Την Τσικνοπέμπτη η Κοινο_Τοπία απόλαυσε τις κορασίδες του Α’ Παρθεναγωγείου στις γυμναστικές τους επιδείξεις (ΦΩΤΟ)

Μια ξεχωριστή σύναξη είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν τα μέλη και οι φίλοι της Εταιρείας Κοινωνικής Δράσης και Πολιτισμού ΚΟΙΝΟ_ΤΟΠΙΑ www.koinotopia.gr που συμμετείχαν στο ‘‘τσίκνισμα’’ της οργάνωσης που πραγματοποιήθηκε την Τσικνοπέμπτη στο pub ‘‘ΕΝΤΕΚΑ’’.

Λόγο της ημέρας και του καρναβαλικού στίγματος της πόλης η ενδυματολογική προσομοίωση στο έθιμο και η συνακόλουθη διάθεση δημιούργησαν μια ωραία ατμόσφαιρα. Ψητά, όπως το έθιμο προστάζει αλλά και πατάτες, σαλάτες, κρασάκι και ωραία ατμόσφαιρα… όλοι διασκέδασαν με την ψυχή τους.

Στη μάχη δε της διασκέδασης και της ανεπανάληπτης Πατρινής Καρναβαλοτρέλας οι συμμετέχοντες δεν έφεραν κοντά τους μόνο τον απαραίτητο εξοπλισμό σερπαντίνες, καραμούζες, σφυρίχτρες, φρου φρου αλλά και σύμβολα γονιμότητας εμπνευσμένα από την εποχή των διονυσιακών τελετών της αρχαιότητας μιας και οι ελληνικές απόκριες έχουν τις ρίζες τους στην αρχαία Ελλάδα και συνδέονται άμεσα με τη λατρεία του θεού Διονύσου.

Στη σύναξη το παρόν έδωσαν και οι τελειόφοιτες κορασίδες του Α΄ Παρθεναγωγείου του έτους 6969 οι οποίες προσήλθαν με τη διευθύντρια του σχολείου Αμαλία Σουργελοπούλου. Οι παρευρισκόμενοι είχαν την τύχη να απολαύσουν τις γυμναστικές επιδείξεις των κορασίδων παρουσία της νομαρχίδας, του εκπροσώπου της εκκλησίας αλλά και των αρχών του τόπου όπου διαδραματίστηκε το δρώμενο…

Το έντυπο που διανεμήθηκε στους παρόντες μεταξύ άλλων έγραφε …

Θέμα: Γυμναστικές επιδείξεις (σαρκασμός)

Η εθιμοτυπική λήξη του σχολικού έτους με γυμναστικές επιδείξεις ήταν σχολική υποχρέωση που αποσκοπούσε στη δημιουργία Εθνικής συνείδησης. «Νους υγιής εν σώματι υγιεί». Το ρητό που εξέφραζε το εκπαιδευτικό σύστημα για πολλά χρόνια. Κάποτε η απόδειξη του υγιούς νου ήταν το «Απολυτήριον», ενώ του υγιούς σώματος οι γυμναστικές επιδείξεις. Ήταν η μεγαλύτερη εκδήλωση, το ετήσιο υπερθέαμα του σχολείου. Πρωταγωνιστές, οι μαθητές. Οι γυμναστικές επιδείξεις ξεκίνησαν το 1883 και καταργήθηκαν το 1975.

Και ποιος ξέρει ίσως του χρόνου μετά τα σόγια (2019), τα μοντέλα (2020) και τις κορασίδες του Παρθεναγωγείου σε γυμναστικές επιδείξεις (2023) να υπάρξουν νέες εκπλήξεις για τους συμμετέχοντες … γιατί η ζωή είναι όλο ανατροπές.