Απρόσμενοι παράγοντες που βλάπτουν την καρδιά σας

Δεν είναι μόνο το κάπνισμα, που βλάπτει την καρδιά σας…

Πιθανότατα γνωρίζετε ήδη ότι η μη ισορροπημένη διατροφή και η απουσία φυσικής δραστηριότητας δεν ωφελούν καθόλου την καρδιά σας.

Ωστόσο, υπάρχουν και άλλα πράγματα που μπορεί να έχετε στην καθημερινότητά σας και χωρίς να το συνειδητοποιείτε να δυσχεραίνουν την εύρυθμη λειτουργία της. Μερικά από αυτά, περιλαμβάνουν:

Οδοντιατρικά προβλήματα

Χρειάζεστε επιπλέον κίνητρο για να βουρτσίζετε τα δόντια σας και να κάνετε νήμα καθημερινά; Τώρα το έχετε, αφού τα άτομα με ασθένεια των ούλων είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν καρδιακή νόσο, σύμφωνα με έρευνες.

Ενώ η σύνδεση δεν είναι ακόμα τόσο ξεκάθαρη, ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι βακτήρια από τα ούλα σας μπορεί να μετακινηθούν στην κυκλοφορία του αίματός σας, οδηγώντας σε φλεγμονή των αιμοφόρων αγγείων και άλλα καρδιακά προβλήματα.

Για αυτό είναι σημαντικό να επισκέπτεστε τον οδοντίατρό σας ανά έξι μήνες για το καθιερωμένο τσεκ απ και να αναζητήσετε αμέσως βοήθεια, εάν διαπιστώσετε αλλαγές ή ενοχλήσεις σε ούλα και δόντια.

Βραδινές βάρδιες

Η βραδινή εργασία ή οι ακανόνιστες ώρες εργασίας φαίνεται να αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη από το Western University στον Καναδά.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι η εργασία με βάρδιες έχει αρνητικό αντίκτυπο στον κιρκάδιο ρυθμό του σώματος (γνωστός και ως το «εσωτερικό σας ρολόι») και πιστεύουν ότι βλάπτει την καρδιά σας.

Επομένως, εάν δεν εργάζεστε σε τακτικές βάρδιες είναι ακόμα πιο σημαντικό να λάβετε επιπλέον μέτρα για να μειώσετε τον κίνδυνο για την καρδιά σας: Ασκηθείτε, ακολουθήστε μια ισορροπημένη διατροφή και επισκέπτεστε το γιατρό σας για τακτικές εξετάσεις.

Η κίνηση στον δρόμο

Όποιος έχει κολλήσει ποτέ σε κίνηση γνωρίζει πόσο αγχωτικά μπορεί να κυλά ο χρόνος. Αυτός μπορεί να είναι ο λόγος για τον οποίο η έρευνα συνδέει το να περνάτε μια ώρα κολλημένοι στην κίνηση με υψηλότερες πιθανότητες καρδιακής προσβολής.

Τα υψηλά επίπεδα θορύβου – όπως αυτά που ακούτε σε έναν αυτοκινητόδρομο – συνδέονται επίσης με καρδιακές παθήσεις.

Το ροχαλητό

Εάν ο σύντροφός σας παραπονιέται συχνά επειδή ροχαλίζετε ενώ κοιμάστε, τότε ίσως να θέλετε να επισκεφτείτε τον γιατρό σας για να ελέγξει αν πρόκειται για άπνοια.

Πρόκειται για μια σοβαρή πάθηση, που συμβαίνει όταν ο αεραγωγός σας είναι μερικώς αποκλεισμένος και προκαλεί παύσεις στην αναπνοή σας. Η διαταραχή συνδέεται με υψηλή αρτηριακή πίεση, ακανόνιστο καρδιακό παλμό, εγκεφαλικά επεισόδια και καρδιακή ανεπάρκεια.

Ένας δυστυχισμένος γάμος (ή σχέση)

Το σωστό ταίρι μπορεί να κάνει την καρδιά σας όχι μόνο πιο χαρούμενη αλλά και υγιή.

Μεγαλύτεροι ενήλικες που είναι ευχαριστημένοι με τον γάμο τους, έχουν χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου από εκείνους που δεν είναι, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν. Η πιθανή αιτία; Το στρες.

Όταν είστε αγχωμένοι, είναι πιο πιθανό να κάνετε κακές διατροφικές επιλογές ή να υιοθετήσετε άλλες ανθυγιεινές συνήθειες που μπορεί να βλάψουν την καρδιά σας. Επιπλέον, οι ορμόνες του στρες μπορεί να έχουν αρνητική επίδραση στην καρδιά.

 

ΠΗΓΗ

Διαβάστε επίσης