Λογαριασμοί ρεύματος: Aνακοινώνονται οι επιδοτήσεις Μαρτίου

 

 

O Μάρτιος αναμένεται να χαρακτηρισθεί από σταθερότητα στις τιμές ρεύματος

Στις 9:30 ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας θα ανακοινώσει τις επιδοτήσεις για τους λογαριασμούς ρεύματος του Μαρτίου, όπως αναφέρει με σχετική του ανακοίνωση το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Λογαριασμοί ρεύματος

Όπως έγραφε ο ΟΤ, σύμφωνα με στελέχη εταιρειών παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας ο Μάρτιος αναμένεται να χαρακτηρισθεί από σταθερότητα στις τιμές ρεύματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να κινηθούν στην περιοχή των 0,20 ευρώ ανά κιλοβατώρα, όσο περίπου δηλαδή είχαν ανακοινώσει και για τον Φεβρουάριο.

Επιδοτήσεις

Αν επαληθευτούν οι προαναφερόμενες εκτιμήσεις, τότε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τον επόμενο μήνα θα επιχορηγήσει με μικρό ποσό τους λογαριασμούς νοικοκυριών κι επιχειρήσεων.

Εκτιμάται ότι η επιδότηση θα είναι της τάξης των 0,04 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Έτσι οι τελικές τιμές που θα πληρώσουν οι καταναλωτές θα είναι ανάμεσα στα 0,15 με 0,17 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Όσο δηλαδή θα πληρώσουν και για τις καταναλώσεις ρεύματος του Φεβρουαρίου. 

Σταθερότητα

Σύμφωνα με εκτιμήσεις παρόχων, οι τιμές ρεύματος για το επόμενο δίμηνο αναμένεται να είναι σταθερές.

Εκτός κι αν το επόμενο χρονικό διάστημα σημειωθούν απρόοπτα γεγονότα στην ενεργειακή αγορά. Πάντως, ένας κρίσιμος σταθμός στην Ευρώπη είναι ο Μάρτιος οπότε και τα κράτη – μέλη θα εξακριβώσουν τις ανάγκες τους σε αποθήκευση φυσικού αερίου που θα έχουν για τον επόμενο χειμώνα.

Αλλά η αγορά φαίνεται να έχει προεξοφλήσει θετικές ειδήσεις. Δηλαδή ότι οι χώρες δεν θα απαιτηθεί να κάνουν μεγάλες προμήθειες αερίου.

Το πρόβλημα

Ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες ενέργειας είναι η έκτακτη εισφορά των 10 ευρώ ανά Μεγαβατώρα στις τιμές αγοράς των ποσοτήτων φυσικού αερίου που χρειάζονται για την ηλεκτροπαραγωγή.

Το κόστος αυτό επιβαρύνει τόσο τις ίδιες της εταιρείες όσο και τους τελικούς καταναλωτές. Μάλιστα στους λογαριασμούς η επιβάρυνση αντιστοιχεί σε περίπου 0,20 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Πάντως, η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει δεσμευτεί για αναπροσαρμογή της με τρόπο ώστε να μειωθεί η επιβάρυνση.

https://www.in.gr/

Διαβάστε επίσης