Φωκίων Ζαΐμης: Καθ' οδόν προς Ισπανία...

 

Σε ανάρτησή του ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας Φωκίων Ζαΐμης ανέφερε:

Καθ' οδόν προς Ισπανία για την συνδιάσκεψη της Δια μεσογειακής Επιτροπής της Επιτροπής Παράκτιων Περιφερειών γνωστή και ως IMC/CPMR στην οποία είμαι αντιπρόεδρος και εκπροσωπώ την ΠΔΕ προκειμένου να μεταφέρω την βούλησή μας για πρώτον την πρωτοβουλία του παρατηρητηρίου Δημιουργικής Βιομηχανίας της Μεσογείου με έδρα στην Πάτρα και δεύτερον στην στήριξη της πρωτοβουλίας για την Μακροπεριφέρεια της Μεσογείου.

Η ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ προς μια Μακροπεριφερειακή Στρατηγική στη Μεσόγειο (ΜΣΜ) έχει ήδη ψηφιστεί ως κείμενο ήδη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών (https://cor.europa.eu/el.,COTER VII-013, 11/10/2022 ) και έχει εκτενώς συζητηθεί στα όργανα της CPMR. Στο περιεκτικό και ουσιώδες κείμενο της απόφασης συμπεριλαμβάνονται θέματα που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος, τον πολιτισμό, την καινοτομία αλλά όλα αυτά προϋποθέτουν την καλή γειτονία και συνεργασία των χωρών σε όλα τα επίπεδα ήτοι κυβέρνησης, τοπικής αυτοδιοίκησης, επιχειρηματικού τομέα, κοινωνίας των πολιτών σεβόμενοι το διεθνές δίκαιο αλλά και τις πολιτιστικές ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής. Το επόμενο βήμα είναι να τεθεί και στο Συμβούλιο υπουργών εξωτερικών της Ε.Ε. ωστε να δημιουργηθεί ένα Ειδικό Ταμείο για την χρηματοδότηση δράσεων. Στο πλαίσιο αυτό έχει αποσταλεί και επιστολή της γενικής γραμματέως Ελένης Μαριαννού προς τον Έλληνα ΥΠΕΞ κ Δένδια για την στήριξη της όλης προσπάθειας με σαφή μνεία στον ρόλο της ΠΔΕ.

Ισως είναι δύσκολο να φανταστούμε πως τέτοιου είδους πρωτοβουλίες μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των πολιτών της Μεσογείου και πως μπορούν να μειώσουν τις συγκρούσεις αλλά δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Περισσότερη συνεργασία σε όλα τα επίπεδα δημιουργεί προϋποθέσεις αλληκοτανόησης και επιλυσης προβλημάτων σε όλα τα επίπεδα. Η συνεργασία είναι μονόδρομος. Το πλαίσιο πρέπει να μπαίνει από τους θεσμικούς φορείς και στη συνέχεια να προχωρούν οι Δήμοι και οι Περιφέρειες, οι επιχειρήσεις, τα ακαδημαϊκά ιδρύματα και οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών. Άλλωστε όπως ειπε και ο αείμνηστος Παύλος Μπακογιάννης : ''αυτά που μας ενώνουν είναι περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν'' και προσθέτω ότι...πρέπει να επενδύουμε σε αυτά που μας ενώνουν.

Διαβάστε επίσης