Πώς να χάσετε κιλά τρώγοντας τυρί

Δεν είναι μυστικό ότι το τυρί θεωρείται η αλμυρή αμαρτία που στη συνείδησή μας δεν μπορεί να βρει θέση στο πλαίσιο της προσπάθειας για απώλεια βάρους. Η αλήθεια όμως είναι ότι το γαλακτοκομικό αυτό προϊόν μπορεί πραγματικά να μας βοηθήσει να αδυνατίσουμε. Αρκεί να το εντάξουμε στην διατροφή μας ορθά.

Πώς το τυρί βοηθά στην απώλεια βάρους
Οι περισσότερες ποικιλίες τυριών είναι πλούσιες σε πρωτεΐνες και υγιή λίπη, γεγονός που τις κάνει χορταστικές.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Nutrition, η προσθήκη μέτριας ποσότητας τυριού μπορεί να κάνει το γεύμα πιο χορταστικό, κάτι που αποτρέπει την υπερκατανάλωση τροφής και την…προσφυγή στα ενδιάμεσα σνακ και το τσιμπολόγημα. Αυτό μειώνει την πρόσληψη θερμίδων.

Τα υψηλά επίπεδα ασβεστίου στο τυρί μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους, καθώς το ασβέστιο εμποδίζει την παραγωγή λίπους στο σώμα. Αυτό συμβαίνει γιατί αναστέλλει το ένζυμο Συνθάση λιπαρών οξέων (FAS), το οποίο παράγει λιπαρά οξέα.
 
Ποιο τυρί να επιλέξετε
Τα παρακάτω είναι τα καλύτερα τυριά που μπορείτε να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας για απώλεια βάρους:

1. Φέτα

Μόνο μια μικρή ποσότητα φέτας αρκεί για να δώσει άρωμα και γεύση στην σαλάτα, την πίτσα ή τα σάντουιτς. Επιπλέον, μια μόνο μερίδα φέτος  δίνει στον οργανισμό το 14% του ημερήσιου συνιστώμενου ασβεστίου, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Centre For Medical Weight Loss (CMWL).

2. Cottage cheese
3. Ρικότα
4. Muenster
5. Μοτσαρέλα

Τα παρακάτω τυριά μπορούν να καταναλωθούν με φειδώ εάν ακολουθείτε δίαιτα απώλειας βάρους:

Τυρί Monterey
Μπλε τυρί
Ελβετικό τυρί
Παρμεζάνα
Προβολόνε
Γκούντα
Γραβιέρα

Το τυρί ως αντικαταστάτης, για λιγότερες θερμίδες
 
Μασκαρπόνε αντί για βούτυρο
Οι περισσότεροι από εμάς το γνωρίζουμε ως βασικό συστατικό του τιραμισού – αλλά στην πραγματικότητα αποτελεί ένα εξαιρετικό υποκατάστατο για το βούτυρο. Το μασκαρπόνε έχει εξίσου πλούσια και απολαυστική γεύση, με μόλις 62 θερμίδες ανά κουταλιά της σούπας (σε σύγκριση με τις 102 θερμίδες του βούτυρου βούτυρο). Δηλαδή 40 τοις εκατό λιγότερο φορτίο.

Τυρί κρέμα αντί για μαγιονέζα 
Κάθε κουταλιά της σούπας μαγιονέζα με πλήρη λιπαρά έχει 94 θερμίδες και 10 γραμμάρια λίπους. Μια κουταλιά της σούπας τυρί σε κρέμα έχει 30 θερμίδες και μόλις δυόμισι γραμμάρια λιπαρά. Πρόκειται για μια αντικατάσταση που προσθέσει μια τεράστια εξοικονόμηση θερμίδων χωρίς να στερείται γεύσης και νοστιμιάς.

Tips
–Σνακ μοτσαρέλας: Ακόμα και η εκδοχή της με πλήρες γάλα, δίνει μόλις  85 θερμίδες ανά 30 περίπου γραμμάτια. Η light επιλογή καταναλώνεται ακόμη πιο «ανώδυνα». Επιπλέον, θα εφοδιάσετε τον οργανισμό σας με περισσότερα από έξι γραμμάρια πρωτεΐνης, γεγονός που θα βοηθήσει στην εξασφάλιση και τη διατήρηση του κορεσμού για περισσότερο.

-Προσθέστε θρυμματισμένο τυρί στις σαλάτες σας ή φτιάξτε μια σαλάτα με τυρί cottage για να τις κάνετε πιο χορταστικές και γευστικές.

-Αντί για επιδόρπιο με πολλές θερμίδες, δοκιμάστε να φάτε λίγο χτυπημένο τυρί ρικότα με μούρα ή κομμένα φρούτα για να ικανοποιήσετε τη λαχτάρα σας για κάτι γλυκό.