Καθαρά Δευτέρα: "Φωτιά" το σαρακοστιανό τραπέζι - Πόσο θα πληρώσουμε τη λαγάνα, την ταραμοσαλάτα και τον χαλβά

Ακριβότερο, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, θα είναι το σαρακοστιανό τραπέζι φέτος, καθώς τόσο η τιμή της λαγάνας όσο και του χαλβά, αλλά και του ταραμά θα είναι αρκετά υψηλότερη από τη συνηθισμένη.

Σύμφωνα με το Mega, η τιμή της λαγάνας θα κινηθεί από 3,5 έως 5 ευρώ, ενώ πέρυσι η τιμή της "άγγιζε" τα 3,5 ευρώ και δύο χρόνια πριν η ανώτατη τιμή της δεν ξεπερνούσε τα 3 ευρώ. Ακόμα και οι ίδιοι οι αρτοποιοί προβλέπουν ότι η τιμή της δύσκολα μπορεί να συγκρατηθεί.

Οι επιχειρηματίες επικαλούνται το ενεργειακό κόστος και αυτό των πρώτων υλών που σε ένα χρόνο αυξήθηκε ακόμα και 100%.

"Αν υπολογίσουμε ότι είχε 10 με 12 ευρώ το σακί το αλεύρι πέρσι κι έχει φέτος 22 με 24, κι όλες οι πρώτες ύλες, τα σουσάμια, η ενέργεια, έχουν ανέβει... έχουν ακριβύνει όλα. Τι να κάνω εγώ τώρα;", δήλωσε ο Παναγιώτης Σαχινίδης , ο πρόεδρος Συντεχνίας Αρτοποιών Αθηνών.

Ο πατροπαράδοτος χαλβάς θα κοστίσει, φέτος, από 6,5 έως 15 ευρώ το κιλό, ανάλογα με την ποιότητα και τις γεύσεις, ο άσπρος ταραμάς έχει πια ξεφύγει, φτάνοντας στα 17 ευρώ το κιλό ενώ η ταραμοσαλάτα αγγίζει τα 6,5 ευρώ το κιλό.

Την Τετάρτη το "καλάθι της Σαρακοστής"

Την ερχόμενη Τετάρτη, πάντως, θα βρίσκεται στα σούπερ μάρκετ το καλάθι της σαρακοστής με προϊόντα νηστίσιμα, και θα διατηρηθεί μέχρι και τη μεγάλη εβδομάδα.

Θα περιλαμβάνει χαλβά, νηστίσιμες σαλάτες (αλοιφές) και κατεψυγμένα θαλασσινά με δυο τουλάχιστον είδη σε κάθε σούπερ μάρκετ.

Πριν από την Μεγάλη Εβδομάδα, θα ανακοινωθούν τα προϊόντα που θα περιλαμβάνονται στο πασχαλινό καλάθι, το οποίο θα βρίσκεται στα ράφια των σούπερ μάρκετ από τη Μεγάλη Τετάρτη μέχρι και το Μεγάλο Σάββατο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ