξυγόνου και πήγε στο 98. Με ενημέρωσε και της είπα να κάνουμε μια ακτινογραφία θώρακος. Καλύψαμε το παιδί με αντιβίωση και εισπνεόμενα. Τη νύχτα δεν είχε κάποιο επεισόδιο. Αυτό που υποψιάστηκα εκείνη τη στιγμή ότι ίσως είναι εισρόφηση».
Μάλιστα, ο μάρτυρας η κατάθεση του οποίου συνεχίζεται, ανέφερε πως έχει δει πανικόβλητους γονείς να πηγαίνουν με σπασμούς τα παιδιά τους στα νοσοκομεία ακόμη και ημίγυμνοι. «Το παιδί δεν έκανε ποτέ πυρετό. Είχε μια φορά 37, 3 και έχει πέσει μόνος του. Μετά είχε 37,4. Είναι δεκατικοί πυρετοί, υποχώρησαν μόνοι τους. Τα καρδιογραφήματα ήταν φυσιολογικά» είπε ο κ. Φίλης.
Δεκτό το αίτημα Κούγια
Νωρίτερα, το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας έκανε δεκτό το αίτημα του συνηγόρου της 34χρονης, Αλέξη Κούγια, να διαβιβάσει έκθεσή του στην εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν αδικήματα σε βάρος της εντολέα του από τηλεοπτικές εκπομπές που παρουσιάζουν στοιχεία της δικογραφίας. «Το αίτημα γίνεται δεκτό και θα διαβαστεί στην εισαγγελία σχετικό έγγραφο για διερεύνηση τυχόν αδικημάτων» ανέφερε η πρόεδρος. Είχε προηγηθεί η πρόταση της εισαγγελέα η οποία είχε ζητήσει την απόρριψη του αιτήματος.
Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε σήμερα ο κ. Κούγιας στη δίκη, υποβάλλει μήνυση κατά των εκπομπών της Ζήνας Κουτσελίνη, της Τατιάνας Στεφανίδου και του Νίκου Ευαγγελάτου. «Υποβάλλουμε μήνυση στους παρουσιαστές των εκπομπών και τους συνεργάτες τους» είπε ο κ. Κούγιας για να προσθέσει: «Ζητούμε να διενεργηθεί ο ρόλος της υποστήριξης κατηγορίας και του Μάνου Δασκαλάκη γιατί καθημερινώς διαρρέονται από τη δικογραφία έγγραφα τα οποία είναι γραπτά μηνύματα στο σκληρό δίσκο που δεν έχουμε καν αναγνώσει στο δικαστήριο».