Πινέλα μακιγιάζ: Γιατί πρέπει να τα καθαρίζουμε τακτικά

Τι θα συμβεί αν δεν πλένετε τακτικά τα πινέλα μακιγιάζ

 

Πιθανότατα έχετε ακούσει ότι είναι σημαντικό να πλένετε και να καθαρίζετε τακτικά τα πινέλα που χρησιμοποιείτε για το μακιγιάζ σας. Αλλά ας είμαστε ειλικρινείς: Πόσοι από εμάς αφιερώνουμε πραγματικά χρόνο για να το κάνουμε;

Η αλήθεια είναι όμως, ότι εάν παραλείπουμε τον ενδελεχή καθαρισμό τους θέτουμε σε κίνδυνο την υγεία της επιδερμίδας μας, αφού είναι πολύ πιθανό να έχουμε έντονα «ξεσπάσματα» και να μειωθεί η λαμπερή και η νεανική της όψη.

Τι θα συμβεί αν δεν πλένετε τακτικά τα πινέλα μακιγιάζ

Εάν αναρωτιέστε τι μπορεί να συμβεί όταν παραλείπετε ή αναβάλλετε τον καθαρισμό τους, οι ειδικοί προειδοποιούν:

#Μπορεί να εμφανίσετε ακμή

«Τα πινέλα μακιγιάζ προορίζονται να είναι όσο το δυνατόν πιο καθαρά και αποστειρωμένα επειδή μεταφέρουμε ό,τι υπάρχει στο πινέλο στο πρόσωπό μας», αναφέρει ο Κόρει Λ. Χάρτμαν, καθηγητής δερματολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αλαμπάμα.

«Ένα άπλυτο πινέλο θα συσσωρεύσει ρύπους, σωματίδια σκόνης, νεκρά κύτταρα του δέρματος, υπερβολική λιπαρότητα από το δέρμα σας και υπολείμματα μακιγιάζ». Όταν απλώνετε όλα αυτά από το πινέλο σας στο πρόσωπό σας, οι πόροι σας μπορεί να φράξουν, οδηγώντας σε έντονα «ξεσπάσματα».

Μάλιστα, εάν υπάρχουν υπολείμματα πάνω στο πινέλο σας, τότε είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν και βακτήρια.

«Τα βακτήρια εισχωρούν πιο εύκολα από ό,τι αντιλαμβάνονται οι άνθρωποι, ιδιαίτερα αν αποθηκεύετε τα πινέλα μακιγιάζ σας σε ένα υγρό περιβάλλον όπως το μπάνιο σας», λέει ο Δρ Χάρτμαν. «Οι πόροι σας λειτουργούν σαν πύλη εισόδου για αυτούς τους ανεπιθύμητους μικροοργανισμούς».

Κι ενώ το δέρμα σας φιλοξενεί ήδη ένα ακμάζον μικροβίωμα καλών βακτηρίων, μερικά από τα οποία καταπολεμούν τα σπυράκια, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Clinical Dermatology​, αυτό δεν αποτρέπει την είσοδο των παθογόνων βακτηρίων.

«Αυτοί οι εισβολείς πυροδοτούν μια φλεγμονώδη διαδικασία», λέει ο Δρ Χάρτμαν. «Έχει ως αποτέλεσμα εξάρσεις ακμής ή ωοθυλακίτιδας, που είναι ο σχηματισμός φλύκταινων γύρω από τους θύλακες των τριχών σας που προκαλούνται από βακτηριακή λοίμωξη».

#Αυξάνεται ο κίνδυνος μόλυνσης

Η εφαρμογή καλλυντικών με ένα ακαθάριστο πινέλο μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες μόλυνσης, ειδικά αν υπάρχει κάποιο άνοιγμα στην επιδερμίδα σας, όπως μια μικροσκοπική γρατζουνιά, που μπορεί να δημιουργηθεί από, ας πούμε, τη χρήση σκληρού απολεπιστικού, τα σκασμένα χείλη ή την αποτρίχωση.

Μην ξεχνάτε ότι είναι εξίσου σημαντικό να πλένετε τα πινέλα μακιγιάζ ματιών σε τακτική βάση, μιας και τα μάτια σας «ανοίγουν την δίοδο προς τον εγκέφαλο» σύμφωνα με τον Δρ Χάρτμαν.

#Το μακιγιάζ σας δεν θα είναι τόσο καλό

Πέραν του κινδύνου για την υγεία της επιδερμίδας, οι ρύποι απλώνονται στις λεπτές, πορώδεις τρίχες των πινέλων μακιγιάζ σας και τελικά αρχίζουν να τις διασπούν.

«Ως αποτέλεσμα, δεν θα μπορούν να μεταφέρουν το προϊόν αποτελεσματικά στην επιφάνεια της επιδερμίδας σας και δεν θα έχετε ομαλή εφαρμογή» αναφέρει ο Δρ Χάρτμαν.

Το μακιγιάζ σας μπορεί να εμφανίσει κηλίδες ή να είναι θαμπό, αφού δεν θα μπορεί να εφαρμοστεί με ευκολία, γλιστρώντας στην επιδερμίδα σας.

 

ΠΗΓΗ

Διαβάστε επίσης