Συνταγή για την ιδανική ταραμοσαλάτα

Ο ταραμάς, ως γνωστόν, αποτελεί την πρώτη ύλη για να φτιάξουμε την πολυπόθητη ταραμοσαλάτα, η οποία παίρνει πρωταγωνιστικό ρόλο στο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας και ταιριάζει ιδανικά με τη λαγάνα και τη φασολάδα. Στην ουσία, ο ταραμάς δεν είναι τίποτε άλλο από τα αυγά ψαριών, συνήθως κυπρίνου, μπακαλιάρου ή κάποιου άλλου είδους και η ονομασία του προέρχεται από την τούρκικη λέξη tarama που σημαίνει αυγά ψαριών.

Πώς θα επιλέξετε τον σωστό ταραμά
Αυτό που πρέπει να έχετε υπ’ όψιν σας είναι ότι ο λευκός ταραμάς είναι και ο γνήσιος, αλλά και ο πιο ακριβός, καθώς περιέχει 100% αυγά ψαριών χωρίς προσθήκες. Ο ροζ ταραμάς που κυκλοφορεί στην αγορά είναι σκεύασμα ψαριών με την προσθήκη χρωστικών, γι’ αυτό καλύτερα να τον επιλέξετε στην αυθεντική του μορφή, δηλαδή λευκό.

Πώς θα φτιάξετε την τέλεια ταραμοσαλάτα
Τα βασικά υλικά της ταραμοσαλάτας, εκτός από τον ταραμά, είναι το μουλιασμένο σε νερό μπαγιάτικο ψωμί, το ελαιόλαδο, το λεμόνι και λίγο κρεμμύδι. Όσο πιο παραδοσιακά κινηθείτε στην παρασκευή του, τόσο περισσότερο θα σας θυμίζει μαμά και γιαγιά.

Αφού έχετε μουλιάσει καλά 200-300 γρ. ψωμί ψίχα και το έχετε στύψει να φύγει η πολλή υγρασία, το βάζετε στο μπλέντερ με περίπου 150 γραμμάρια λευκού ταραμά. Χτυπήστε καλά και ταυτόχρονα προσθέστε και λίγο χυμό από ένα λεμόνι και 1 κρεμμύδι κομμένο στα τέσσερα και ανακατέψτε. Έπειτα προσθέστε σταδιακά το ελαιόλαδό σας, τόσο κάθε φορά, ώστε να απορροφηθεί η ποσότητα που ρίχνουμε, πριν ρίξουμε κι άλλο. Σημειώστε ότι θα χρειαστείτε περίπου 300γρ. ελαιόλαδο, το οποίο θα χρησιμοποιήσετε βήμα-βήμα, δεν θα το ρίξετε όλο μαζί. Αν το μπλέντερ σας δεν έχει δυνατότητα να το ρίχνετε λίγο-λίγο, φροντίστε να το ρίχνετε σε μικρές δόσεις. Μόλις τελειώσετε με το λάδι, προσθέστε και τον υπόλοιπο χυμό από το λεμόνι σας. Χτυπήστε τα όλα μαζί για μερικά λεπτά, μέχρι το μείγμα να ομογενοποιηθεί και δοκιμάστε αν χρειάζεται λεμόνι, πιπέρι ή ελαιόλαδο.
Σερβίρετε με μερικές ελίτσες ή ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι και είστε έτοιμοι!

Tips
-Είναι σημαντικό να ρίχνετε το ελαιόλαδο λίγο-λίγο με μικρή ροή για να μην σας «κόψει».
-Για να έχετε απαλό αποτέλεσμα σαν μους, θα πρέπει να χτυπήσετε καλά τα υλικά σας.
-Αν θέλετε, μπορείτε να προσθέσετε και ξύσμα από λεμόνι για περισσότερο άρωμα και οξύτητα
-Μπορείτε να αντικαταστήσετε το ψωμί με βραστή πατάτα.
-Λίγος άνηθος ποτέ δεν έβλαψε!